Новини світу – Протести в Абхазії: опозиція закликала “парламент” взяти владу, а “президент” готує надзвичайний стан

Сотні людей у Сухумі вимагають визнати незаконними результати виборів президента.

У так званій адміністрації президента підконтрольної Росії Абхазії назвали акцію протесту прихильників опозиції та штурм держустанови у Сухумі “спробою державного перевороту”.

Про це пише “Интерфакс”.

“Розцінюємо це як спробу державного перевороту. Влада робить все від неї залежне, щоб ситуацію в республіці утримати в конституційному руслі”, – заявив представник “влади республіки”.

За словами “президента” Рауля Хаджимби, силові структури Абхазії вже переведені на посилений режим несення служби. Також він не виключає, що в країні може бути введено надзвичайний стан.

Відео

Росія повторює історію Абхазії в Криму

“Як гарантом Конституції, мною дано всі необхідні доручення щодо недопущення розвитку ситуації поза правовим полем. У цій непростій ситуації ми повинні зберігати спокій і не ставити під загрозу існування нашої держави. Всі органи державної влади працюють в штатному режимі. Силові структури переведені на посилений режим несення служби. У разі необхідності мною будуть вжиті заходи з введення в країні надзвичайного стану. Такий розвиток подій вже обговорили на Раді Безпеки”, – цитує його сайт “глави держави”.

Тим часом акція протесту триває, учасників вже більше тисячі. Опозиція закликала Хаджимбу піти у відставку, щоб уникнути “найгіршого сценарію”. Представники “Блоку опозиційних сил” прийшли до “парламенту” з вимогою до депутатів призначити дату дострокових президентських виборів, пише “Кавказький вузол”.

Наразі депутати почали збиратися у залі парламенту. Під час спецзасідання Народного зібрання спікер абхазького парламенту Валерія Кварчію забрала швидка допомога. Попередньо місцеві ЗМІ повідомляють, що у нього стався серцевий напад, коли депутати обговорювали ситуацію в Сухумі. 

Водночас один із лідерів абхазької опозиції – відомий донбаський командир Ахра Авідзба (інтербригада “П'ятнашка”) розповів, що Хаджимба виїхав з будівлі адміністрації і перебуває на держдачі.

Нагадаємо, 25 серпня в Абхазії обирали так званого президента. На його пост претендували дев'ять кандидатів, зокрема й чинний лідер самопроголошеної республіки Рауль Хаджимба, який і переміг. 

У другому турі виборів президента Абхазії за Рауля Хаджимбу проголосували 47,39% виборців, за його опонента Алхаса Квіцінію – 46,17%. Дев'ять партій і громадських організацій зажадали визнати вибори такими, що не відбулися, наполягаючи, що Хаджимба повинен був набрати не просту, а абсолютну більшість голосів.

Після цього кандидат у президенти Абхазії Алхас Квіцінія оскаржив підсумки виборів, але Верховний суд Абхазії відмовився задовольнити його позов. Квіцінія подав апеляцію. 18 грудня 2019 року він зажадав відводу судді Верховного суду Абхазії, бо у того закінчився термін повноважень, але суд визнав клопотання необґрунтованим.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *