МКІП моніторить порушення культурних прав українців у Криму

МКІП моніторить порушення культурних прав українців у Криму

Український уряд надає пріоритет захисту культурних прав та спадщини в окупованому Росією Криму, про що заявив заступник міністра Тарас Шевченко, який також відзначив успішне повернення “Скіфського золота” в Україну.

МКІП моніторить порушення культурних прав українців у тимчасово окупованому росіянами Криму, та спрямовують свої зусилля аби зберегти міжнародну увагу до ситуації на тимчасово окупованій території. Про це заявив заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко під час дискусії у Ризі. Слова чиновника цитує пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає УНН.

Захист української національної спадщини, повернення всіх експонатів і підтримка на всіх рівнях — це пріоритет для Уряду України та МКІП. Ситуація в Криму знаходиться на порядку денному міністерства: ми спрямовуємо всі зусилля, щоб зберегти міжнародну увагу до порушень прав людини та культурних прав українців на тимчасово окупованій території.

 — заявив заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко

Деталі

Звернення заступника міністра було у форматі відеовиступу, адже він долучився до дискусії “Деокупація Криму та побудова регіональної архітектури безпеки”, у форматі онлайн.

Серед незаконних заходів, що здійснює держава-агресор росія, Шевченко зазначив археологічні роботи на Кримському півострові, а також зміну власності українських культурних установ і колекцій, які зберігаються у кримських музеях. 

“Серед проблемних питань — Херсонес у Севастополі та Ханський палац у Бахчисараї, які є важливими місцями для української та кримськотатарської культури. На жаль, ці об’єкти руйнуються і втрачають свій автентичний вигляд”, — додав заступник Міністра. 

Водночас Тарас Шевченко відзначив, що українська влада та міжнародні організації спромоглися повернути “Скіфське золото”, хоча росія намагалася блокувати рішення суду по цьому питанню. 

У нас також є і позитивні історії, такі як кейс зі “Скіфським золотом”. Судові процеси тривали чимало років, але артефакти повернулися до України. Це дуже позитивний момент — ми боремося не лише за наш народ, за наші території, але і за музейні експонати, національну спадщину.

— зауважив він.

Тарас Шевченко також подякував за підтримку Міністру культури Латвії Агнесе Логіній та підкреслив, що Латвія є “сильним партнером у всій нашій політиці, включно з культурою й підтримкою повноправного членства України в Європейському Союзі”.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *