Кому не треба міняти військово-облікові документи в ТЦК за новим зразком і в Реєстр+

Кому не треба міняти військово-облікові документи в ТЦК за новим зразком і в Реєстр+ Ірина Марціяш

Кому не треба міняти військово-облікові документи в ТЦК за новим зразком і в Реєстр+ / Колаж 24 Каналу, Getty Images

З 18 травня в Україні діють нові правила мобілізації та військового обліку. Одним із найважливіших документів для військового обліку є військово облікові документи.

Кому не треба міняти військово-облікові документи в ТЦК за новим зразком і в Реєстр+, читайте далі в матеріалі.

В Україні з 18 травня 2024 року діють нові правила мобілізації, затверджені змінами до законів Про мобілізаціну підготовку й мобілізацію, Про військовий обов’язок та військову службу, про військовий стан, та деякими змінами до КУпАП. Зауважимо, що з січня 2024 року вступили в дію зміни в закон, який регулює діяльність Єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних Оберіг, який передбачає формування військово-облікових документів на базі Оберіга й функціонування електронного кабінета військовозобов’язаного.

Серед військово-облікових документів, передбачених законодавством є такі:

  • приписне свідоцтво для призовників, які стали на військовий облік та не є військовозобов’язаними;
  • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного кількох зразків до 2017 року;
  • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного нового зразка з 2017 року;
  • військовий квиток чи посвідчення офіцера;
  • військово-обліковий документ, сформований онлайн на базі даних Оберіг ― зараз через застосунок Резерв+ для призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Чи треба міняти військово-облікові документи на онлайн формат

Відповідно до закону, всі військово-облікові документи старого зразку та в паперовій формі продовжують діяти після введення військово-облікового документа в Резерв+.

Так, військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України ТЦК або його відділом чи відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

  • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
  • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
  • зміни категорії щодо військового обов’язку;
  • відсутності місця для внесення змін;
  • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 Постанови КМУ 559;
  • втрати (зіпсування);
  • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності Постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 559.

У кого ситуація не відповідає зазначеним випадкам, немає необхідності замінювати ВОД або переходити на електронний військово-обліковий документ.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *