Битва за Україну. День триста п’ятдесят четвертий

Битва за Україну. День триста п’ятдесят четвертий 12.02.2023 20:04 Укрінформ В Україні збираються створити спільні підприємства, де вироблятимуть британське озброєння та військову техніку

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 лютого 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–  Українські військовослужбовці наступного тижня розпочнуть опановувати Leopard 2 у Німеччині. Перша група українських військових разом із технікою – вже у Німеччині. Це відбуватиметься на військовій базі Мунстер в Нижній Саксонії, де українців уже навчають використовувати бойову машину піхоти Marder.

–  За даними британської розвідки, за останні два тижні російські війська зазнали, ймовірно, найбільшої кількості втрат від початку широкомасштабного вторгнення в Україну. Як повідомляє начальник штабу – заступник командувача Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Павлюк, лише за тиждень, з 6 по 12 лютого Силами оборони України знищено близько 6490 осіб особового складу противника.

–  Київ відвідали представники британської оборонної промисловості. Під час зустрічі з українськими колегами обговорювалися плани щодо створення спільних підприємств, які вироблятимуть озброєння і військову техніку за ліцензією. Британське озброєння вироблятиметься в Україні, це ще більше наблизить її до НАТО.

Пресконференція міністра оборони України Олексія Резнікова в Одесі

–  Міністр прокоментував потенційні ризики для південних регіонів України у разі можливого масштабного наступу рф.

–  Зокрема заявив, що ворог позбавлений Україною можливості панувати в Чорному морі; він не має шансів підійти до Одеси з моря завдяки протикорабельним комплексам "Гарпун".

–  Підійти суходолом у росіян не вийшло минулого разу, а зараз завдяки захисникам України окупанти відкинуті на лівий берег Дніпра, який є потужним природним захисним бар’єром.

Ситуація в енергосистемі України

–  Дефіциту потужностей в енергосистемі немає, – повідомляє Укренерго. –  Введенно в роботу два блоки АЕС.

–  У багатьох областях 12 лютого не вимикали світло. Утім зняття лімітів споживання стосується лише доби 12 лютого, з початком робочого тижня й характерним для нього зростанням споживання обмеження можуть повернутись.

–  Найскладніша ситуація з подачею електроенергії на Харківщині та Одещині, де продовжуються ремонтні роботи. Тривають відновлювальні роботи на теплоелектростанціях, пошкоджених під час ракетних атак та нападів дронів. Здійснюється імпорт електроенергії.

–  Зі слів міністра енергетики Германа Галущенка, сьогодні ситуація значно краща, генерація забезпечує обсяг споживання, тому відключення будуть тільки в деяких регіонах України, де є певні проблеми з передачею електроенергії внаслідок масованого обстрілу в п’ятницю.

–  Нагадуємо: з 10 жовтня минулого року енергосистема України зазнала 14 ракетних атак ворога та 17 хвиль атак БПЛА.

***

–  У Туреччині та Сирії кількість загиблих внаслідок землетрусів зросла до 29 117 людей – 24 617 та 4 500 відповідно. У Туреччині до пошуково-рятувальної операції залучено 26 кораблів, 70 літаків, 114 гелікоптерів, понад 50 дронів.  Дані щодо Сирії оновлюються неоперативно та мають значну похибку, оскільки пошуково-рятувальні роботи ведуться на територіях, підконтрольних режиму та повстанцям, катастрофічно не вистачає рятувальників та необхідних для порятунку засобів. Зі слів координатора надзвичайної допомоги ООН Мартіна Гріффітса, кількість загиблих внаслідок землетрусів у Туреччині та Сирії може збільшитися вдвічі або й більше порівняно з нинішнім рівнем.

–  За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, українські рятувальники у Туреччині розібрали 94 завали і деблокували тіла дванадцяти загиблих людей.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, секретар РНБО: «Ми бачимо на сьогоднішній день, що вони (росіяни- ред.) запланували та почали свій наступ, – вони просто не кажуть, що вони його почали. А наші війська його дуже потужно відбивають».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Буде багато важливих політичних сигналів, будуть рішення санкцій, зброї, символи єдності, і це відбуватиметься на всіх рівнях. Скажу так: росія запам'ятає, як світ відзначить річницю її повномасштабної агресії проти України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–  Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 2 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 районів зосередження живої сили, 1 позицію протиповітряної оборони та 2 склади боєприпасів ворога.

–  Ракетно-артилерійські підрозділи та авіація Сил оборони України минулої доби виконали понад 60 вогневих завдань у відповідь на обстріли ворогом мирних населених пунктів.

–  У Бахмуті прикордонники збили ворожий літак.

–  Українські військові збили п'ять російських безпілотних літальних апаратів у Запорізькій та Донецькій областях, – Повітряне командування «Схід».

–   ворог обстрілює Очаківський напрямок, аби не дозволити залучити Миколаївщину до зернової угоди. Ротація тут пов’язана з важким морально-психологічним станом ворога, – Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь»

***

–  На Одещині ворог робить вкиди у соцмережах і поширює неправдиву інформацію, прагнучи дестабілізувати ситуацію в області, – повідомляє Одеська військова адміністрація, наголошуючи: «…не варто думати, що путін не піде на що завгодно, щоб спробувати захопити нас, жаліти Одещину та місто Одеса, як дехто чомусь каже, окупанти точно не будуть. Нещодавні ракетні та бомбові удари тільки підтверджують це. Але ніхто і ніколи не здасть Одесу». 

–  У Криму партизани просять місцевих жителів повідомляти більше інформації про розташування російських військових та їхньої техніки і фіксувати місця дислокації особового складу окупаційної армії, – телеграм-канал «Крим – край партизанської слави»

–  У тимчасово захопленому Мелітополі судді, завезені в рф, влаштували судилище над жінкою, яка зробила донат на підтримку ЗСУ, – повідомляє міський голова Мелітополя Іван Федоров. 

–  російські загарбники, ймовірно, залучають курдських найманців для організації атак дронів по Україні, – Головне управління розвідки Міноборони України. 

***

–  Протягом доби противник завдав 2 ракетних удари та здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Загроза російських ударів по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України.

–  Журналісти німецького видання Bild потрапили під російський обстріл у Бахмуті, – Bild. – Вони підготували репортаж, зокрема, про сотню дітей, які все ще залишаються в місті на лінії фронту.

–  Окупанти вранці обстріляли зі ствольної артилерії Нікополь, загинула жінка, – повідомляє Дніпропетровська ОВА.

–  російські загарбники зранку обстріляли центр Херсона, знову завдавши удару по будівлі обласної військової адміністрації; у Бериславському районі , що на Херсонщині, автомобіль з цивільними підірвався на польовій дорозі на міні, залишеній російськими агресорами, двоє чоловіків загинули, –  Херсонська ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

–  Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 12 лютого про запровадження санкцій проти 200 пов’язаних з росією осіб, які діятимуть 50 років, – офіційний сайт Глави держави.

–  Володимир Зеленський підписав указ про утворення Чернігівської міської військової адміністрації Чернігівського району Чернігівської області, – офіційний сайт  Глави держави.

–  Міністр оборони України Олексій Резніков провів телефонну розмову з американським колегою Ллойдом Остіном, під час якої вони обговорили ситуацію на передовій російсько-української війни та пріоритети на наступне засідання у форматі «Рамштайн».

–  Формування штурмових бригад «Гвардія наступу» зі звільнення України, зважаючи на велику активність з боку добровольців, проводитимуть і надалі, –  прессекретар міністра внутрішніх справ Мар’яна Рева. – Резерв осіб, які наразі не пройдуть в бригади, будуть запрошені до наступних бригад.

–  Україна ініціювала розгляд в ООН питання незаконного тримання  і вбивства політв’язнів на території рф, – Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. – Відповідний лист вже відправлено до комітету ООН із запобігання катуванням з вимогою створення міжнародного трибуналу.

–  Цілеспрямоване осушення окупантами Каховського водосховища – це екологічна війна і загроза навколишньому середовищу, водопостачанню та сільському господарству Запоріжжя та Херсонщини, – віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук.

–  Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я оцінюють збитки медичної системи України від російської агресії у 26 млрд доларів. За оцінкою МОЗ, відновлення пошкоджених об’єктів медінфраструктури України коштуватиме до 1 млрд доларів, –  міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

–  Індексація пенсій в Україні відбудеться з 1 березня, як це передбачено профільним пенсійним законодавством, – повідомляє Мінсоцполітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–  Музей мистецтв Метрополітен у Нью-Йорку визнав художників Іллю Рєпіна та Івана Айвазовського українськими митцями. –  сайт Музею. Ранвше цього місяця музей Метрополітен визнав українським митцем художника Архипа Куїнджі.

–  У Великій Британії військовослужбовці ЗСУ вивчають загальні принципи домедичної допомоги під час ведення бойових дій в урбанізованій місцевості, – заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

–  Президент Польщі Анджей Дуда пояснив, що передача літаків F-16 через Польщу може стати серйозним викликом, – ВВС. – Зі слів Дуди, ВПС Польщі налічують менше ніж 50 літаків цього типу. Окрім того, бойові літаки на кшталт F-16 вимагають дуже серйозного обслуговування. Нагадаємо, що раніше голова парламентського комітету з міжнародних справ Радослав Фогель висловив упевненість у можливості перекидання в Україну із Заходу винищувачів F-16.

***

–  Члени НАТО мають намір продовжити мандат генерального секретаря Єнса Столтенберга ще на півроку, – Welt am Sonntag. – Зазначається, якщо Столтенберг залишиться на своїй посаді, це також гарантуватиме “стабільність в керівництві Альянсу у складні часи”. Разом з тим, Столтенберг наполягає на своїй відставці восени поточного року.

–  Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у приватному порядку звернувся до урядовців з проханням розробити план поглиблення відносин Великої Британії з ЄС, – Bloomberg. – Це зумовлено, зокрема, російською війною проти України. Найближчими тижнями має бути оприлюднено оновлений Комплексний огляд британської оборони, безпеки, а також зовнішньої політики щодо України.

–  Китай має намір до 2035 року потроїти свій арсенал ядерних боєголовок і довести їхню чисельність до 900 одиниць, очікуючи подальшого загострення напруженості у відносинах зі США через Тайвань, – Kyodo.

ВОРОГ

–  У Курській, Бєлгородській та Брянській областях, пролунали вибухи, – 24 Канал. – Після опівночі за київським часом їх чули у Новооскольському районі Бєлгородської області. Менш ніж через годину гучно було і в російському Курську. Місцеві посадовці, традиційно, уникають коментарів.

–  російські спецслужби активізували вербування шпигунів у Британії, щоб посіяти хаос у країні, – The Sun

–   Українська розвідка попередила Молдову, що рф найближчим часом у них державний переворот. москва бажає, аби… там була точка напруги, на яку звертатимуть максимальну увагу, – заява секретаря РНБО Олексія Данілова. –  рф може відправити у Кишинів чеченські угрупування.

Підготувала Інна Головко, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *