Лише Patriot замало: генерал-лейтенант сказав, як захистити Харківщину від жахливих обстрілів

Коротка версія новини

  • Росія обстрілює Харків та Харківщину ракетами, дронами та КАБами, зокрема 19 травня атакували базу відпочинку у Черкаській Лозовій.
  • Генерал-лейтенант Ігор Романенко вважає, що для захисту області більше систем таких, як Patriot SAMP/T.
  • Російські ракети “Іскандер-М” випускають з прикордоння, тож для більшої ефективності збивати потрібно саме їхні носії.

Росія невтомно обстрілює Харків та Харківщину ракетами, керованими авіаційними бомбами та дронами. Зокрема, 19 травня росіяни поцілили у базу відпочинку в селі Черкаська Лозова, де перебувало пів сотні відпочивальників.

Захистити Харків та область від подібних цинічних ударів можливо, проте для цього потрібні не лише системи ППО. Про це 24 Каналу розповів Ігор Романенко — генерал-лейтенант у відставці, військовий експерт. На його думку, важливим аспектом є й політична воля наших західних партнерів, які мають дозволити Україні захищатися не лише на своїй території.

Що потрібно, аби захистити Харківщину

Росіяни атакували ракетою “Іскандер-М” базу відпочинку на Харківщині. Окупанти вкотре вдалися до тактики подвійного удару, яка спрямована на вбивство цивільного населення.

Ворог запускає “Іскандери” з прикордоння – Бєлгородської, Брянської та Курської областей. На жаль, відстань до Харківщини – невелика, а через надвисоку швидкість цих балістичних ракет, у людей є лічені хвилини, аби дійти до укриття. Так само лише кілька хвилин є у ЗРК Patriot, аби виявити та знищити цілі.

Балістична траєкторія, якщо її відстежувати, прогнозована. Але у балістичних ракет така швидкість, що інші засоби протиповітряної оборони не можуть по ній працювати – потрібні лише комплекси на кшталт Patriot SAMP/T,
– наголосив Ігор Романенко.

Вже неодноразово системи Patriot збивали балістичні ракети на Київщині, довівши, що “аналоговнєтні” “Іскандери” – це таки досяжна ціль. Саме тому Україна неодноразово наголошує на тому, що кількість цих систем потрібно збільшити. Зокрема, для того, аби “закрити” Харківську область.

“Patriot не дуже маневровані системи, їх потрібно прикривати від інших засобів – тому потрібні ще й IRIS/T. Так чи інакше треба формувати протиповітряну та протиракетну оборону довкола Харкова. Але питання не лише в цьому. Складність ще й в тому, що ті ж Patriot, які мають дальність до 150 кілометрів, могли збивати Су-34 та інші російські літаки, які є носіями КАБів”, – зазначив Романенко.

Однак для того, щоб це стало можливим, необхідний дозвіл від США на використання цих комплексів по території Росії.

Цинічний удар ворога по Харківщині: що відомо

  • У неділю, 19 травня, росіяни вдарили по базі відпочинку в селі Черкаська Лозова, що на Харківщині. Міський голова Харкова Ігор Терехов заявив, що на базу відпочинку прилетіли дві російські ракети “Іскандер-М” – з різницею всього у десять хвилин. На цей час на місці події якраз працювали рятувальники, медики, працівники поліції.
  • Речник Харківської прокуратури Дмитро Чубенко повідомив, що на момент удару у комплексі перебувало близько 50 цивільних людей. Ані військових цілей поблизу, ані самих військових на базі відпочинку не було.
  • Кількість поранених та жертв зростає. Внаслідок атаки загинуло 5 людей, серед них 4 чоловіків та жінка, яка була на сьомому місяці вагітності. Станом на 20:00 кількість постраждалих – 28 осіб.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *