Стара схема за новою вивіскою: як на Вінниччині фірми, що фігурують у кримінальних справах, продовжують освоювати бюджетні кошти

Стара схема за новою вивіскою: як на Вінниччині фірми, що фігурують у кримінальних справах, продовжують освоювати бюджетні кошти

У Вінницькій області Служба автомобільних доріг підписала контракт з компанією “Спецбудстроймонтаж”, яка в минулому брала участь у розкраданні бюджетних коштів і яку пов’язують з Дмитром Кістіоном, сином впливового колишнього віцепрем’єра.

Наприкінці березня 2022 року Служба автомобільних доріг у Вінницькій області уклала контракт на суму понад 14 млн грн з компанією “Спецбудстроймонтаж”, яка фігурувала у схемах з викачування бюджетних коштів, якими свого часу зацікавилися правоохоронці, пише УНН

Деталі

Для того, аби розібратися у схемах та тим, хто за ними стоїть, повернемося на кілька років назад, коли ще не існувало ТОВ “Спецбудстроймонтаж”, натомість було ТОВ “Мікс Лайт”, одним з засновників якого був Дмитро Володимирович Кістіон – син того самого Володимира Кістіона, який був віцепрем՚єром в уряді Володимира Гройсмана, а до того багато років керував КП “Вінницяоблводоканал”. Цікаво, що “Мікс Лайт” був зареєстрований у Вінниці у приміщенні по Гліба Успенського, 55, частина якого перебуває на балансі КП “Вінницяоблводоканал”. 

“Мікс Лайт” було засноване у листопаді 2016 році і вже протягом наступного року виграло тендерів на суму майже півтора мільйони гривень. У 2018 році – уже на понад п’ятдесят мільйонів гривень. У серпні 2018 року Дмитро Кістіон вийшов із засновників ТОВ “Мікс Лайт”, а за два місяці до цього слідче управління ГУ НП України у Вінницькій області розпочало кримінальне провадження, фігурантами якого стали службові особи ТОВ “Мікс Лайт” і КП “Вінницяоблводоканал” – частина 3 ст.191 КК України “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб”.

У судовій ухвалі від 25 вересня 2018 року йдеться про те, що  упродовж 2018 року між КП “Вінницяоблводоканал” та ТОВ “Мікс Лайт” було укладено договір підряду на суму 1 372 690,04 гривень.  Предметом договору була робота з реконструкції ділянки напірного каналізаційного колектору.

Слідчі встановили, що службові особи ТОВ “Мікс Лайт” підробили офіційні  документи  на підставі яких проводилась реконструкція і не виконали договірні зобов’язання, заволодівши коштами. Крім того, проведеним аналізом ряду державних закупівель, які проводило КП “Вінницяоблводоканал” упродовж 2017-2018 років було встановлено, що єдиним учасником та переможцем у них визнано ТОВ “Мікс Лайт”, кінцевим бенефіціарним власником якого є ті ж самі службові особи комунального підприємства. 

І ось за два місяці після відкриття кримінального провадження замість Дмитра Кістіона співвласником “Мікс Лайт” стає Чобану Валерій Юрійович з Одещини. 

І підприємство, попри фігурування у кримінальному провадження продовжує брати участь та вигравати у тендерах. 

Але в 2019 році з’являється ще одне кримінальне провадження, в рамках якого розслідується протиправна діяльність посадовців все того ж вінницького водоканалу, “Мікс Лайт” та комунального підприємства “Міськсвітло”.   Займається цією справою Служба безпеки України. Тоді прес-служба відомств повідомила, що правоохоронці задокументували розкрадання та привласнення коштів державного бюджету на Вінниччині місцевими посадовцями за сприяння одного з віце-прем’єрів. Пізніше прес-служба прибрала згадку про віце-прем’єр-міністра, в ухвалах по кримінальному провадженні йдеться про “невстановленого члена Кабінету Міністрів України”. Однак ЗМІ тоді впевнено заявляли, що мова йде про Володимира Кістіона. Сам він звісно будь-яку причетність спростовував. 

Схема, яка зацікавила правоохоронців була доволі простою і водночас зухвалою – проводився тендер (здебільшого мова йшла про ремонт каналізаційних мереж, будівництво колекторів, а також про встановлення та обслуговування систем вуличного освітлення), який вигравала одна з підконтрольних посадовця водоканалу чи “Міськсвітла” компаній, а потім усі роботи виконували працівники комунальних компаній за свою зарплату, яку вони отримували з місцевого бюджету.

Цікаво, що в судових матеріалах цього кримінального провадження окрім “Мікс Лайт” фігурувало також його дочірнє підприємство “Мікс Лайт-2”. Очолював його і тоді, і зараза, Бондар Вадим Олегович. Ця людина є сином рідної сестри Володимира Кістіона – Валентини Бондар. Сама ж Валентина Бондар фігурувала у декларації Дмитра Кістіона – він проживав у квартирі, яка їй належить. 

У лютому 2020 року ТОВ “Мікс Лайт” змінює назву на… “Спецбудстроймонтаж” і продовжує брати участь у тендерах. Всього за роки роботи підприємство уклало після перемог у тендерах 114 договорів на суму понад 246 млн грн. Найбільше договорів було укладено з Департаментом міського господарства Вінницької міської ради – 29 угод на суму понад 79,7 млн грн, з ДП “Фінансування інфраструктурних об’єктів” – 19 договорів на суму 49,3 млн грн, а також зі Службою відновлення інфраструктури у Вінницькій області – 7 договорів на суму 46,9 млн грн. Цікаво, що причетність до ймовірного викачування коштів з місцевого бюджету, не заважала успіхові підприємства. 

Як і іншим компаніям. Наприклад, КП “Міськсвітло”  керує Кондрацький Вадим Олександрович, який є співвласником “Подільських енергетичних мереж” та їх дочірнього підприємства “ПЕМ-2”. Обидві ці компанії фігурують у розслідуваннях схем з викачування коштів з місцевого бюджету, разом з уже згадуваними в цьому матеріалі підприємствами. І тим не менше, “Подільські енергетичні мережі” регулярно виграють тендера у Вінниці та області, наприклад, на розробку різного роду проектно-кошторисної документації. Цікаво, що колись співвласником “Подільських енергетичних мереж” був Олександр Дмитрович Чернятинський, який очолював той самий водоканал, після того як ним керував Кістіон-старший. Саме у Чернятинського в заступниках був Кістіон-молодший.  І саме Чернятинський є тим керівником вінницького водоканалу, якого НАБУ підозрює у причетності до розкрадання понад 10 млн гривень бюджетних коштів. 

“Слідство встановило, що колишній керівник у змові з начальником відділу капітального будівництва забезпечив укладання договору на виконання робіт з ремонту каналізації у Вінниці. Виконавець придбав необхідне для ремонту устаткування через підконтрольне товариство зі штучним завищенням ціни майже у 2,6 раза. При цьому вартість погодили з порушенням процедури визначення ціни та без належного її обґрунтування”, – йдеться у повідомленні.

У результаті, за ремонт каналізації комунальне підприємство сплатило на 10,3 мільйона гривень більше за реальну ринкову вартість таких послуг.  Дії підозрюваних кваліфікували за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України.

Та якщо копнути глибше, то стає зрозумілим, що провадження в якому Чернятинському Вищий Антикорупційний суд нещодавно образ запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 6 млн грн, це частина все тієї ж історії з привласненням бюджетних коштів, в якій були задіяні компанії пов՚язані з Кістіонами. 

Цікаво, що в кримінальному провадженні щодо Чернятинського фігурує компанія “Подільські будови”, яка також продовжує вигравати тендера у вінницькій області. 

Відкритим залишається питання подальшої долі Чернятинського – чи будуть його рятувати високі покровителі? Чи достатньо аби в кримінальному провадженні не згадувалися власне вони самі та їхні діти, і була можливість зберегти старі схеми паразитування на місцевому бюджеті? 

А як ми бачимо, повертаючись до того з чого почали, зберігати старі схеми вдається. Тендер, переможцем в якому стало ТОВ “Спецбудстроймонтаж” (колишнє “Мікс Лайт”) передбачає, що компанія буде займатися експлуатаційним утриманням автомобільних доріг державного значення в межах Вінницької області, а саме обслуговуватиме об’єкти зовнішнього освітлення. Пам՚ятаєте, один з напрямків діяльності, який свого часу потрапив на очі правоохоронцям, стосувався як  раз зовнішнього освітлення. Додамо, що після укладання основної угоди за цим тендером, між замовником та виконавцем була укладена додаткова угода, якою фактично закладено можливість збільшення фінансування послуг виконавця. 

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *