Схоже на події 1999 року в Москві, – OSINT-аналітик про обвал багатоповерхівки у Бєлгороді

Коротка версія новини

  • У російському Бєлгороді стався обвал під’їзду у багатоповерховому будинку, можливі причини – підрив зсередини або вибух газу.
  • OSINT-аналітик порівняв цю подію з терактами, які трапилися у Москві 1999 року, вказавши на схожість ситуацій.
  • Є припущення, що будинок могли підірвати з півночі російською бомбою, світлини підтверджують вибух з північно-східного боку.
  • Експерт виключив версію ракети, яка летіла з півдня/південного заходу, тобто з України.

OSINT-аналітик зауважив, що будинок у Бєлгороді могли підірвати зсередини / Колаж 24 Каналу

У російському Бєлгороді 12 травня стався обвал під’їзду у багатоповерховому будинку, внаслідок чого є жертви й постраждалі. Однією з можливих версій причин інциденту міг стати підрив зсередини бєлгородської багатоповерхівки.

Про це заявив OSINT-аналітик Tendar у соцмережі Х, раніше відомій як твітер. Крім того, експерт додав, що обвал будинку у Бєлгороді нагадує йому події, які сталися у Москві у 1999 році, передає 24 Канал.

Будинок у Бєлгороді могли підірвати зсередини

OSINT-аналітик Tendar у своєму дописі написав, що протягом цієї війни він бачив багато уражених житлових будинків. Тому майже впевнений, що ураження будинку у російському Бєлгороді було зовсім інше.

Схема вибуху вказує на підрив зсередини будівлі,
– сказав експерт.

Аналітик зазначив, що не побачив жодної ракети, яка могла упасти у Бєлгороді. Водночас дим та уламки на місці події летіли вбік.

Tendar також зауважив, що ураження багатоповерхівки у Бєлгороді схоже на те, що сталось у Москві в 1999 році. Тоді існували припущення, що російська ФСБ організувала вибухи багатоповерхівок, щоб “виправдати” війну в Чечні.

Згодом аналітик додав, що не можна виключити й версію з вибухом газу. Він зазначив, що російська інфраструктура руйнується наліво і направо, тому іноді в Росії важко визначити, що це: теракт, недбалість чи нещасний випадок.

У будинок могли вдарити з півночі російською бомбою

Tendar також зауважив, що в будівлю могли також влучити ззаду, тобто з півночі, і тому на цьому кадрі немає ракети, це також потенційний сценарій.

“У цьому випадку ракета повинна була прилетіти з північно-східного напрямку. Боєприпас типу FAB-250 / FAB-500, випущений з російського літака, має достатню вибухову потужність, щоб викликати таке руйнування”, – наголосив він.

Водночас експерт також зауважив, що точно можна виключити, так це ракету, яка летить з півдня/південного заходу, іншими словами з України.

Напрямок можливого руху бомби і влучання у будинок у Бєлгороді / Фото з акаунту @Tendar у соцмережі Х

Далі аналітик сказав, що більше фактів розкривають світлини з північно-східного боку будівлі. Зокрема, отвір у будівлі, особливо на рівні землі, досить широкий, що свідчить про те, що вибух стався в цьому колі.

Усі вікна з того боку, які були зруйновані, підтверджують, що детонація сталася з північно-східного боку. Вікна на південно-західній стороні майже не пошкоджені. Це дає теорію про те, що російська бомба влучила в будівлю з північного/північного сходу та вибухнула на нижньому рівні з більшою вагою,
– написав він.

Як зазначив Tendar, на записах камер відеоспостереження, які зафіксували ситуацію з іншої, південно-західної сторони, зафіксована лише вибухова хвиля, що вийшла. Це також пояснює, чому це виглядало як вибух зсередини будівлі.

Що відомо про вибухи в багатоповерхівках у Москві у 1999 році

  • У вересні 1999 року серія терористичних атак потрясла багатоповерхівки в Росії, причому кілька інцидентів сталися в Москві. 8 вересня на першому поверсі дев’ятиповерхового будинку в Москві спрацював вибуховий пристрій, в результаті чого було повністю зруйновано два під’їзди. Атака забрала життя 106 осіб, ще 690 зазнали поранень різного ступеня тяжкості.
  • Через чотири дні, 13 вересня, Москву сколихнув ще один вибух, цього разу в підвалі восьмиповерхового житлового будинку на Каширському шосе. Цей другий теракт призвів до трагічної загибелі 124 людей.
  • Експерти також припускають, що теракти у вересні 1999 року могли слугувати на користь Путіну, який на той час був відносно невідомим для громадськості. У книзі під назвою “ФСБ підриває Росію” колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка та історика Юрія Фельштинського стверджується, що ФСБ організувала вибухи з відома Путіна.
  • У книзі також стверджується, що вибухи були організовані з метою схилити громадську думку на користь військової кампанії з придушення національно-визвольних рухів на Північному Кавказі, зокрема, спрямованої проти прагнення Чечні до незалежності. Крім того, теракти мали на меті підвищити популярність Путіна серед населення.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *