Навести лад: чому партію Гройсмана на Вінниччині варто було відірвати від бюджетного пирога

Навести лад: чому партію Гройсмана на Вінниччині варто було відірвати від бюджетного пирога

Голова Вінницької обласної військової адміністрації підписав бюджет регіону, не виносячи його на сесію. Жителі Вінницької області у цьому питанні стали на бік керівника виконавчої влади області, а не політичної сили Володимира Гройсмана.

“Українська стратегія Гройсмана”, яка має більшість у Вінницькій обласній раді, отримала серйозного ляпаса від голови Вінницької обласної військової адміністрації Сергія Борзова, який скористався своїм законним правом і підписав бюджет регіону, не виносячи його на сесію. 

Цікаво, що якихось хвиль обурення від громадськості з приводу того, що керівник області, нібито, посягає на місцеве самоврядування, ніхто не побачив. Тож, можна припустити, що жителі Вінницької області у цьому питанні стали на бік керівника виконавчої влади області, а не політичної сили експрем’єр-міністра України, повідомляє УНН

Деталі

“Українська стратегія Гройсмана” (УСГ) за результатами останніх місцевих виборів не лише сформувала більшість у Вінницькій обласній раді, але й поставила під контроль більшість територіальних громад регіону. 

Однак, останнім часом уся діяльність представників цієї політичної сили у владі звелася до участі в піарі так званого “гуманітарного штабу”, який спеціально створювався під Гройсмана. А також прийнятті рішень, які обурювали громадськість та причетності до корупційних скандалів.

Багатьом незрозуміло, чому допомога громад області ЗСУ, тією ж облрадою видається як “визначне досягнення” штабу Гройсмана.

Відповідь, звісно, на поверхні, практично все керівництво Вінницької ради представлено у цьому штабі.

Мова, у першу чергу, про вірного соратника Гройсмана, першого заступника голови облради Володимира Кістіона, прізвище якого у 2019 році фігурувало у корупційному скандалі з відмиванням коштів на ремонті комунальних об’єктів.

Є ще Ігор Івасюк – скромний чиновник від освіти, легальність статків якого свого часу ставили під сумнів місцеві ЗМІ. 

Додамо до цього діяльність УСГ вже безпосередньо у стінах Вінницької облради. Голова ради В’ячеслав Соколовий, фактично, одноосібно приймає рішення про звільнення директора Центру інфекційних хвороб за те, що той від продажу конфіскованого майна рф придбав для медустанови сучасний томограф.

І практично паралельно більшість облради відмовляться голосувати за безоплатну передачу земель для будівництва житла військовим.

Якось не зовсім політично доцільно виглядає довіряти вплив на бюджетний процес таким людям.

При цьому, не варто забувати, що в рамках реформи місцевого самоврядування місцеві громади отримали широкі повноваження. От тільки як ці повноваження використовують ті громади, які контролює УСГ, то окрема історія.

Зокрема, в одній з сільських громад у Вінницькій області депутати не вигадали нічого кращого ніж витратити на ремонт доріг понад половини річного бюджету. 

Для мирного часу справа, без сумніву потрібна, але, коли країна майже два роки витрачає неймовірні зусилля, щоб відбити російську агресію, виглядає відвертим марнотратством.

У Бершаді представники партії Гройсмана докерувалися до того, що під загрозою опинився початок опалювального сезону. І сесію міської ради, щоб розблокувати цей процес, довелося особисто скликати голові обласної військової адміністрації.

Навіть при такому мінімальному наборі прикладів прийняття дивних рішень та відвертої безгосподарності рад абсолютно не дивуєшся, чому Вінницька область, яка ще донедавна вважалася одним з найкомфортніших регіонів України тепер пасе задніх за багатьма показниками. Згідно рейтингу регіонів України за Індексом місцевого благополуччя Вінницька область пропустила перед собою сусідні Хмельницьку, Чернівецьку, Одеську Київську, Черкаську та багато інших областей, і, фактично, скотилася майже в кінець списку. області і не тільки.

Право одноосібно затверджувати бюджет в умовах воєнного стану головам ОВА надає постанова Кабміну № 252 від 11 березня 2022 р. Скористатися ним голова ОВА може в залежності від ситуації в регіоні, близькості до зони бойових дій, можливості конструктивного діалогу з депутатським корпусом по бюджетних питаннях.

Очевидно, що в нинішніх умовах жодного натяку на конструктив з боку більшості у Вінницькій обласній раді не було. А розгляд бюджету на сесії ризикував перетворитися на майданчик для політичного піару партії Гройсмана, і спробу задовольнити якомога більше своїх бюджетних апетитів.

Тож, не має нічого дивного у тому, що голова Вінницької ОВА скористався своїм правом та одноосібно підписав бюджет. І ще більше немає нічого дивного у тому, що громадськість області спокійно віднеслася до цього факту і сприйняла його як належне.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *