Вибивав гроші з бізнесу та має медаль від МО: хто такий Андрєй Бєлоусов, який буде замість Шойгу

Коротка версія новини

  • Путін пропонує цивільного Бєлоусова на посаду міністра оборони замість Шойгу; рішення буде 13 – 14 травня. Шойгу стає секретарем Ради безпеки Росії замість Патрушева.
  • Бєлоусов – цивільний економіст і кар’єрний чиновник, якому довіряли економічні питання, але він не має військового досвіду.
  • Він відомий як прихильник жорсткої державної участі в економіці та близька до Путіна людина.
  • Призначення Бєлоусова на посаду міністра оборони викликає здивування.

Бєлоусов пов’язаний з оборонкою зовсім трошки, лише медаллю за сприяння повітряним силам / Колаж 24 Каналу

Владімір Путін, вступивши на посаду президента, провів кадрові перестановки. Він запропонував, щоб посаду міністра оборони замість військового Серґєя Шойгу обійняв цивільний Андрєй Бєлоусов, остаточне рішення буде 13 – 14 травня. 24 Канал зібрав, що відомо про Бєлоусова.

  • 1Хто такий Андрєй Бєлоусов
  • 2Чому його хочуть призначити міністром оборони: пояснення Пєскова
  • 3Версії журналістів щодо справжніх причин призначення Бєлоусова

Шойгу отримав нову посаду – він стане секретарем Ради безпеки Росії, замінивши давнього сподвижника Путіна, фактично його праву руку Ніколая Патрушева. Це цікаве призначення викликало низку обговорень, бо Патрушев очолював Радбез із 2008 року, а до того керував ФСБ.

Хто такий Андрєй Бєлоусов

Бєлоусов не має військового досвіду, з цією галуззю його пов’язує хіба що медаль “100 років військово-повітряним силам”, отримана у 2012 році (до речі, нею вже не нагороджують). Та у відкритих джерелах не вдалося знайти, за що вручили нагороду. Медаль відомча, її дають або за хорошу службу в повітряних силах або за сприяння їхньому розвитку.

Бєлоусов економіст за фахом, як і його батько, і працював у різноманітних інститутах при Російській академії наук. Чиновник є доктором економічних наук і президентом ради директорів Російської залізниці. Кілька років входив у раду директорів “Роснафти”.

Кар’єра пішла вгору, коли Бєлоусов став позаштатним радником прем’єр-міністра. У нульові він був заступником міністра економічного розвитку та торгівлі, потім директором Департаменту економіки та фінансів уряду, у 2012 році – міністром економічного розвитку.

На інший, більш високий щабель Бєлоусов потрапив 2013 року, коли обійняв посаду помічника президента. Відтоді всі папери, які стосувалися економіки, доходили до Путіна через нього. З 2020-го був першим віцепрем’єром.

Кумедно, але торік він говорив, що Росія може стати хранителем традиційних цінностей Заходу. В 2014 році Бєлоусов єдиний із “економічного” оточення Путіна підтримав анексію Криму. Співрозмовники видання The Bell говорять: Бєлоусов щиро вважає, що Росія оточена ворогами. І Путін до нього дослухається.

Чому його хочуть призначити міністром оборони: пояснення Пєскова

Поставити економіста керувати армією, та ще й під час війни, – це рішення щонайменше дивує. Дмитро Пєсков, як і належить рупору Путіна, пояснив рішення призначити саме Бєлоусова. Мовляв, треба впроваджувати інновації і бути відкритими для передових ідей. Але призначення цивільного на військову посаду не змінить системи координат у військовій складовій відомства, запевнив Пєсков.

Версії журналістів щодо справжніх причин призначення Бєлоусова

Певна річ, що це тільки напівправда і справжні причини глибші. Та про них не розкажуть офіційні “придворні” ЗМІ.

Телеграм-канал “Кримський вітер” звернув увагу на цікаві факти про Бєлоусова. Він потрапив під санкції одним із перших після початку повномасштабного вторгнення. У Євросоюзі пояснили: Бєлоусов багато років входить до найближчого оточення Путіна.

Непрямим доказом цього можна розглядати його публічні виступи. Він дозволяв собі коментувати питання, які зазвичай коментує президент. Наприклад, у 2023 році міркував про роль Росії та її відносини із Заходом і говорив про “появу в Росії нової еліти” на окупованих територіях,
– ідеться в повідомленні.

А ще там пов’язали призначення Бєлоусова зі скандалом про корупцію в міноборони. Наприкінці квітня затримали заступника Шойгу, Тимура Іванова. Його звинуватили в корупції. Саме Іванов відповідав за “відновлення Маріуполя” – після того, як сама ж Росія знищила це горде азовське місто. Крісло під Шойгу захиталося і тепер упало.

Російська служба BBC навела ще більше деталей. Медійники звернули увагу, що Бєлоусов був технічним прем’єром, тобто заміняв чинного главу уряду, коли той хворів на коронавірус у 2020 році. І його відхід від цивільних посад може бути пов’язаний радше з економікою, аніж з армією.

Зараз російська економіка дуже державна, адже все працює на оборонку. І саме в оборонний сектор треба вкладати гроші. Росії потрібно продавати нафту, попри санкції.

У своїх економічних поглядах Бєлоусов відомий як жорсткий державник, тобто прихильник того, що держава має брати активну участь в економіці: жорстко регулювати різні сфери, інвестувати туди, куди вважає за потрібне, вилучати “надприбутки” у тих, хто, як він незабутньо висловився, “нахлобучил государство”,
– сказано в матеріалі.

“Нахлобучили” російський бюджет, на думку Бєлоусова, металургійні компанії. Цими словами він закликав їх у 2021 році повернути нібито не доплачені кошти. Схожі ідеї від нього чули у 2018 році, тобто вибивав гроші він регулярно. Чим обурював великий бізнес. Та кого і до чого Бєлоусов змушуватиме на посаді міністра оборони – поки не відомо.

Кумедно! Ще одним неочікуваним призначенням є губернатор Роман Старовойт з Курської області – він стане новим міністром транспорту. Тож про роботу пе-ве-о на Курщині чутимемо від когось іншого.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *