Експрацівника Штазі судитимуть за вбивство 1974 року, новини 1+1

Підозрюваному на момент скоєння злочину був 31 рік.

Німецька прокуратура 12 жовтня оголосила звинувачення колишньому співробітнику “Штазі” — таємної поліції Німецької Демократичної Республіки (НДР) — за вбивство громадянина Польщі на прикордонному переході в Берліні у 1974 році.

Про це пише Associated Press. 

Обвинувальний акт щодо 79-річного чоловіка, ім'я якого традиційно не розголошується, отримав земельний суд Берліна. У ньому йдеться про події 29 березня 1974 року.

Зазначається, що 38-річний поляк нібито проніс фальшиву бомбу до польського посольства, щоб домогтися безперешкодного виїзду до Західного Берліна.

“Штазі” нібито оформила підробний дозвіл на виїзд чоловіка, дала йому виїзні документи і супроводжувала до прикордонного переходу на залізничній станції Фрідріхштрасе у Східному Берліні.

Підозрюваний, якому на момент скоєння злочину був 31 рік, отримав доручення “знешкодити” поляка й вистрілив йому у спину після того, як він пройшов останній контрольно-пропускний пункт, стверджується в обвинувальному акті.

Як відомо, Берлін із 1961 року був розділений муром на західну частину, яка належала Федеративній Республіці Німеччина (ФРН), та східну, що була у складі НДР, на тлі загострення відносин між Радянським Союзом і США.

Перехід через мур був суворо обмежений, і ті жителі НДР, які хотіли потрапити в Західну Німеччину, використовували нелегальні манівці, аж до підземних тунелів. Щонайменше 140 людей загинули, намагаючись потрапити у ФРН. Мур знесли 9 листопада 1989 року, що стало ключовим моментом у розпаді комунізму в Європі.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *