Хто стоїть за Пригожиним – чи контролює Путін ватажка ПВК Вагнер – пояснення експерта

Господар Кремля переконаний, що контролює ситуацію з Пригожиним, але він помиляється.

Власника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина використовують у внутрішній боротьбі еліт, які оточують президента РФ Володимира Путіна. Господар Кремля сподівається, що він все ще контролює ватажка “вагнерівців”, але він може вийти з-під контролю.  

Таку думку в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ висловив політолог Ігор Рейтерович.

За його словами, ходять чутки,  що за Пригожиним стоїть російський олігарх, президент державної нафтової компанії “Роснефть” Ігор Сєчин. 

Появу ватажка “вагнерівців” у публічній політиці політолог пояснює тим, що у Пригожина вичерпався ресурс найманців, знищених у війні в Україні, для того, щоб залишатися впливовою особою у РФ. Тепер, на думку Ігоря Рейтеровича, його використовують для зведення рахунків усередині еліт, що оточують Путіна, у їхній боротьбі за місце під сонцем.

“Пригожин інструмент із якимись певними повноваженнями, які він може використовувати. Але чи захоче він стати потім незалежним або вже хоче — це поки що відкрите питання”, — уточнив він. 

За словами Рейтеровича, Пригожин може створити нову групу впливу, з опорою на якісь маргінальні верстви населення в Росії, але йому можуть завадити. “Новачок” та інші методи впливу на таких людей ще ніхто не скасував”, — натякнув він.

Політолог зауважив, що президент РФ вважає, що контролює ситуацію з Пригожиним, оскільки він сам вивів його для посилення конкуренції у своєму оточенні, підстьобування силовиків та розв’язання конкретних практичних завдань). 

“Він [Путін] вважає до сьогодні, що може зробити клацання пальцями і Пригожин почне робити те, що він йому скаже. Повернеться до Африки, зникне або щось інше. Але тут є такий момент, старовинна історія середньовічна, єврейська легенда про Голема. Голема створюєш, але він може вийти з-під контролю. І в Росії такий сценарій можливий”, — підсумував Рейтерович.

Нагадаємо, очільник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин останнім часом все більше вдається до критики російського Міноборони. Натомість господар Кремля Путін ніяк не реагує на це.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *