Як рекрути готуються стати воїнами

Як рекрути готуються стати воїнами 17.07.2024 15:40 Укрінформ Добровольці, які прийшли в рекрутинговий центр, уже освоюють військові спеціальності

В Україні активно відкриваються рекрутингові центри, де ті, хто вирішив стати на захист України, можуть самостійно обрати рід військ, в яких хочуть служити, та майбутню військову спеціальність.

Ті, хто отримують відношення в рекрутинговому центрі, проходять базову загальновійськову підготовку, після якої відправляються в свої бригади, де продовжують навчання.

Про мотивацію рекрутів та їхню підготовку розпитувала кореспондент Укрінформу.

РЕКРУТИ ОБИРАЮТЬ ДЕСАНТНО-ШТУРМОВІ ВІЙСЬКА

У Житомирі центр військового рекрутингу відкрили майже місяць тому. Там працюють бійці 95-ї бригади, 132-го окремого розвідувального батальйону, 148-ї окремої артилерійської бригади ДШВ, окремого батальйону безпілотних систем Десантно-штурмових військ, 46-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ та підрозділу Національної гвардії.

Олег Смаль

Як розповів заступник Житомирського міського голови Олег Смаль, за цей час туди звернулося 295 людей, з яких 88 уже отримали відношення.

Один із тих, хто прийшов у рекрутинговий центр, 24-річний Максим. Він близько місяця проходить базову загальновійськову підготовку та здобуває спеціальність стрільця.

– Рано чи пізно кожному доведеться захищати Батьківщину, – говорить Максим. – Я пішов у рекрутинговий центр, де самостійно обрав Десантно-штурмові війська, в яких хочу служити, й потрапив саме до них. Мій вибір – ДШВ, бо це круто. Це елітні війська, в яких престижно проходити службу.

Раніше чоловік працював адміністратором та барменом. Коли прийняв рішення змінити цивільне життя на військове, два місяці готувався до розмови з батьками. Каже, що спочатку рідним було важко змиритися з його вибором, але потрохи звикають до його нової місії.

– Перші два тижні було важко, враховуючи, що два роки до цього я не займався спортом, – пригадує чоловік початок підготовки. – Але потім починаєш звикати і витримувати навантаження. Спочатку ми притиралися один до одного, а з часом стали дружними, тепер їмо і п’ємо з однієї миски й чашки.

Ще один рекрут – 29-річний Костянтин.

– На початку повномасштабної війни я займався волонтерством, тому десь усередині заспокоював себе, що роблю щось корисне, – розповідає Костянтин. – Та з часом почав розуміти, що прийшов і мій час боронити державу, тому й звернувся в рекрутинговий центр. Пішов у Десантно-штурмові війська, бо тут гарна підготовка. Можу сказати, що в ДШВ готують до всього.

За словами Максима, раніше він професійно займався спортом і звик до фізичних навантажень, тому процес адаптації до нових умов для нього не був важким. Чоловік жартує, що до цього працював барменом і графік його роботи був іншим, аніж зараз, наприклад, міг дозволити собі довше поспати, але вже нормально реагує на ранкові підйоми.

ТАМ, ДЕ НАВЧАЮТЬ СТІЙКОСТІ ТА БРАТЕРСТВУ

Рекрутів та мобілізованих готують інструктори з бойовим досвідом. Один із них – молодший лейтенант, командир взводу навчального батальйону Артем Здольник. Він у ЗСУ з початку повномасштабної війни. Вісім місяців тому військовослужбовець отримав поранення і тепер має інвалідність, тож нині передає свій досвід тим, хто приходить у ЗСУ.

– Зараз у нас проходить триденний польовий вихід, після якого розбиваємо табір, окопуємося, виставляємо патруль і далі працюємо на місці, – говорить Артем. – Наступного дня у нас знову будуть марш та стрільби. Це вже фінальне заняття, далі бійці поїдуть у свої бойові бригади. Ми зараз робимо акцент на тактичній та вогневій підготовці. Пояснюємо всім, що на війні будь-яка помилка може вартувати життя, тому треба наполегливо готуватися. Окрім того, навчаємо морально-психологічній стійкості та братерства, щоб бійці поважали й цінували один одного, бо далі їм разом воювати.

За його словами, у бійців немає проблем із мотивацією, адже вони хочуть захищати свою державу та рідних, тому з ними легко працювати. Інструктори зі свого боку теж підсилюють мотивацію в майбутніх воїнів.

– Бійці витримують наші навантаження, – додає сержант-інструктор батальйону підготовки курсу базового рівня старший сержант Дмитро Козловець. – Під час цього курсу важко всім, бо він не передбачає якихось легких навантажень. Натомість після його завершення бійці виходять дисципліновані, мають базові навички поводження зі зброєю, точно вміють стріляти, знають загальну військову тактику дій і це вже не цивільні люди.

Після проходження базової військової підготовки інструктори перебувають на постійному зв’язку з усіма бійцями, яких навчали. Періодично ті звертаються за порадами і їм завжди допомагають, чим можуть.

У день, коли журналісти побували на навчанні майбутніх захисників України, синоптики фіксували черговий температурний рекорд. Попри шалену спеку бійці в повному екіпіруванні вчилися вириватися із засідки, шукати розтяжки, ховатися від дрона та рятувати побратимів, щоб уже невдовзі застосовувати отримані навички на практиці.

ЗСУ Військові навчання Військові Війна з Росією Рекрутинг

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *