Яку версію F-16 отримає Україна від Данії та Нідерландів ТСН, новини 1+1

Аналітики вважають, що вживані F-16 літатимуть ще довго завдяки програмам модернізацій і продовження термінів експлуатації.

Україна може отримати від Нідерландів і Данії винищувачі F-16, які були модернізовані в період від середини 1990-х до середини 2000-х років.

Таку думку висловили аналітики Defence Express.

Скільки F-16 мають Нідерланди й Данія

У матеріалі вказано, що виготовлення F-16 для європейських операторів локалізували ще наприкінці 70-х років у Нідерландах і Бельгії на заводах Fokker та SABCA. Там винищувачі виготовлялися до середини 90-х років.

Нідерланди володіли потужним авіапарком із 213 літаків F-16, однак країна почала його активно скорочувати після завершення Холодної війни. Тож зараз у Нідерландів є 42 винищувачі, виготовлені, можливо, в останніх партіях.

Данія почала отримувати F-16 від січня 1980 року, і замовлення країни на 70 літаків було виконане орієнтовно до кінця 80-х років. На сьогодні держава формально має 44 винищувачі F-16, однак лише 30 із них перебувають у льотному стані.

Зважаючи на це, експерти не можуть точно сказати, скільки винищувачів будуть передані Україні. Деякі з машин можуть використовуватися для навчання, а деякі – для запасних частин.

Яку версію винищувача F-16 отримає Україна

У статті йдеться, що всі літаки F-16 і Нідерландів, і Данії були модернізовані в період від середини 1990-х до середини 2000-х років за програмою Mid-Life Update (MLU). Винищувачі також регулярно обслуговувалися для продовження термінів експлуатації.

У модернізованих за програмою MLU літаках F-16 була замінена радіолокаційна станція на AN/APG-66(V)2 із дальністю виявлення цілей до 110 км. Для застосування високоточного озброєння на винищувачі додали можливість підвіски контейнерів типу Lantrin або Litening. Було оновлено бортовий комп'ютер, бортове індикаційне обладнання, системи РЕБ, навігації та зв'язку, польотів на низьких висотах.

Експерти зазначають, що деякі F-16 можуть пройти певні додаткові види модернізації, особливо зважаючи на графіки їхнього передавання Україні, що будуть розтягнуті в часі.

Як довго зможуть літати F-16

Аналітики вважають, що F-16 літатимуть ще довго завдяки розвиненим та опрацьованим програмам модернізацій і продовження термінів експлуатації. Цю думку підтверджує той факт, що літаки F-16C/D, виготовлення яких розпочалося в середині 90-х років, Повітряні сили США використовуватимуть ще до 2050-х років.

Водночас Повітряні сили Румунії планують використовувати вживані F-16 до середини 2030-х років за рахунок проведення всіх регламентних ремонтів.

Експерти зазначили, що використання винищувачів в умовах війни швидше вичерпує ресурс їхній ресурс.

Нагадаємо, 20 серпня Данія офіційно оголосила, що передасть Україні 19 винищувачів F-16. Перші літаки прибудуть ближче до Нового року.

Того ж дня президент України Володимир Зеленський після розмови з премʼєром Нідерландів Марком Рютте повідомив, що ця держава передасть для ЗСУ 42 винищувачі F-16.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: “F-16 прямують до України! Зеленський розповів про деталі”

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *