Українцям за кордоном тепер не обов’язково повертатися в Україну, щоб стати на військовий облік

Українцям за кордоном тепер не обов’язково повертатися в Україну, щоб стати на військовий облік Дмитро УсикОсновні тези

  • Кабінет Міністрів змінив правила військового обліку, спрощуючи процес для громадян за кордоном.li>
  • Українці можуть стати на військовий облік через дипломатичні установи після тримісячного перебування за кордоном.
  • Інформація про правопорушення буде надсилатися в електронному вигляді до поліції для призовників та військовозобов’язаних.

Військовий облік для українців за кордоном / Колаж 24 Каналу

00:0000:23

1x

1x

Аудіо синтезовано з використанням AI.Більше Аудіоновин

Кабінет Міністрів України 7 червня ухвалив зміни до постанов, що регулюють військовий облік і мобілізацію. Зокрема, було спрощено облік для громадян за кордоном.

Відтепер українці, які не перебувають на обліку, не обов’язково повинні повертатися до України. Нові правила набувають чинності з дня опублікування. Як зазначили у Міноборони, вони мають зробити систему військового обліку більш ефективною та доступною.

Що змінилося в обліку за кордоном

Згідно з новими змінами до постанов, відтепер українці, які перебувають за межами України понад три місяці, можуть стати на військовий облік через закордонні дипломатичні установи. Кабмін прибрав вимогу особистої присутності у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Окрім цього, Кабмін вніс зміни до постанови про електронний облік правопорушень. Тепер інформація про адміністративні правопорушення призовників, військовозобов’язаних і резервістів буде надсилатися в електронному вигляді до поліції.

Зазначається, що також виключено вимогу подання висновку лікарсько-консультативної комісії про потребу в постійному догляді для осіб з інвалідністю ІІ групи. Це має спростити процедуру відстрочки від призову.

Раніше повідомлялося про вимогу стати на облік 17-річним

  • В Сухопутних військах пояснили, що щороку протягом січня – березня беруться на облік громадяни України чоловічої статі, яким у той час виповнюється 17 років. Українці за кордоном лишаються громадянами нашої держави, тому законодавство розповсюджується й на них.
  • Водночас стати на військовий облік поза межами України було неможливо – тобто українець мав повернутися на Батьківщину, аби виконати вимогу закону.
  • Додамо, що юнаки, які виїхали за кордон і не перебувають на обліку, все ще можуть отримувати повістки. Можливість оновлення даних через мобільний додаток Резерв+ доступна лише для чоловіків, які вже перебувають на обліку, незалежно від їхнього поточного місцеперебування в Україні чи за кордоном.
  • Водночас постановка на військовий облік не стосується мобілізаційних заходів, які запровадили з початком воєнного стану. Така вимога існувала в Україні до 24 лютого 2022 року.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *