Швеція відмовилася від планів щодо відправлення винищувачів Gripen в Україну: в чому причина

Швеція ставить на паузу відправлення винищувачів Gripen / Колаж 24 Каналу, Getty Images (Фото ілюстративні)

Кілька держав попросили Швецію “пригальмувати” плани з надсилання винищувачів Gripen Україні. Це пов’язано із зосередженням на поставках літаків F-16.

Про це голова міноборони Швеції Пол Йонсон заявив інформаційному агентству TT у Брюсселі, про що пише видання Aftonbladet. Подробиці про ситуацію, читайте далі в матеріалі.

Швеція ставить на паузу відправлення JAS-39

За словами шведського міністра, інші країни, що входять до коаліції протиповітряної оборони, попросили Швецію зачекати з поставкою системи Gripen.

Це пов’язано з тим, що зараз основна увага приділяється впровадженню системи F-16,
– пояснив Йонсон.

Зазначимо, що Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія пообіцяли надати Україні винищувачі F-16. Очікується, що перші літаки будуть поставлені цього року.

Ми жодним чином не виключаємо, що в подальшому це (постачання Gripen – 24 Канал) може стати актуальним, але зараз основна увага української сторони зосереджена на виконанні програми F-16,
– зазначив очільник Міноборони Швеції.

Також він додав, що наразі поставка Gripen не відповідає поглядам коаліції на впровадження двох систем винищувальної авіації одночасно.

Що це за винищувач JAS 39 Gripen JAS 39 Gripen – це багатоцільовий винищувач, розроблений шведською компанією Saab. Він був прийнятий на озброєння шведських ВПС у 1997 році і відтоді експортувався в кілька інших країн. Зазначимо, що ці літаки мають одну велику перевагу, бо несуть практично все озброєння європейських країн НАТО. Деяке авіаційне озброєння F-16 не підіймає, його для цього треба обладнати.Що говорилося раніше: коротко

  • В МЗС Швеції 17 січня заявили, що вони не виключають надання Україні літаків Gripen. Втім, ухвалення відповідного рішення буде пов’язане зі вступом Королівства в НАТО.
  • Вже в березні цього року голова міноборони Швеції Пол Йонсон після остаточного вступу в Північноатлантичний Альянс зазначив, що країна не виключає можливості постачання своїх винищувачів Gripen в Україну. Тоді Йонсон зазначав, що обговорення щодо цієї ідеї тривають. Адже Швеція офіційно стала членом Північноатлантичного Альянсу.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *