Битва за Україну. День вісімсот сімдесят третій

Битва за Україну. День вісімсот сімдесят третій 15.07.2024 19:43 Укрінформ Сьогодні в Україні відзначають День української державності. Росія вивела з окупованого Криму останній сторожовий корабель Чорноморського флоту

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сімдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Сьогодні в Україні відзначають День української державності, який щороку припадає на День хрещення Руси-України – Укрінформ. Цього року, у зв'язку з календарною реформою, цей день уперше відзначається 15 липня.

– Росія вивела з окупованого Криму останній сторожовий корабель Чорноморського флоту – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ. 

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, Президент України: «Україна не може погодитися на менше, ніж жити. На менше, ніж зберегти себе. На менше, ніж залишитися людьми. Україна не підкориться злу, яке проливає кров заради свого хворого самоствердження. Яке зневажає правду і людську, і Божу, та знецінює всіх, окрім себе. Росія саме на цьому будує свою державність».

Мартін Єґер, посол Німеччини в Україні: «Якщо належиш до клубу, повинен грати за правилами. Те, що зробив угорський прем'єр-міністр, не відповідає цим правилам. Головуюча в Раді ЄС країна не говорить від імені Європейського Союзу і не має мандату діяти за кордоном від його імені. Це означає, що або виникли непорозуміння, або, можливо, це було спровоковано навмисно. Угорщина не повинна зловживати роллю головуючої в Раді ЄС».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доручив перевірити ситуацію в 59-й окремій мотопіхотній бригаді імені Якова Гандзюка та з'ясувати обставини нещодавніх втрат серед особового складу бригади – пресслужба Генштабу ЗСУ.

– Від початку доби на фронті відбулося 69 бойових зіткнень з російськими загарбниками – Генштаб (станом на 16:00).  На Покровському напрямку відбулась найбільша кількість боєзіткнень. Ворог за підтримки бомбардувальної та штурмової авіації вже здійснив 16 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Прогресу, Новоселівки Першої, Новоолександрівки та Яснобродівки.

– ГУР підтверджує, що російський льотчик після удару по «Охматдиту» передав розвідці документи – Євгеній Єрін, представник ГУР.

– Військові наразі не фіксують скупчення ворожих сил біля Чернігівщини та Сумщини – Вадим Мисник, речник ОТУ «Сіверськ».

– На фронті минулої доби стались 114 боєзіткнень – Генштаб. На Покровському напрямку відбита 41 штурмова дія у районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Прогреса, Новоселівки Першї та Яснобродівки Донецької області. На Торецькому напрямку ворог здійснив 20 атак. Концентрував зусилля у бік Нью-Йорка, Північного та Залізного.

– У Росії заявили про збиття нібито 22 українських безпілотників – міноборони РФ. 15 дронів знищили над Брянською областю, один – над Липецькою областю і шість – над анексованим Кримом. Про атаку українських безпілотників заявила влада окупованого Севастополя, Брянської та Липецької області.

***

– Російські загарбники від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 561 дитину і щонайменше 1462 дітей поранили – Офіс генерального прокурора. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 564, Харківській – 406, Херсонській – 155, Дніпропетровській – 158, Київській – 131, Запорізькій – 121.

– В боях за Україну проти російських загарбників загинув ще один грузинський доброволець Зураб Яшвілі – Грузия Online. Після поранення боєць помер у Львівському військовому госпіталі. Вічна пам'ять Герою…

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський:

– звернувся до українців з нагоди Дня державності – сайт Президента України.

– нагородив військових і вручив паспорти юним українцям – Укрінформ.

– провів нараду із керівниками обласних адміністрацій і обговорив ситуацію в кожному регіоні щодо енергетики, фортифікації та безпеки – телеграм Президента України.

– підписав укази про присвоєння звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» сімом воїнам, посмертно – сайт Президента України.

– Володимир Зеленський змінив склад Ставки – сайт глави держави.

Президент увів до складу Ставки нещодавно призначених командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України Олександра Трепака й начальника Управління державної охорони Олексія Морозова.

Глава держави вивів зі складу Ставки Олександра Кубракова, Сергія Лупанчука та Сергія Рудя.

***

Пресконференція Президента Зеленського – Укрінформ:

– кількість F-16, які передадуть Україні партнери, буде недостатньою для повноцінного протистояння повітряному флоту РФ;

– Польща могла б збивати російські ракети, які летять до наших газосховищ;

– затягування рішення США про виділення нового пакета допомоги Україні послабило позиції нашої країни на полі бою;

– в Україні недостатньо тренувальних майданчиків для солдатів;

– Сили оборони України на Харківщині провели серйозну роботу, щоб стримати потужний наступ РФ з півночі;

– ще не спілкувався з Трампом після замаху;

– не виключає кадрових змін в уряді;

– для повного захисту Україні потрібні 25 систем ППО «Patriot»;

– Україна виробляє потужну кількість САУ «Богдана». Крім того, український ВПК розробляє далекобійні системи;

– прорив росіян на Харківщині відбувся б незалежно від того, хто був би Головкомом ЗСУ;

– представники Росії повинні бути на другому Саміті миру;

– до Вільнюської декларації G7 щодо гарантій безпеки для України доєдналися 32 країни;

– до недоукомплектованих 14 бригад почала надходити зброя.

***

–  Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся із представником патріарха Варфоломія й обговорив із ним гуманітарні проєкти та допомогу українцям – фейсбук Дениса Шмигаля.

– Новим речником МЗС став Георгій Тихий – пресслужба МЗС.

– Народну депутатку Мар'яну Безуглу зняли з посади голови підкомітету з питань цивільного демократичного нагляду та контролю Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвитку.

– Столичні ЦНАПи задіяли максимальний ресурс для роботи з відвідувачами, оскільки значно зросла кількість звернень від військовозобов’язаних, які мають оновити свої дані до 16 липня – КМДА. 

– Арештоване майно з «Межигір'я» передали в управління державі – АМКУ.

– Під час грози у Львові сталися перепади напруги в електропостачанні, у кількох місцях спалахнули пожежі – Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

***

– 14 липня четверо військових втекли із навчальної частини й намагалися перейти у Молдову – ДБР. Один із втікачів напав на прикордонника, намагаючись втекти. У відповідь той застосував табельну зброю і застрелив нападника. Тривають невідкладні слідчі дії.

– На Закарпатті затримали депутата міськради, який за гроші переправляв ухилянтів за кордон – Закарпатська обласна прокуратура. Депутата затримали при одержанні 14 тисяч доларів США. Це була оплата за переправлення двох громадян, яке фігурант організував напередодні.

– Одного з головних митників Прикарпаття викрили у вимаганні хабарів від імпортерів – СБУ. В обмін на хабарі він «гарантував» підприємцям не створювати штучні перешкоди під час митного оформлення їхніх товарів.

***

– Через аномальну спеку споживання електроенергії в Україні сягнуло максимуму та суттєво перевищує потужність доступної генерації –  НЕК «Укренерго».

– За пів року підприємці отримали пільгових кредитів на 50 мільярдів гривень – пресслужба Мінфіну.

– У січні – травні 2024 року Україна імпортувала товарів на 27,55 млрд дол. США, що на 8,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Експорт українських товарів збільшився на 1,7%, до 16,83 млрд доларів – Держстат.

– У вівторок, 16 липня, графіки відключень світла діятимуть протягом всієї доби – НЕК «Укренерго». З 00:00 до 2:00 і з 16:00 до 24:00 обленерго будуть застосовувати чотири черги відключень одночасно, в інші години будуть задіяні три черги.

– ГЕС працюють у штатному режимі попри аномальну спеку – ПрАТ «Укргідроенерго».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– На 75-му саміті НАТО у Вашингтоні затверджений Стратегічний огляд оборонних закупівель України – пресслужба Міноборони України.

– ЄС продовжив ще на рік санкції проти Ірану за підтримку агресії РФ проти України – сайт Євроради. Режим санкцій поширюється на 12 осіб та дев'ять організацій. Їхні активи заморожені, а надання їм коштів чи економічних ресурсів, прямо чи опосередковано, заборонено. Також їм заборонено в’їзд до країн ЄС.

– Іспанія передала Україні нову партію військової допомоги, до якої увійшли десять відремонтованих танків Leopard 2A4 та велика кількість протитанкових ракет – сайт Міністерства оборони Іспанії.

– Франція чітко дотримується зобов’язань щодо військової підтримки України, зокрема передачі літаків Mirage 2000-5. Підготовка персоналу для них триватиме кілька місяців – Гаель Весьєр, посол Французької республіки в Україні.

– Латвія з 16 липня забороняє в'їзд у країну на зареєстрованих у Білорусі авто – DELFI.

***

– Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас передала заяву про відставку президенту Алару Карісу – ERR. До формування нового уряду Каллас продовжуватиме виконувати обов'язки прем'єр-міністра.

– У ЄС планують бойкотувати саміт у Будапешті через «мирні візити» Обрана — Politico. Високий представник ЄС Жозеп Боррель має намір скликати Раду із закордонних справ у день неформального саміту глав МЗС країн Євросоюзу в Будапешті, який Угорщина планує провести 28-29 серпня. Багато міністрів закордонних справ шукають спосіб уникнути того, щоб «стати опорою ще одному пропагандистському шоу Орбана».

– Парламент Словаччини не засудив російський удар по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві. Відповідний проект резолюції відмовилися навіть розглядати – РБК-Україна.

– НАТО збільшить свою присутність в Україні, буде готувати її до вступу, зокрема, через призначення спеціального представника в Києві. Перемовини про те, хто обійме цю посаду, ще ведуться – «Європейська правда».

– Представництво НАТО в Києві може збільшитися вдвічі до кінця року – Петер Хауге Берг, заступник голови Представництва НАТО в Україні. Представництво зосереджуватиметься на сприянні взаємосумісності, що сприятиме інтеграції України до НАТО та наближенню до його країн-членів.

– Рішення США розмістити на території Німеччини ракети середньої дальності Tomahawk має слугувати виключно цілям стримування агресивної поведінки Росії, а її погрози у зв’язку з цим не є новими – Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду.

– Сполучені Штати все ще побоюються поширення війни за межі України, коли мова йде про дозвіл на удари далекобійними ракетами ATACMS по території Росії. Про це сказав речник Пентагону генерал-майор Пет Райдер – «Європейська правда».

– ФБР розслідує напад на Дональда Трампа як внутрішній тероризм і замах на вбивство – The New York Times. Правоохоронці не знайшли жодних ознак того, що 20-річний стрілець Томас Метью Крукс із Бетель-Парку, штат Пенсильванія, був частиною якоїсь більшої змови.

– Король Великої Британії Чарльз ІІІ написав приватного листа експрезиденту США Дональду Трампу після пережитого політиком замаху на життя – The Independent.

– Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розіслав лідерам Євросоюзу свій «мирний план» щодо України, в якому ознайомив їх із результатами своєї «миротворчої місії» та «мирними пропозиціями» Будапешта – Magyar Nemzet.

– У Молдові викрили канал незаконного виїзду чоловіків з України – News Maker.md

– Литва припиняє безкоштовне навчання для українських студентів – Lrt. Студенти, які вже вступили на навчання, зможуть закінчити його без сплати, але із вересня цьогоріч ця схема не буде доступна для нових студентів з України.

– У Пакистані бойовики напали на військовий гарнізон, троє солдатів загинули, 50 отримали поранення – Radio Liberty.

– Переговори про припинення вогню у секторі Гази тривають, В ХАМАС стверджують, організатор терористичної атаки 7 жовтня Мохаммед Дейф пережив удар Ізраїлю 13 липня, унаслідок якого загинули щонайменше 90 осіб – AP.

– Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі подала позов до Конституційного суду із вимогою призупинити та остаточно скасувати дію закону «Про прозорість іноземного впливу» – Перший канал.

– США і Вірменія розпочали спільні військові навчання – сайт Міноборони Вірменії. Метою навчань є підвищення рівня злагодження підрозділів, що беруть участь у міжнародних миротворчих місіях у рамках миротворчих операцій, обмін передовим досвідом.

ВОРОГ

– Влада Росії підвищила ціну на газ для населення через втрату ринку ЄС. З 1 липня 2024 року Росія запровадила підвищення цін на газ на внутрішньому ринку на 11,2%. Це стало наслідком санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну, а також навмисного скорочення Росією поставок газу до Європи у відповідь.

– Басманний районний суд Москви заочно «заарештував» секретаря РНБО України Олександра Литвиненка та екславу СБУ Валентина Наливайченка – «Медіазона».

– Росія з початку року зіткнулася з різким падінням експорту металів – The Moscow Times. У першому півріччі 2024 року вивезення металів на експорт залізницею скоротилося на 14%, металурги втратили понад 2 млн тонн експорту, загальний обсяг якого стиснувся до 13,1 млн тонн. 

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *