Битва за Україну. День вісімсот вісімдесят четвертий

Битва за Україну. День вісімсот вісімдесят четвертий 26.07.2024 20:20 Укрінформ ЄС зробив перший платіж у €1,5 мільярда від заморожених російських активів. Українські військові вночі завдали удару по аеродрому «Саки» в Криму

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот вісімдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Європейський Союз сьогодні оголосив про перший платіж в обсязі €1,5 мільярда євро для військової підтримки України за рахунок надзвичайних надходжень від заморожених в ЄС російських активів – сайт Європейської комісії.

Україна приєдналася до рішення Ради ЄС про запровадження обмежувальних заходів проти Ірану за військову підтримку агресивної війни Росії проти України та за постачання зброї в інші «проблемні» регіони світу, зокрема на Близький Схід та у регіон Червоного моря – сайт Європейської ради.

Сьогодні у Парижі пройде офіційна церемонія відкриття XXXIII літньої Олімпіади. Змагання, під час яких розіграють 329 комплектів нагород у 32-х видах спорту, триватимуть до  11 серпня.

***

Спільний брифінг глави МВС і правоохоронців про затримання підозрюваного у вбивстві Фаріон. Головне:

–  Оперативно-розшукові дії тривали 139 годин.

–  Над пошуком та затриманням підозрюваного працювала величезна команда оперативників, слідчих, кримінальних аналітиків, експертів, інших поліцейських служб, співробітників Служби безпеки України.

–  Убивство Фаріон сталося у момент, коли вона чекала таксі. Постріл був скоєний з відстані 1,5 метра.

–  СБУ відпрацьовує версію про причетність російських спецслужб до вбивства Ірини Фаріон.

Про це повідомив перший заступник голови СБУ Сергій Андрущенко

–  Правоохоронці ще не знайшли зброю, з якої зловмисник убив Ірину Фаріон. Слідчі допитали 900 свідків і призначили 22 судові експертизи.

–  Правоохоронці проситимуть у суді обрати запобіжний захід для 18-річного хлопця, затриманого у справі щодо вбивства Ірини Фаріон, у вигляді тримання під вартою без права внесення застави – Антон Войтенко, заступник генпрокурора.

–  Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готував наступні вбивства. Про це свідчить список політиків і депутатів, знайдений у телефоні підозрюваного.

–  Перед вбивством підозрюваний приїжджав до Львова тричі – 9, 14 та 18 липня.

–  У Міністерстві внутрішніх справ можуть розслідувати витік досудової інформації та розголошення даних оперативно-розшукової діяльності у справі про вбивство Ірини Фаріон – Мар'яна Рева, речниця Міністерства внутрішніх справ. Неприпустимим є витік інформації, коли в багатьох виданнях з’явилася інформація про прізвище підозрюваного, його фотографія, електронні переписки тощо.

–  Суд у Львові обрав запобіжний захід 18-річному жителю Дніпра, якого підозрюють в убивстві Ірини Фаріон, – два місяці під вартою без права внесення застави – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Андрій Юсов,  представник ГУР МОУ: «…ворог намагається максимально мобілізувати все, що можна, для виробництва і забезпечення сил вторгнення. По деяких напрямках у них є здобутки, по деяких фактично немає. Якщо ми говоримо про виробництво сучасної техніки, зокрема, бронетехніки, то тут ставка далі робиться на розконсервування і модернізацію старих зразків»

Василь Боднар, посол України в Туреччині: «Багато країн пропонували ідею припинення вогню, але ніхто не замислюється, що це означає. Припинення вогню означає, що 25 відсотків території України залишається під контролем Росії, а РФ виграє час, щоб зміцнити свої можливості та відновити напади на Україну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Підрозділи ракетних військ ЗСУ у взаємодії з іншими складовими Сил оборони вночі завдали удару по аеродрому "Саки" в тимчасово окупованому Криму. Інформація щодо наслідків удару уточнюється – Генштаб.

Позиції українських сил у селі Кринки в Херсонській області були зруйновані вщент, внаслідок інтенсивних ворожих обстрілів й авіаударів. Там немає змоги тримати оборону, тому надалі українські захисники перебувають на інших визначених позиціях і плацдармах, зокрема і неподалік від села Кринки, та на островах у цьому районі – Дмитро Лиховій,  речник ОСУВ "Таврія"

Російські окупанти активізували штурмові дії на Оріхівському напрямку, однак ознак формування наступальних угруповань на Запорізькому напрямку немає – Дмитро Лиховій,  речник ОСУВ "Таврія"

***

За даними Генштабу від початку поточної доби на фронті відбулося 78 бойових зіткнень:

–  Відбито сім ворожих штурмів поблизу Слобожанського, Глибокого та Вовчанська на Харківському напрямку.

–  На Куп’янському напрямку противник тричі штурмував наші позиції у районах Стельмахівки, Табаївки та Піщаного. Окупанти бомбардували Куп’янськ-Вузловий і били НАРами неподалік Синьківки.

–  На Лиманському напрямку загарбницька армія здійснила п’ять атак на позиції українців поблизу Невського, Новосергіївки та Новоєгорівки. Окупанти найактивніші у районі Невського.

–  На Сіверському напрямку загарбники здійснили три безуспішних атаки поблизу Верхньокам’янського та Іванодар’ївки. Ситуація контрольована.

–  На Краматорському напрямку протягом дня наші війська відбивають чотири ворожі штурми біля Григорівки і Часового Яру. Окупанти діють за підтримки авіації.

–  На Покровському напрямку з початку доби окупанти здійснили вже 23 спроби витіснити наших захисників із займаних позицій в районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Веселого, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Тимофіївки.

***

Перевірка 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка виявила "окремі факти управлінських рішень", які могли "негативно впливати" на виконання бойових завдань. Перевірка відбулась після скарги військової парамедикині з "Азовсталі" Катерини Поліщук ("Пташки") на шалені втрати через дії командира бригади Богдана Шевчука – військова служба правопорядку у ЗСУ

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін заявив, що спостерігається тенденція на збільшення запитів щодо спеціальності оператора БПЛА – Укрінформ.

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін заявив, що наразі не існує гострої потреби в зниженні мобілізаційного віку – Укрінформ.

На Харківському напрямку у районі населеного пункту Глибоке противник активізував штурмові дії. У Вовчанську противник здійснює переміщення штурмових груп, поповнює боєкомплект та веде повітряну розвідку – ОТУ «Харків».

***

Цієї ночі Сили протиповітряної оборони збили 20 із 22 російських ударних БПЛА типу Shahed – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

Вночі 26 липня російські БПЛА завдали ударів по енергооб'єктах НЕК "Укренерго" у Житомирській та Чернігівській областях – Укренерго.

Під час масованої ворожої атаки «Шахед» влучив в об'єкт інфраструктури та гуртожиток у Нічині на Чернігівщині, 15 людей постраждало. Гуртожиток не придатний для проживання – ОВА.

***

У Херсоні пʼятеро людей постраждали внаслідок атаки російського безпілотника – росіяни скинули вибухівку на херсонців, які перебували біля магазину – ОВА.

Російська окупаційна адміністрація на Запорізькій АЕС вчергове не надала присутнім на станції експертам МАГАТЕ доступ до західної частини турбінного залу енергоблоку №6 – МАГАТЕ.

У Херсоні внаслідок нічних атак ворожих БПЛА виникла пожежа на території міського комунального підприємства, вогонь знищив 15 одиниць транспорту – ОВА.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської, Донецької та Харківської областей 3 людини загинуло, 19 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський відзначив державними нагородами 350 військовослужбовців Нацгвардії, Державної прикордонної служби, представників ДБР та одного рятувальника, 111 з них посмертно – сайт президента.

Перед будівлею Київської міськради у п'ятницю, 26 липня, відбулось урочисте підняття прапора Національного олімпійського комітету України на честь відкриття літніх Олімпійських ігор-2024 у столиці Франції – Парижі – Укрінформ.

ЮНЕСКО створило Офіс підтримки відновлення при Міністерстві культури та інформаційної політики України. Проєкт імплементуватиме громадська спілка «Фонд підтримки реформ в Україні» – МКІП.

У застосунку Резерв+ зʼявилася можливість підвантажувати актуальні дані про бронювання до електронного військово-облікового документа. Послуга доступна лише для працівників критично важливих для держави підприємств і тих, які забезпечують потреби Сил оборони – пресслужба Міноборони.

На 82-му році пішов з життя Дмитро Ківа, колишній президент – генеральний конструктор ДП «Антонов», який брав участь у створенні майже всіх Анів, – пресслужба компанії.

***

В Україні вже зібрано понад 19 млн т зернових та понад 3 млн т олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн т нового врожаю – Мінагрополітики.

Шість місяців тому Міністерство економіки України запустило програму «Зроблено в Україні», за 6 місяців понад 26 млн товарних позицій були забрендовані цією позначкою – Асоціація ритейлерів України (RAU).

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Пентагон виявив додаткові помилки у своїх розрахунках боєприпасів, ракет та іншого обладнання, відправленого в Україну, що дає можливість надіслати Україні додаткову зброю на 2 мільярди доларів – Reuters.

Спецпредставник уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуей 28 липня вирушить до Бразилії, ПАР та Індонезії для проведення консультацій щодо України – Мао Нін, речниця МЗС Китаю

МЗС Румунії висловило Росії рішучий протест у зв'язку з виявленням на території країни уламків безпілотника, які російська армія запускала по Україні – МЗС Румунії.

Диверсії на французькій залізниці у ніч перед відкриттям Олімпіади можуть зірвати плани до 800 тисяч пасажирів. Вночі на мережі залізниці скоїли низку умисних пошкоджень у різних місцях; пошкоджень зазнали три швидкісних гілки – від Парижа у напрямку Атлантичного океану, а також північна та східна. В.о. прем’єр-міністра Франції Габріель Атталь заявив, що йдеться про диверсію.

Велика Британія планує розробку ракет дальнього радіусу дії, які можуть знищити ядерну зброю Росії, оскільки в Європі зростають побоювання, що глава Кремля Володимир Путін може бути готовий її застосувати – The Times

Віцепрезидентка США Камала Гарріс твердо заявила, що готова до участі в дебатах з Дональдом Трампом 10 вересня, водночас в кампанії республіканців уже не висловлюють оптимізму з цього приводу – Укрінформ.

Колишній президент США Барак Обама підтримали кандидатуру віцепрезидентки Камали Гарріс на посаду президенти країни – Укрінформ.

Частина республіканців у Палаті представників висловлює невдоволення у зв’язку з тим, що кандидат у президенти Дональд Трамп обрав молодого сенатора Джей Ді Венса в якості віцепрезидента, який не має досвіду та не зможе об’єднати партію – The Hill

Російське судно підозрюється у порушенні морської акваторії Фінляндії в східній частині Фінської затоки. Ймовірне порушення відбулося вдень 26 липня 2024 року – Міноборони Фінляндії.

ВОРОГ

ФСБ Росії арештувала колишнього заступника міністра оборони РФ, генерала армії Дмитра Булгакова у справі про корупцію – росЗМІ. Наразі проводять слідчі дії та оперативні заходи для встановлення причин та умов, "що сприяли протиправній діяльності Булгакова". Це вже п′ятий російський генерал, якого арештували за корупцію.

Російський центробанк через значний інфляційний тиск підвищив ключову ставку – з 16 до 18% річних – Радіо Свобода.    

Росія скасувала парад флоту Військово-морських сил річки Нева тому, що не може гарантувати захист – розвідка Великої Британії.

Адвоката Іллю Новікова внесли до списку «терористів та екстремістів» на сайті Росфінмоніторингу. Новікова внесено туди з позначкою, що означає підозру у тероризмі. При цьому офіційно про порушення справи за такою статтею проти відомого юриста не повідомлялося – Медіазона.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *