“Європейський марш”: у Тбілісі тисячі людей вийшли на акцію проти закону про “іноагентів”

“Європейський марш” у Тбілісі / Salome Chaduneli RFE/RL

У суботу, 11 травня, тисячі людей вийшли на площу Європи у Тбілісі. Вкотре протестують проти ухвалення скандального закону про “іноагентів”.

Цю акцію у столиці Грузії анонсували як, можливо, найбільшу за весь час протестів проти закону “Про прозорість іноземного впливу”.

Проти ухвалення закону про “іноагентів”

Близько 19 години ЗМІ повідомили, що права та ліва набережні заблоковані, перекрито проспект Руставелі. Колони тих, хто проти закону про “іноагентів” з’єдналися до одного спільного “Європейського маршу” на площі Європи.

Акція протесту у Тбілісі: дивіться відео

Учасники акції почали збиратися у трьох різних місцях. Звідти вирушили до площі Європи з прапорами Грузії, ЄС, США та України. Також завітали до офісу керівної партії “Грузинська мрія”, де чергували десятки поліцейських.

Учасники акції біля офісу “Грузинської мрії”: дивіться відео

Люди несли плакати, скандували, палили димові шашки.

Акція проти ухвалення закону про “іноагентів”: дивіться відео

“Європейський марш” у Тбілісі: дивіться відео

Акція у Тбілісі: дивіться відео

Площа Європи у Тбілісі повністю заповнена. На оприлюднених кадрах видно, що зібралося дуже багато людей. ЗМІ пишуть, що кількість учасників може сягати до десятків тисяч.

Проєвропейський мітинг у Тбілісі / Фото Salome Chaduneli RFE/RL

Письменник Лаша Бугадзе повідомив, що противники закону про “іноагентів” проведуть ніч з 12 на 13 травня біля будівлі парламенту Грузії. Також він запропонував учасникам акції “подивитися в очі” депутатам панівної партії.

Відомо, що вже в понеділок, 13 травня, о 9 ранку (за місцевим часом) має відбутися засідання юридичного комітету парламенту, на якому обговорять скандальну ініціативу. Сесія та голосування парламенту в остаточному – третьому читанні має відбутися 14 травня.

Коротка довідка. Законопроєкт за авторством “Грузинської мрії” є калькою з російського закону про іноагентів, який в країні-агресорці став частиною репресивних заходів на шляху перетворення з авторитарної диктатури на тоталітарну.

Зауважимо, що це вже не перша спроба грузинської влади протягнути закон про “іноагентів”. Зокрема, у березні 2023 року він так само викликав масові протести. ЄС натякнув, що ухвалення такого закону поставить хрест на євроінтеграції Грузії.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *