Битва за Україну. День вісімсот сімдесят другий

Битва за Україну. День вісімсот сімдесят другий 14.07.2024 19:57 Укрінформ Під час мітингу у штаті Пенсильванія було скоєно напад на Дональда Трампа, який може кардинально змінити хід передвиборчої компанії у США. Трап відбувся легким пораненням

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сімдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Замах на Трампа:

–  Під час виступу Дональда Трампа на мітингу в Батлері, штат Пенсільванія, сталася стрілянина. На обличчі експрезидента було видно кров (куля зачепила краєчок вуха). Постріли тривали, поки охоронці надавали Трампу допомогу на сцені.– АР.

–  Стівен Ченг, речник президентської кампанії Дональда Трампа запевнив, що з колишнім президентом «все добре».– Укрінформ.

–  Один з учасників мітингу загинув, двоє дістали поранення.

–  У США ідентифікували підозрюваного у замаху на Трампа – The New York Post. Стрільцем виявився 20-річний Томас Метью Крукс з Бетел-Парку, штат Пенсильванія. Він сидів на даху виробничого заводу більш ніж у 119 метрах від сцени. Стрільця ліквідували снайпери спецслужб.

–  Нападником, який вистрілив на передвиборчому мітингу у Дональда Трампа виявився зареєстрований республіканець, який раніше зробив невеликий фінансовий внесок у фонд Демократичної партії – CNN.

–  Трамп зробив заяву після замаху. Він надіслав електронного листа своїм прихильникам: «Це послання від Дональда Трампа. Я ніколи не здамся». Лист був із його підписом і портретом – CNN.

–  Дональд Трамп після замаху анонсував виступ на з'їзді республіканців у Вісконсіні, який розпочнеться 15 липня. На цьому з’їзді Трампа буде офіційно оголошено кандидатом у президенти – CNN.

Президент  України Володимир Зеленський, дізнавшись, про замах на Дональда Трампа заявив, що такому насильству немає виправдань та побажав швидкого одужання екс-президенту

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн шокована замахом на кандидата у президенти США Дональда Трампа – соцмережа Х. Також напад на Трампа засудили президент Євроради Шарль Мішель, Високий представник ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Жозеп Боррель, президентка Європарламенту Роберта Мецола.

***

– У НАТО високо оцінили українську бойову систему DELTA – Міноборони. DELTA — бойова система, що дозволяє планувати операції та бачити поле бою в режимі реального часу, обмінюватися інформацією в межах підрозділу, бригади, угруповання, а за потреби — і з союзниками.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, Президент України: «Весь тиждень був насичений подіями, перемовинами. Зараз, після візиту у США, є рішення щодо нових Patriot та десятків інших систем ППО. Ми працюємо, щоб сила і кількість українських Patriot стали ще більшими».

Кір Стармер, прем’єр-міністр Великої Британії: «Ми повинні робити більше і йти далі не лише заради мужніх українців на фронті (…), але й заради того, щоб наші майбутні покоління з гордістю озиралися на те, чого наш континент досягнув разом».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–  Безпілотники атакували телевежу та електропідстанцію у місті Суджа Курської області (РФ). У частині області частково зникло світло та зв'язок. На місцях «прильотів» зафіксовані пожежі. Також дрони атакували АЗС у Суджанському районі – росЗМІ.

–  На Харківському напрямку зростає інтенсивність боїв. Російські загарбники активно застосовують на цьому напрямку авіацію – Віталій Саранцев, представник відділу комунікацій ОТУВ «Харків». На окремих ділянках на Харківському напрямку, які тимчасово контролює РФ, спостерігається погіршення епідеміологічної ситуації через непроведення евакуації російських безповоротних втрат.

–  На фронті від початку доби відбулося 66 боєзіткнень – Генштаб (станом на 16:00).

Понад третина боїв відбулась на Покровському напрямку. Всього з початку доби було 24 атаки. Російські загарбники також активізувались на Торецькому напрямку.

– У східній операційній зоні від початку доби відбулося 38 боєзіткнень – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

– Росія цього тижня випустила по Україні понад 700 КАБів, понад 170 ударних безпілотників різних типів та майже 80 ракет – фейсбук Президента України.

– Сили ППО збили над Сумщиною крилату ракету – ОВА.

– Українська ППО вночі збила на сході дві російські ракети Х-59/Х-69 і чотири дрони-розвідники – повітряне командування «Схід».

– За минулу добу на фронті відбулося 160 бойових зіткнень з російськими загарбниками. Авіація, ракетні війська та артилерія Сил оборони завдали 12 ударів по районах зосередження росіян, а також уразили чотири артилерійські системи, дві станції РЕБ/РЛС та один ЗРГК «Панцир-С1» – Генштаб.

***

– Ворог за добу обстріляв Донецьку, Харківську, Херсонську області, 13 людей загинуло, 48 поранено – дані ОВА.

– Кількість постраждалих через обстріл селища Буди Харківського району зросла до 25 людей – очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський

–  заявив, що Україна отримає додаткові комплекси Patriot та десятки інших систем ППО – фейсбук глави держави.

–  повідомив про зустріч із керівниками областей України після зустрічей із губернаторами штатів Америки – фейсбук глави держави.

–  анонсував підписання нових безпекових угод – фейсбук глави держави.

***

Президент Зеленський привітав Францію з національним святом – Днем взяття Бастилії – соцмережа Х глави держави.

В ОП розраховують на швидкий прогрес у питанні щодо ударів американською зброєю вглиб Росії  – Ігор Жовква, заступник керівника Офісу президента України. Україна задоволена результатами саміту НАТО у Вашингтоні та концепцією мосту до членства країни в Альянсі.

Україна та Швеція ведуть перемовини щодо надання Києву винищувачів Saab JAS-39 Gripen – Ігор Жовква, заступник керівника Офісу Президента.

***

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у соцмережі Фейсбук:

–  ситуація в енергетиці має покращитися з 20-х чисел липня.

– за пів року в Україні розмінували та повернули у використання аграріям майже 157 тисяч гектарів сільськогосподарських земель.

***

На Тернопільщині на автодорозі поблизу села Раковець Золотниківської громади перекинувся автобус із паломниками, до лікарні з травмами доправили двох пасажирів. В автобусі перебувало більше сорока осіб, які їхали на всеукраїнську прощу у Зарваницю – поліція Тернопільської області.

В Одесі проходить фестиваль французької культури в рамках Мультикультурних тижнів – Одеська міськрада. 14 липня Французька Республіка святкує La Fête Nationale (Національне свято). Цього дня в 1789 році повсталі парижани штурмом взяли Бастілію, що стало початком Великої французької революції.

У духовному центрі Зарваниця на Тернопільщині відбувається Всеукраїнська проща за участю глави УГКЦ Блаженнішого Святослава – Укрінформ. Участь у прощі взяли звільнені з полону священники УГКЦ Іван Левицький і Богдан Гелета. На Всеукраїнську прощу приїхали владики Синоду Єпископів УГКЦ з усього світу та віряни з різних куточків України.

***

Українські металурги збільшили виробництво сталі на 37%. За підсумками першого півріччя 2024 року українські металургійні підприємства виробили 3,87 млн т сталі – пресслужба ОП «Укрметалургпром».

Державна митна служба України з початку дії положення Конвенції про процедуру спільного транзиту (New Computerized Transit System, NCTS) оформила 91 тис. транзитних декларацій. У квітні-червні 2024 року оформлено 25,5 тис. декларацій – пресслужба Міністерства фінансів.

За тиждень Нацбанк продав 532 мільйони доларів на міжбанку, купив 250 тис. дол. – НБУ.

В Міненерго висловили сподівання, що на осінь Україна вже матиме збільшені потужності для того, щоб можна було імпортувати більшу кількість електроенергії – Світлана Гринчук, заступниця міністра енергетики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Корпус інженерів армії США допоможе трансформувати Держспецслужбу транспорту для реалізації планів із відновлення України – пресслужба Міноборони.

Австрія підтримала Україну через Європейський фонд миру на €153 мільйони – Укрінформ. Австрійський внесок витрачався на заходи підтримки, які не були пов’язані із постачанням в Україну зброї та боєприпасів.

Німеччина планує замовити понад 100 самохідних гаубиць Boxer у франко-німецької оборонної компанії KNDS – «Європейська правда». Початкова поставка з близько 80 одиниць для німецького Бундесверу коштуватиме близько 2 мільярдів євро.

У Парижі перед Олімпіадою вшанували пам'ять загиблих у війні з Росією українських атлетів – Укрінформ. Близько тисячі учасників пройшли від площі Пантеону до площі Сен-Мішель.

У Франції традиційний військовий парад до Дня взяття Бастилії, що відзначається 14 липня, цьогоріч поєднали з естафетою олімпійського вогню перед Олімпійськими іграми, які розпочнуться в Парижі 26 липня – соцмережа Х Еммануеля Макрона.

Новий президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив, що поглиблюватиме співпрацю з Росією і готовий до діалогу з ЄС. За його керівництва Тегеран буде зберігати стабільні відносини з «цінним союзником» Москвою, а також, прагнутиме миру для «росіян та українців» – Tehran Times.

У Литві поліція виявила фургон з великою групою нелегалів – Delfi. Під час перевірки у вантажному відсіку виявили п'ятьох громадян Ірану і 13 громадян Афганістану.

Грецький фрегат запобіг атаці хуситів на комерційне судно – Kathimerini. Щонайменше один безпілотник було збито, а решту вдалося відхилити від курсу.

Новий очільник МЗС Великої Британії Девід Леммі вирушив у першу на цій посаді поїздку на Близький Схід з метою сприяти швидшому припиненню війни – Reuters.

Центральний банк Аргентини почне продавати долари США на паралельних валютних ринках країни в рамках боротьби з інфляцією і заморожуванням грошової маси в країні – Кабінет міністрів Аргентини.

У німецькому місті Альбштадт у федеральній землі Баден-Вюртемберг сталася стрілянина, троє загиблих і двоє поранених. Стрілянина не була нападом, її причиною міг бути побутовий конфлікт – DW.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Антитерористична операція «Кіготь», яку збройні сили Туреччини проводять на півночі Іраку, буде завершена найближчим часом, оскільки її цілі досягнуто – Укрінформ.

У віці 53 років померла американська акторка Шеннен Догерті, відома за серіалами «Район Беверлі-Гіллз» та «Всі жінки – відьми». Вона боролася з раком – People.

ВОРОГ

Росія не пропустила нагоду спробувати звинуватити Україну у причетності до замаху на експрезидента США Дональда Трампа – росЗМІ.

Військово-морські сили Китаю і Росії 14 липня розпочали в Південнокитайському морі поблизу провінції Гуандун спільні навчання під назвою «Морська взаємодія – 2024». Навчання розбиті на три етапи, серед яких зосередження сил, планування в гавані і відпрацювання на карті тактичного злагодження та практичні морські тренування 15 – 17 липня у прилеглій до провінції акваторії Південнокитайського моря – Міноборони КНР.

Міноборони РФ підтвердило застосування ФАБ-3000 під час удару по Україні. 21 червня під час удару по селу Липці на півночі Харківської області росіяни вперше застосували цю авіабомбу – «Радіо Свобода».

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Війна Замах

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *