Сьома людина на планеті вилікувалася від ВІЛ – ТСН, новини 1+1

ВІЛ / Фото: Pexels

Це сталося після трансплантації стовбурових клітин.

Сьома людина фактично вилікувалася від ВІЛ після трансплантації стовбурових клітин майже десять років тому.

Про це пише New York Time.

60-річний німець страждав на гостру мієлоїдну лейкемію, коли в жовтні 2015 року йому провели ризиковану операцію із заміни хворого кісткового мозку.

Він припинив приймати антиретровірусні препарати, які не дають ВІЛ розмножуватися, у вересні 2018 року. Він перебуває у стані вірусної ремісії і, схоже, не хворий на рак.

“Здорова людина має багато бажань, а хвора – лише одне”, – сказав про свій прогрес чоловік, який побажав залишитися невідомим.

Доктор Крістіан Геблер, лікар-науковець з Університетської медичної клініки Шаріте в Берліні, представить цей випадок наступного тижня на 25-й Міжнародній конференції зі СНІДу.

“Чим довше ми бачимо ці ремісії ВІЛ-інфекції без будь-якої антиретровірусної терапії, тим більше впевненості в тому, що ми, ймовірно, бачимо випадок, коли ми дійсно елімінували всі компетентні форми ВІЛ”, – сказав Геблер.

На пресконференції минулого тижня президентка Міжнародного товариства зі СНІДу Шерон Левін застерегла від використання слова “вилікувати”. Проте, за її словами, перебування в ремісії більш ніж п'ять років означає, що він “був би близький” до того, щоб вважатися вилікуваним.

Існує одна суттєва відмінність між випадком німця та більшістю інших. П'ятеро з інших шести пацієнтів отримали стовбурові клітини від донорів з двома копіями рідкісної генетичної мутації, яка зупиняє реплікацію ВІЛ. Німецький пацієнт став першим, хто отримав стовбурові клітини від донора з однією копією мутованого гена – і він сам мав копію цього гена. Близько 1% європеоїдів мають дві копії дефектного гена, а від 10% до 18% людей з європейською спадщиною, за оцінками, мають одну копію гена, що розширює потенційний пул донорів.

Близько 39 мільйонів людей у світі живуть з ВІЛ, вірусом, що спричиняє СНІД. Лише деякі з них зможуть отримати доступ до цього лікування, оскільки воно призначене для людей з ВІЛ та агресивною формою лейкемії.

Інші люди, які “вилікувалися” від ВІЛ

  • Тімоті Рей Браун, також відомий як “Берлінський пацієнт”, вважається першою людиною, яка вилікувалася від ВІЛ. Він переніс дві трансплантації стовбурових клітин, 2007 та 2008 роках. Лейкемія повернулася, і він помер у вересні 2020 року у віці 54 років.
  • Адам Кастільєхо, відомий як “Лондонський пацієнт”, отримав трансплантацію кісткового мозку від лімфоми 2016 року. Йому зараз близько 40 років.
  • Марк Франке, “пацієнт з Дюссельдорфа”, переніс трансплантацію стовбурових клітин 2013 року для лікування лейкемії. 55-річний чоловік припинив антиретровірусну терапію 2018-го, а минулого року його оголосили “вилікуваним”.
  • Пол Едмондс, відомий як “пацієнт з міста надії”, отримав трансплантацію стовбурових клітин у лютому 2019 року і був публічно оголошений вилікуваним від ВІЛ.
  • “Нью-Йоркська пацієнтка”, перша жінка і людина змішаного походження, яка була “вилікувана”, отримала трансплантацію стовбурових клітин 2017 року для лікування лейкемії.
  • “Женевський пацієнт” – чоловік зі Швейцарії, якому 2018-го зробили трансплантацію стовбурових клітин для лікування раку крові.
  • Нагадаємо, науковці здійснили прорив у пошуках вічного життя, розробивши препарат, який вимикає білок, пов'язаний зі старінням. Щурів, які брали участь у дослідженні, охрестили “супермодельними бабусями”.

    Поборола онкологію! Вікторія поділилася особистою історією лікування

    Источник: www.tsn.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю знахідкою

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *