Битва за Україну. День вісімсот сімдесят шостий

Битва за Україну. День вісімсот сімдесят шостий 18.07.2024 20:02 Укрінформ ВРУ підтримала збільшення акцизів на пальне. Дрони ЗСУ уразили російську базу берегової охорони на озері Донузлав в Криму. Урсулу фон дер Ляєн переобрали головою Єврокомісії

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Депутати новообраного Європейського парламенту за результатами таємного голосування обрали Урсулу фон дер Ляєн наступним президентом Європейської комісії на період 2024-2029 років – Укрінформ. Президент Володимир Зеленський привітав Урсулу фон дер Ляєн із переобранням.

***

Президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до Великої Британії, де візьме участь у саміті Європейської політичної спільноти – Укрінформ.

У Великій Британії стартував 4-й саміт Європейської політичної спільноти за участі України. Пленарне засідання відкрив прем’єр-міністр країни-господарки Кай Стармер.

Участь беруть 47 голів держав і урядів – Укрінформ.

***

Президент України Володимир Зеленський

–  і прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала у Вудстоку (Велика Британія) підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Чеською Республікою

–  і прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Республікою Словенія.

–  провів зустріч з президентом Сербії Александром Вучичем, обговорив безпекові питання

***

Велика Британія підтримуватиме Україну "стільки, скільки буде потрібно", адже вона зараз також захищає європейський континент – прем’єр-міністр країни.

Президент Зеленський під час виступу на інавгураційній пленарній сесії саміту Європейської політичної спільноти закликав західних лідерів надати дозвіл використовувати їхню зброю для знищення військових об’єктів на території держави-агресора. Зокрема, аеродроми, з яких злітають ворожі літаки, які бомблять дітей і цивільних громадян – Укрінформ.

Спільне комюніке за результатами Саміту миру у швейцарському Бюрґенштоці вже підписали 87 країн, нові держави продовжують приєднуватися – Віола Амгерд, президентка Швейцарії .

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен закликала глав держав та урядів 47 країн світу мобілізувати зусилля, щоб надати Україні таку допомогу, з якою та не лише не програє, а виграє війну з Росією – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії: «Візит «одного з прем’єр-міністрів з ЄС» до Москви (прем’єра-міністра Угорщини Орбана – ред.), що відбувся два тижні тому, не був місією миру. Це була місія замирення агресора, який пізніше відповів на цю спробу ударами по дитячій лікарні та пологовому будинку в Києві».

Вадим Сухаревський, Командувач Сил безпілотних систем:  «Тільки за ці два квартали цього року ми уже поставили у війська в 6 разів більше дронів, ніж за весь минулий рік… Ми явно крутіші у виборі і маневрі засобами. У нас більше 165 розробок різного виду, які тестуються і використовуються на полі бою. По кількості дронів ми явно не програємо, можливо, і виграємо».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Морські та повітряні дрони СБУ та ВМС ЗСУ уразили російську базу берегової охорони на озері Донузлав у тимчасово окупованому Криму – Укрінформу повідомило джерело в правоохоронних органах. Унаслідок комбінованої атаки були уражені та виведені з ладу: штаб з пунктом управління; склад боєприпасів і техніки; електропідстанція; технічні споруди; вогневі позиції ворога.

Сили оборони України продовжують виконувати бойові завдання на Лівобережжі Дніпра, зокрема і в районі населеного пункту Кринки – Дмитро Лиховій, речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія"

Українські захисники відійшли з Урожайного Донецької області, російська армія вщент розбила селище і зруйнувала позиції українських військових, щоб зберегти особовий склад, командування ухвалило рішення про відхід – Назар Волошин, речник ОСУВ  "Хортиця"

а Харківському напрямку російські окупанти вісім разів намагалися здійснити штурм оборонних рубежів ЗСУ в районі Глибокого та Вовчанська. Ситуація залишається під контролем наших військ – Генштаб

На Краматорському напрямку загарбники здійснили чотири штурми позицій нашого війська поблизу Іванівського, Часового Яру та в напрямку Новомаркового. Ворог наніс удари по Часовому Яру штурмовою та бомбардувальною авіацією – Генштаб

На Торецькому напрямку кількість ворожих атак зросла до десяти. Зосередження зусиль ворога відзначається в районах Північного та Торецька, де відбулося дев'ять боєзіткнень, та ще одне – поблизу Нью-Йорка. Українські воїни відбили всі атаки противника – Генштаб

На Покровському напрямку з початку доби окупанти, за підтримки бомбардувальної та штурмової авіації, здійснили вже 15 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Прогресу, Новоселівки Першої, Воздвиженки, Новоолександрівки, Уманського та Яснобродівки – Генштаб

Прориву кордону у Сумській області останнім часом не було, однак певна активність ворожих диверсантів зберігається – ДПСУ.

Сили оборони півдня минулої доби відбили вісім російських штурмів на Оріхівському напрямку та п’ять – на лівобережжі Дніпра – Сили оборони Півдня.

У зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» за добу відбулося 131 боєзіткнення, від початку доби Сили оборони виконали вже понад 289 вогневих завдань – ОСУВ «Хортиця».

Захисники українського неба вночі 18 липня знищили всі 16 російських дронів типу Shahed і 2 з 3 керовані авіаційні ракети Х-59 – Повітряні сили ЗСУ.

***

Росіяни обстріляли з різнокаліберної зброї чотири населені пункти Донецької області, унаслідок чого п'ятеро цивільних загинули, ще троє дістали поранення – Донецька обласна прокуратура.

Російські окупанти здійснили удар по багатоповерхівці у Херсоні – троє людей поранено, серед них 16-річна дитина, яку ушпиталили у тяжкому стані – ОВА.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Запорізької, Донецької та Херсонської областей 28 людей отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час поїздки до Запорізької області ознайомився із будівництвом фортифікаційних споруд та заслухав доповідь голови обласної військової адміністрації з цього питання – Укрінформ.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді під час зустрічі з главами іноземних дипломатичних місій, акредитованих у Києві, ознайомив їх із потребами українського населення напередодні зими на найбільш постраждалих від окупантів територіях – Укрінформ.

***

Верховна Рада

–  прийняла внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку. Закон передбачає поетапне підвищення акцизів на різні види пального до 1 січня 2028 року. Перехідний етап має розпочатися з 1 вересня 2024 року.

–  ухвалила закон, який дає право уряду призупиняти виплати за зовнішнім боргом.

ухвалила закон щодо діяльності Національного музею Голодомору-геноциду, утворила експертну та наглядову ради.

Кабінет міністрів

–  запровадив норму, за якою не будуть відключати світло у прифронтових зонах та поблизу кордону з Росією та Білоруссю.

–  схвалив зміни до державного бюджету, якими пропонується збільшити видаткову частину бюджету на 500,3 млрд грн, з яких 495,3 млрд грн направити на потреби сектору безпеки та оборони.

***

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України запустило в роботу цифровий реєстр для фіксації порушень міжнародного гуманітарного права внаслідок збройної агресії Росії – Мінреінтеграції.

Колишньому в.о. командира однієї з частин Сил спецоперацій Червінському обрали запобіжний захід у «справі про хабар у 100 тисяч доларів» — цілодобовий домашній арешт – ЗМІ.

Майже 90 чоловіків учора не пропустили через кордон через відсутність у них військово-облікового документа, загалом 17 липня 250 громадян України отримали відмову у виїзді за межі держави – ДПСУ.

На двох енергооб'єктах вийшло з ладу обладнання, через що у Києві та низці областей України із 08:00 до 22:00 застосовуються чотири черги відключень – Укренерго.

В Україні арештували майно колишнього народного депутата, якого підозрюють у фінансуванні окупаційних угруповань РФ. Загальна сума заблокованих активів становить понад 1 млрд грн. – Офіс генпрокурора. Фігурант був довіреною особою президента-втікача Віктора Януковича та входив до забороненої Партії регіонів. За даними джерела УП, йдеться про Миколу Янковського.

***

НАК "Нафтогаз України" не продовжуватиме угоду про транзит російського газу, зараз іде пошук альтернативних рішень для підтримки роботи української газотранспортної системи – Олексій Чернишов, голова правління НАК "Нафтогаз України".

Кабінет Міністрів схвалив стратегію розвитку розподіленої генерації на період до 2035 року – Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Франція готує новий пакет військової допомоги для України, який нещодавно обговорювали президенти обох країн –  France Info. Київ отримає від Парижа 128 бронемашин VAB, 18 самохідних гаубиць Caesar та 24 легкі танки.

Уряд Великої Британії запровадив проти 11 суден обмежувальні заходи в галузі судноплавства за перевезення нафти з Росії – Reuters.

Односторонні спроби Китаю, а також Росії добитися бодай часткового скасування санкцій проти КНДР, запроваджених резолюціями Ради Безпеки ООН, не можуть бути реалізовані – Метью Міллер, речник Державного департаменту США.

Слідом за Латвією та Литвою Естонія заборонила в'їзд автотранспорту з білоруською реєстрацією – сайт МЗС Естонії.

Литовський парламент ухвалив рішення денонсувати Конвенцію щодо касетних боєприпасів, яка забороняє їх застосування – Delfi.

Польські органи правосуддя розслідують продаж Ірану компанією з Познані насосів, які згодом було виявлено в іранських безпілотниках Shahed-136, якими Росія атакує Україну – радіо ZET.

Литва та ще 12 країн-партнерів закликали Європейський Союз швидше відмовитися від російського скрапленого природного газу після того, як у травні Європа вперше за останні два роки імпортувала більше блакитного палива з РФ, ніж США – LRT.

Наступний візит української делегації до Сполучених Штатів Америки, попередньо, очікується 29 липня – Давид Арахамія, голова фракції партії «Слуга народу».

Білий дім виступив із заявою про те, що чинний президент США Джо Байден отримав позитивний тест на COVID-19 та завдяки вакцинації відчуває лише легкі симптоми – Карін Жан-П’єр, речниця адміністрації президента США

Парламент Ізраїлю (Кнесет) у четвер схвалив резолюцію проти утворення Палестинської держави – The Times of Israel.

ВОРОГ

В Росії не виключають розгортання ракет, зокрема в ядерному оснащенні, у відповідь на розміщення далекобійної зброї США у Німеччині – Сергій Рябков, заступник глави МЗС РФ.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не узгодив з постпредом РФ при ООН Василем Небензею пропагандистські наративи щодо обстрілу дитячої лікарні «Охматдит» 8 липня, тому вони видали різні версії, які суперечать одна одній – Сергій Кислиця, постпред України при ООН.

Кілька великих російських експортерів сировини заявляють про ускладнення торгівлі з Китаєм, оскільки прямі платежі в юанях все частіше заморожуються або затримуються через західні санкції – Bloomberg

МВС Росії оголосило у розшук першого заступника начальника штабу сухопутних військ ЗСУ Ігоря Федорова. Розшукується за статтею КК, при цьому сама стаття, яка йому інкримінується країною-агресором, не вказується – «Настоящее время»

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *