Чи вдасться Гройсману вмити руки: що приховує брудна вода водоканалу Вінниці

Чи вдасться Гройсману вмити руки: що приховує брудна вода водоканалу Вінниці

Чи вдасться Гройсману вмити руки: що приховує брудна вода водоканалу Вінниці

Підозри у причетності до спалаху гепатиту А у Вінниці. Суттєве відхилення по нормах забрудненості у воді, яка щодня кранами потрапляє до квартир звичайних вінничан. Усе це – про комунальне підприємство “Вінницяоблводоканал”, яке вже багато років поспіль очолюють люди, наближені до експрем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, пише УНН</b>.

Мийте руки з милом, але бажано не у Вінниці

У середині жовтня у Вінниці стався спалах захворюваності на гепатит А. Однією з основних версій масового зараження людей розглядалася саме водопровідна вода.

Про це говорив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

“Щодо джерела спалаху у Вінниці. Там працювало багато бригад, головний державний санітарний лікар їздив, і Центр громадського здоров’я й обласний центр контролю, профілактики хвороб працює з департаментом охорони здоров’я, інфекціоністами. Питання в тому, що чітко не встановлено джерело, звідки розпочався спалах. Проводилися різні варіанти, й найбільше ми віддаємо перевагу саме водопровідній мережі”, – зазначав міністр.

Цю версію підтверджували і у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

“ДУ “Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” розглядалося 2 версії: контактно-побутовий шлях передачі та водний шлях передачі”, – повідомили в Департаменті у відповідь на запит УНН.

Головний санітарний лікар України днями спробував заспокоїти вінничан тим, що причиною спалахом гепатиту стала торгівля на одному з місцевих ринків.

Але при цьому повідомив ще більш страшну правду про діяльність “Вінницяоблводоканалу”. За його словами, показники мікробіологічного та хімічного забруднення води у Вінниці є чи не найвищими в Україні.

За його словами, у місті було відібрано понад 400 проб води з водопровідної мережі та інших джерел водопостачання. Майже у 30% фіксувалося перевищення норми за мікробіологічними показниками, що є суттєвим відхиленням від норми. Основна причина цього – зношеність водопровідних мереж.

“Дійсно, тут є декілька основних причин. Це доволі часті прориви, зношеність водопровідних мереж. Ми провели роботу з “Вінницяоблводоканалом”, щоб відкоригувати відповідні технологічні регламенти, які використовуються в місті. Зауважу, що 30% – це доволі високий показник, якщо врахувати те, що в середньому по Вінницькій області такий показник зазвичай не перевищує 11%, а по Україні становить 7,5%. Щодо хімічних показників питної води. За підсумками досліджень всіх проб води, відхилення від норми виявлено майже в 60%. Це також досить високий показник, тому що в середньому по Україні ми реєструємо близько 20% відхилень”, – розповів Кузін.

Гроші не пахнуть, навіть у каналізації

Днями правоохоронці завершили розслідування стосовно колишнього керівника “Вінницяоблвводоканалу” щодо розтрати 10 мільйонів бюджетних коштів на ремонт каналізаційних мереж.

Суть справи полягає у тому, що в 2018 році комунальне підприємство закупило у підставної фірми обладнання для виконання відповідних робіт за завищеними цінами.

Потім ці 10 мільйонів були “відмиті” та осіли у кишенях усіх причетних до махінації.

Правоохоронці, звісно, не озвучують прізвища ключового фігуранта справи, але на той момент Вінницький облводоканал очолював Олександр Чернятинський.

Чернятинського та начальника відділу капітального будівництва вінницького облводоканалу Сергія Григорука, який разом з ним проходить по справі, підозрюють у розтраті чужого майна, вчиненого в особливо великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Їм обом світить до 12 років в’язниці.

Хто кому кум і Гройсман

І ось тут починається найцікавіше. Чернятинський очолював вінницький облводоканал з липня 2016 по березень 2022 року, і, як стверджують місцеві ЗМІ, є кумом одного з найближчих соратників експрем’єр-міністра України Володимира Гройсмана Володимира Кістіона.

Власне, свою політичну кар’єру Кістіон далекого 2001 року сам розпочинав на водоканалі, згодом став заступником мера Вінниці Гройсмана, працював з ним у Верховній Раді, а, коли у квітні 2016 року Гройсман очолив український уряд, Кістіон отримав посаду віце-прем’єр-міністра.

І за чарівним збігом обставин, тоді ж, у 2016 році, Чернятинський стає керівником водоканалу у Вінниці. А заступником Чернятинського став син Володимира Кістіона Дмитро Кістіон.

На початку 2019 року стало відомо про кримінальне провадження щодо відмивання бюджетних коштів через, фактично, фіктивні тендери на ремонти комунальних об’єктів.

Схема виглядала наступним чином: у тендері на будівництво або реконструкцію об’єктів перемагала своя фірма, якій перераховувалися гроші. Але роботи на об’єктах здійснювали комунальні підприємства силами своїх працівників. Тим часом своя фірма наймала на роботу фіктивних робітників, купувала неіснуючі будівельні матеріали, а кошти осідали в кишенях організаторів схеми, одним з яким ЗМІ називали Кістіона-старшого.

Фігурувало у цій нехитрій комбінації ТОВ “Мікс Лайт”, яке пов’язували з Кістіоном-молодшим, а також ще декілька фірм, які пов’язували з Олександром Чернятинським.

Історія з розтратою коштів на реконструкцію каналізації у Вінниці за часом збігається з історією з відмиванням коштів на ремонтах комунальних об’єктів. І навіть більше – має певні спільні риси.

Чи мали до неї безпосередній стосунок Кістіони старший та молодший – питання риторичне. Але якось складно уявити, що Дмитро Кістіон, який на той момент був заступником Чернятинського, не знав про це.

Коли ж над Чернятинським почали згущуватися хмари, то з посади його прибрали. Але не вигадали нічого кращого, ніж зробити керівником комунального підприємства Кістіона-молодшого.

Вочевидь, Володимир Кістіон впевнений, що сина чіпати не будуть.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *