Голова Євроради відповів на лист Орбана: дорікнув за “мирну місію” з переговорами із Трампом

Голова Євроради відповів на лист Орбана: дорікнув за "мирну місію" з переговорами із Трампом

Президент Європейської ради Шарль Мішель дорікнув прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану за запуск несанкціонованої “мирної місії” по Україні, що включає переговори з Трампом, росією та Китаєм без підтримки ЄС.

Президент Європейської ради Шарль Мішель у вівторок дорікнув прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану за те, що він розпочав самопроголошену “мирну місію” щодо України, яка включала переговори з Дональдом Трампом і лідерами росії та Китаю без підтримки ЄС, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

У листі Орбан повідомив колегам-лідерам блоку 27 країн, що Трамп, кандидат у президенти США від Республіканської партії, готовий “негайно” виступити як мирний посередник у російсько-українській війні, якщо його буде обрано в листопаді.

Багато європейських чиновників побоюються, що Трамп може скоротити підтримку України з боку США та підштовхнути Україну до мирних переговорів, “які дадуть москві значну частину України та підштовхнуть президента росії володимира путіна до подальших військових авантюр”, пише видання.

Орбан у листі лідерам ЄС написав про “мирний” план Трампа і висунув ідею щодо взаємодії з рф – FT16 липня 2024, 08:36 • 35992 перегляди

Угорщина, яка підтримує тісні зв’язки з росією після вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року, на початку цього місяця перебрала на себе шестимісячне головування в ЄС.

Але у відповідь на листа Орбана Шарль Мішель, голова Європейської ради національних лідерів ЄС, заявив угорському прем’єру, що у нього немає мандата ЄС на переговори щодо війни.

“Почергове головування в Раді (ЄС) не відіграє жодної ролі у представленні Союзу на міжнародній арені і не отримало мандата Європейської ради діяти від імені Союзу”, – заявив Мішель Орбану в листі, який побачило агентство Reuters.

Мішель, колишній прем’єр-міністр Бельгії, також відкинув твердження Орбана про те, що ЄС проводив “провоєнну” політику в Україні.

“Усе якраз навпаки, – написав Мішель. – росія – агресор, а Україна – жертва, яка реалізує своє законне право на самооборону”.

У своїй відповіді Мішель сказав, що “жодна дискусія про Україну не може відбуватися без України”, і зазначив, що ЄС “послідовно прагнув створити широку міжнародну підтримку всеосяжного, справедливого та тривалого миру”.

“Союз не шкодує зусиль, щоб зв’язатися з усіма партнерами в цьому стосунку, включаючи Китай”, – додав Мішель.

Доповнення

Лідер націоналістів Орбан, давній прихильник Трампа, після поїздки до Києва несподівано відвідав москву та Пекін, а потім взяв участь у саміті НАТО у Вашингтоні минулого тижня та провів переговори з Трампом у Флориді.

Дії Орбана викликали обурення серед багатьох урядів та чиновників ЄС.

Європейська комісія в понеділок зробила безпрецедентний крок, заборонивши комісарам ЄС бути присутніми на засіданнях, які проводяться в Угорщині під час головування країни в ЄС.

Деякі уряди ЄС також планують направляти на міністерські зустрічі до Угорщини лише вищих державних службовців, а не міністрів, а 63 законодавці Європейського парламенту звернулися до ЄС із проханням призупинити право голосу Будапешта у блоці.

Євродепутати вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС після візитів Орбана до рф та Китаю – Politico16 липня 2024, 13:46 • 20915 переглядiв

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *