У Вовчанську ще залишаються люди: щемливі кадри евакуації з Харківщини

Коротка версія новини

  • У Вовчанську тривають бої, і відбувається евакуація цивільного населення.
  • Людям, які евакуювались, надають всебічну допомогу, включаючи харчування, одяг та медичну допомогу.
  • Останніми виїжджають літні люди, які потребують особливої допомоги та розміщення на перших поверхах.
  • Окупанти контролюють Вовчанський міст, що ускладнює евакуацію людей, які залишаються у місті.

На півночі Харківщини ситуація залишається дуже важкою. Зокрема росіяни тиснуть у Вовчанську, тут тривають бої. Водночас в місті та селах, що розташовані поруч, відбувається евакуація цивільного населення.

Загалом за даними обласної військової адміністрації у самому Вовчанську та в селах довкола лишається близько сотні людей. Наразі велика кількість жителів Вовчанського району вже евакуйовано, розповіла кореспондентка 24 Каналу Анна Черненко.

Останніми виїжджають літні люди

Вони потрапляють у транзитний пункт у місті Харків, де людям надають всебічну допомогу. Їм видають безкоштовні ліки, гарячі обіди, одежу, теплі речі. Також з людьми працюють психологи.

В транзитному пункті надається вся необхідна мультисекторальна підтримка для усіх евакуйованих людей, починаючи від процесу реєстрації, опитування кожної людини за всіма абсолютно питаннями та проблемами, закінчуючи наданням допомоги як грошової – спочатку, так і потім усієї іншої,
– повідомив Євген Коляда, голова Координаційно-гуманітарного пункту.

Він розповів, що людям зокрема надають харчові продукти, засоби особистої гігієни, вода, ковдри, ліжка, взуття, одяг – абсолютно все для того, щоби задовольнити перші потреби.

Після того, як людина отримує всю необхідну допомогу, волонтери її перевозять в місця тимчасового проживання в місті Харкові або в Харківській області,
– пояснив Коляда.

Зараз останніми виїжджають з Вовчанська та околиць здебільшого люди літнього віку. Вони дуже часто є маломобільними, погано чують або незрячі, і їм потрібна особлива допомога. Тому для подальшого їхнього розміщення шукається житло, яке розташовано на перших поверхах.

Також, за словами голови Координаційно-гуманітарного пункту, надаються візки колісні, милиці, все що потрібно для маломобільних людей.

Було 1000 пострілів

Жителі Вовчанська та району, яким вдалося евакуюватись, розповідають жахливі речі про ситуацію в місті.

Весь час чекали прильотів. Дрони літали, КАБи прилітали. Це дуже страшно. Чекаєш, куди авіабомба впаде, хто загине і чия хата згорить. Дуже важко,
– каже Віра, мешканка Вовчанська, яка не може стримати сліз.

Житель міста Сергій Грабар також поділився важкими емоціями.

10 травня було 1000 пострілів. Поки рахував, збився. Неможливо витримати. На другий день також били. Ніч не спав,
– розповів він.

Ситуація у Вовчанську дійсно дуже складна. Так, 16 травня росіяни розстріляли там автівку з цивільними чотирма людьми, які виїжджали з міста.

“На жаль, двоє з них загинули, ще двоє – поранені. Це люди старшого віку – за 70. Також нещодавно в соцмережах було оприлюднено відео, за яким прокуратура відкрила кримінальне провадження. Було розстріляно людину на візку колісному. На думку слідчих, вона виїжджала з лікарні Вовчанська, щоб врятуватися, адже медзаклад захопили росіяни”, – повідомила Анна Черненко.

При цьому в місті ще залишаються люди. Особливо важко евакуювати тих, хто перебуває на правому березі річки. До них складно дістатися.

“Ворог взяв під огневий контроль Вовчанський міст – єдиний, по якому можна заїхати на правий берег. Тому ми всім людям рекомендуємо переходити на лівий берег річки, і тут ми вже їх з-під обстрілів евакуюємо. Проте автомобілі Вовчанського відділу поліції постійно потрапляють під обстріли, тому це все вкрай небезпечно”, – Олексій Харківський, головний патрульний Вовчанського відділу поліції.

Яка ситуація у Вовчанську

  • Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів, що у Вовчанську тривають важкі бої.
  • Водночас продовжується евакуація жителів фронтових населених пунктів. Частина людей розміщена у Харкові та районі. Також невелика кількість жителів виїхали за межі області.
  • Крім того, у Вовчанську залишаються приблизно 100 людей.
  • Також Харківська обласна прокуратура повідомила, що у Вовчанську 16 травня окупанти розстріляли автомобіль, в якому перебували 4 цивільних людей, які намагалися виїхати з міста. Через обстріл 70-річний водій автівки та 83-річна пасажирка загинули на місці. Дружина водія та пасажир отримали поранення.
  • В місті також окупанти скоїли черговий злочин, розстрілявши людину у кріслі колісному. Його зафіксували на відео аеророзвідники, які моніторили повітряний простір над Вовчанськом.
  • На відео, яке було опубліковано у телеграм-каналі журналіста Андрія Цаплієнка, можна побачити людину в кріслі колісному – неподалік від місцевої лікарні. Відомо, що саме цей медичний заклад контролюють росіяни.
  • Наразі правоохоронці розробляють версію, що потерпілий намагався відʼїхати від лікарні, але, як повідомляє Харківська обласна прокуратура, “військові збройних сил Росії” розстріляли його та кинули у кріслі колісному “посеред розбитої вулиці”. Деталі цієї справи зараз з’ясовуються відповідні органи.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *