У столиці Болгарії вандали обмалювали пам’ятник Тарасу Шевченку – реакція посольства – фото

На передній частині триметрового монумента жовтою фарбою зроблено напис "ярусс".

Встановлений у 2016 році у столиці Болгарії місті Софії пам’ятник Тарасу Шевченку був спаплюжений невідомими вандалами.

Про це повідомили в українському посольстві в Болгарії у четвер, 13 квітня, опублікувавши відповідне фото.

Як видно на знімку, на передній частині пам’ятника невідомі жовтою фарбою зробили напис “ярусс”.  Наразі невідомо, чи є підозрювані у цьому акті вандалізму.

У дипломатичному представництві України звернули увагу, що цей випадок у столиці Болгарії стався “в умовах загарбницької війни Росії проти України, геноциду проти українського народу”, та назвали “цей брутальний інцидент” спробою нищення української культурної спадщини.

“Посольство України звернулося до компетентних органів Республіки Болгарія з проханням провести розслідування та притягнути до відповідальності замовників та виконавців цього правопорушення, яке набуває ознак системності”, – йдеться у повідомленні. 

Українські дипломати нагадали, що творчість Тараса Шевченка мала значний вплив на формування літературних традицій в Болгарії у 19 столітті, заклавши “міцні підвалини українсько-болгарського культурного і літературного обміну”. 

“Пам’ятник Кобзарю в Софії є і залишиться символічним місцем єднання українців і  болгарських друзів”, – висловили переконання українські дипломати.

Як відомо триметровий пам’ятник Тарасу Шевченку із бронзи та каменю було відкрито у столиці Болгарії у 2016 році. Образ молодого Кобзаря створив київський скульптор Ігор Гречаник.

Нагадаємо, раніше маргінальний болгарський політик викинув з балкона мерії Софії державний прапор України.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *