У Раді пояснили, як відбуватиметься вилучення авто для ЗСУ

Коротка версія новини

  • З 18 травня новий закон про мобілізацію набуває чинності, з новими правилами вилучення авто на користь ЗСУ.
  • Вилучення авто буде тільки за рішенням суду та на добровільній основі, без хаотичного підходу.
  • Заступниця міністра оборони обіцяла, що документ про вилучення авто буде прийнято найближчим часом.

Як вилучатимуть авто на потреби ЗСУ / Колаж 24 Каналу (ілюстративне фото)

З 18 травня набирає чинності новий закон про посилення мобілізації, за яким почнуть діяти нові правила вилучення авто у населення. На користь ЗСУ будуть вилучати транспортні засоби, якщо їх у володінні особи понад два, втім є деякі нюанси.

За новим законом про мобілізацію, який набере чинності 18 травня, передбачено оновлені правила вилучення транспорту на користь ЗСУ. Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко розповів, що вилучення не будуть мати хаотичний характер.

Тільки за рішенням суду

Він говорить, що буде постанова Кабінету Міністрів, яка визначатиме, що це буде робити суд і лише на добровільній основі. За його словами, не може бути такого, що ТЦК зупиняє і каже: “о, у тебе два джипи, давайте ми один забираємо”. Такого ні зараз не може бути, ні з прийняттям нового закону також цього не відбуватиметься.

Тобто не треба переоформлювати другу автівку. Ми говоримо саме про автівки. Якщо ж питання про екскаватори чи трактори – якась спецтехніка може бути мобілізованою. Але навіть зараз це регулюється: є постанова Кабінету Міністрів щодо мобілізації транспортних засобів. Це чіткий механізм,
– наголосив Федієнко.

Крім того, представник Комітету додав, що заступниця міністра оборони Наталія Калмикова пообіцяла, що документ буде прийнято найближчим часом.

Як вилучатимуть авто для ЗСУ: дивіться відео

Що ще відомо про мобілізацію транспорту

  • Верховна Рада 11 квітня 2024 року ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію. За відповідне рішення проголосували 283 народних обранці.
  • Згідно з новим законом, працівники ТЦК зможуть забирати у громадян та підприємств автівки на користь ЗСУ. Представник Комітету з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Федір Веніславський розповів, що хоч вилучення машин у громадян України під час воєнного стану цілком можливе, відбирати легкові авто для потреб армії не будуть.
  • Обсяги транспортних засобів за типами й марками, що планують залучити під час мобілізації, для підприємств, установ та організацій усіх форм власності встановлюються відповідно до Мобілізаційного плану місцевими державними адміністраціями за поданням ТЦК та СП.
  • Вилучити транспортний засіб можуть ТЦК, СБУ та ГУР на підставі рішень місцевих державних адміністрацій.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *