Битва за Україну. День вісімсот сімдесят п’ятий

Битва за Україну. День вісімсот сімдесят п’ятий 18.07.2024 09:53 Укрінформ Потужний енергоблок на одній з атомних електростанцій після планового ремонту підключений до мережі. З полону РФ повернули 95 українських захисників

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сімдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Новий склад Європейського парламенту під час першого пленарного засідання у Страсбурзі ухвалив резолюцію про продовження підтримки України. За – майже 500 депутатів, або близько 75% складу – Укрінформ.

З російського полону у результаті обміну повернули ще 95 українців – Володимир Зеленський, Президент України. Серед звільнених – 88 рядових і сержантів, а також семеро офіцерів.

Європейська комісія надала позитивну оцінку платежу у розмірі близько 4,2 млрд євро за програмою Ukraine Facility, спрямованою на підтримку макрофінансової стабільності України та функціонування її державного управління – пресслужба Єврокомісії

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Росія двічі вбивала невинних жертв MH17. Уперше – своєю ракетою. Вдруге – своєю брехнею… Росія досі зловживає горем родичів загиблих в авіакатастрофі рейсу MH17, відмовляючись визнати правду, взяти на себе відповідальність та попросити вибачення».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На одному з полігонів Збройних сил України проводяться випробування комплексного застосування безпілотних систем для виконання завдань у загальній системі бойових порядків військ – МОУ.

Сили оборони зірвали плани операції ворога на півночі, яку російські окупацпнти планували в червні. Наразі ворог застосовує ДРГ, а Сили оборони вживають контрзаходи – ГУР.

На Харківському напрямку кількість боєзіткнень від початку доби зросла до 15. Всі свої зусилля окупанти сконцентрували у районах Глибокого та Вовчанська. Атакували невеликими групами, до мотострілецького відділення – Генштаб.

Збільшилась інтенсивність штурмових дій російських окупантів на Куп’янському напрямку. Вісім разів противник атакував позиції українських підрозділів неподалік Синьківки, Андріївки та Стельмахівки – Генштаб.

На Торецькому напрямку кількість ворожих атак зросла до 17. Зосередження зусиль ворога відзначається у бік Північного та Нью-Йорка. Окупанти бомбардували Торецьк та Північне – завдали три авіа удари – Генштаб.

На Сіверському напрямку російський агресор продовжує намагання покращити тактичне положення неподалік Спірного, Виїмки, Федорівки та Верхньокам’янського – Генштаб.

***

Ворог завдав удару по м. Покровськ, поранення отримали п'ятеро людей – ОВА.

У Єдиному реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин, наразі у розшуку перебувають 42 тисячі осіб – МВС.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну із російського полону вдалось повернути 3405 осіб – Укрінформ.

У Куп’янській громаді Харківської області росіяни вчергове знищили переправу через річку Оскіл – Олег Синєгубов, голова ОВА.

На Харківщині російськими ударами зруйновані більш як 700 об'єктів енергетики та 8 000 кілометрів ліній електропередачі – Олег Синєгубов, голова ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) оновив вимоги до роботи базових станцій мобільних операторів в умовах воєнного стану. Тепер мобільні оператори мають забезпечити доступність мобільного зв’язку під час відключень електроенергії протягом 10 год, замість 4 год як було раніше – розпорядження НЦУ.

Відсьогодні наявність військово-облікового документа при перетині кордону обов’язкова для всіх чоловіків віком від 18 до 60 років – ДПСУ.

За 2 місяці свої військово-облікові дані оновили 4 690 496 військовозобов'язаних українців – МОУ.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді 17 липня відвідав Харків – ОВА.

***

Верховна Рада:

–  прийняла закон, який спрощує ведення господарської діяльності та започаткування бізнесу в період воєнного стану.

–  ухвалила закон щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписав угоду з прем’єр-міністром Бельгії Александером Де Кроо, що передбачає фінансування проєктів відбудови на Київщині та Чернігівщині на 150 млн євро – Укрінформ.

Народна депутатка Мар’яна Безугла написала заяву на вихід з парламентської фракції «Слуга народу» – Укрінформ. У Фейсбуці депутатка зазначила, що «більше не має моральних сил асоціювати себе з фракцією навіть формально».

Вищий антикорупційний суд продовжив колишньому голові Верховного суду України Всеволоду Князєву строк дії покладених на нього процесуальних обов’язків – ВАКС.

***

Енергоблок на одній з атомних електростанцій після планового ремонту підключений до мережі – НАЕК "Енергоатом"

Україна отримає 200 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на підтримку НАК "Нафтогаз України" у створенні стратегічних резервів природного газу і підтримку енергетичної безпеки – Мінфін

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у середу, 17 липня, оголосив про призначення Патрика Тернера старшим представником місії Північноатлантичного альянсу в Україні – сайт НАТО.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що винищувачі F-16 від Нідерландів надійдуть в Україну найближчим часом – Укрінформ.

Греція збирається вивести з експлуатації 32 винищувачі F-16 Block-30, аби передати їх Україні – Al Jazeera.

Євросоюз виділяє рекордні 7 мільярдів євро у розвиток власних транспортних мереж, включно із залізницею, морським та річковим транспортом, а також у вдосконалення транспортної інфраструктури «коридорів солідарності» з Україною – сайт Європейської комісії.

Уряд Німеччини після тривалих суперечок затвердив проєкт бюджету на 2025 рік, в який заклали удвічі меншу суму на підтримку України, аніж на 2024 рік – Spiegel

У Нідерландах відбулася церемонія вшанування пам'яті жертв трагедії МН17, яка сталася 10 років тому, коли 17 липня 2014 пасажирський літак, який прямував з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ над тимчасово окупованою частиною Донецької області – Укрінформ. Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що трагедія МН17 змусила його країну усвідомити масштаб російської агресії, адже Нідерланди також стали країною з великою кількістю жертв через дії Кремля.

Японія готується виділити Україні 3,3 мільярда доларів позики в рамках підтримки, яку члени Групи семи нададуть Україні, використовуючи відсотки від російських суверенних активів, заморожених в рамках санкцій проти РФ – Kyodo.

Міністр закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассіс у Нью-Йорку провів зустріч з очільником російського МЗС Сергєєм Лавровим та поінформував його про український Саміт миру – ЗМІ.

Уряд Німеччини виділяє 10 млн євро на відновлення дитячої лікарні «Охматдит», яка зазнала руйнувань внаслідок російської атаки 8 липня – Мартін Єгер, посол Німеччини в Україні

Голова Європейської ради Шарль Мішель нагадав Віктору Орбану, що Угорське головування в Раді ЄС не отримувало жодного мандата на ведення переговорів від імені Євросоюзу – Reuters.

У Польщі з 1 серпня на кордоні з Білоруссю розпочнеться операція "Безпечне Підляшшя", до якої залучать близько 17 тисяч військових – Владислав Косіняк-Комиш, міністр оборони Польщі

Уряд Китаю через продовження американською стороною продажів зброї Тайваню ухвалив рішення призупинити консультації зі Сполученими Штатами з питань контролю над озброєннями – Лінь Цзянь, речник МЗС КНР

Спецслужби США кілька тижнів тому отримали розвіддані про ймовірність підготовки в Ірані замаху на Дональда Трампа, що, однак, не має відношення до стрілянини 13 липня – CNN. Іран категорично спростовує інформацію, поширену в американських ЗМІ, про причетність Тегерана до змови з метою вбивства колишнього президента США Дональда Трампа.

Керівник стратегічного огляду оборонного потенціалу Британії Джордж Робертсон заявив, що Китай та РФ становлять "смертельну" загрозу для Великої Британії та блоку НАТО загалом – Bloomberg.

У Польщі аналізують випадки усіх великих пожеж на території країни, оскільки за ними можуть стояти іноземні спецслужби. Останнім часом в Польщі через диверсії і саботаж в інтересах третіх країн арештовано понад 10 осіб, ще стільки ж видворено з країни – глава МВС країни.

ВОРОГ

У Нью-Йорку Лавров провів зустріч зі своїм угорським колегою Петером Сійярто, на якій обговорювали "перебіг реалізації домовленостей", яких Путін і глава угорського уряду Віктор Орбан досягнули 5 липня в Москві – ЗМІ.

Прессекретар російського диктатора Пєсков заявив, що за президенства в США Дональда Трампа "нічого хорошого для Росії не робили", проте позитивним було те, що між країнами був діалог – росЗМІ.

"Лукойл" припинив транспортування нафти в Угорщину з кінця червня 2024 року після того, як українська РНБО розширила проти нього санкції – Bloomberg.

На тлі зростаючого дефіциту робочих рук, викликаного війною в Україні, російські компанії почали масово шукати працівників у країнах Африки – The Moscow Times

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *