Армія вандалів і мародерів. Як росіяни воюють проти української культурної спадщини

Армія вандалів і мародерів. Як росіяни воюють проти української культурної спадщини 21.12.2022 14:06 Укрінформ Серед воєнних злочинів, які вчиняють російські окупанти в Україні, особливе місце посідають злочини проти культурної спадщини

Руйнування пам’яток, артилерійські удари по закладах освіти і культури, пограбування музеїв і архівів… Кількість зафіксованих епізодів та свідчення співробітників установ, що постраждали, доводять, що йдеться не про ексцеси, а про цілеспрямовану політику.

Пам’ятки культури опинилися під прицілом ворога через його бажання знищити українську ідентичність. Тому дії агресора можна розглядати як складову злочину геноциду проти українського народу.   

Станом на початок грудня 2022 року Міністерством культури та інформаційної політики було задокументовано руйнування або пошкодження понад 1100 об’єктів культурної інфраструктури. Серед них – більше 550 об'єктів культурної спадщини. До цієї статистики потрапляють здебільшого пам’ятки архітектури, будівлі музеїв, шкіл, університетів, будинків культури у Донецькій, Миколаївській, Луганській, Харківській, Сумській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій, Київській  областях. Також росіяни систематично грабують музеї на окупованих територіях.  «Ми маємо справу напевно з найбільшим з часів Другої світової війни пограбуванням музейних колекцій. Але, ми так само маємо справу з найбільшою евакуацією колекцій з часів Другої світової війни.» – міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. 

Центр стратегічних комунікацій нагадує про найбільш гучні та жахливі злочини росіян проти української культури.

  • Харківщина: зруйнований музей Григорія Сковороди

  • У ніч проти 7 травня російські артилеристи завдали прицільного удару по музею в селі Сковородинівка Золочівської громади Харківської області. Від вогню сильно постраждав будинок Андрія Ковалівського, де гостював філософ. Зруйнована будівля є не лише музеєм, а й пам’яткою архітектури 18 століття. 

    Ударом по Сковородинівці росіяни у властивій їм манері «привітали» українців із 300-річчям філософа. Саме цьому музею, на території якого розташовується могила Сковороди із легендарним написом «Світ ловив мене та не спіймав» на надгробку, відводилася центральна роль у святкуванні ювілею. Але через російське вторгнення план заходів довелося суттєво скоротити.    

    Знищити все ворогу не вдалося. Як повідомив міністр культури Олександр Ткаченко, найцінніші експонати не постраждали: їх завчасно вивезли у безпечніше місце.

    Дивом вцілілий пам’ятник Григорію Сковороді, який став символом незламності українців, був одним з центральних експонатів виставки «Світ Сковороди», присвяченій 300-річчю українського генія, що відбулася в «Українському домі» у Києві. 

  • Херсонщина: спустошені музеї 

  • Херсон ‒ єдиний обласний центр України, який росіянам вдалося захопити одразу після початку вторгнення в лютому 2022. Його звільнення наочно продемонструвало, яке майбутнє готували загарбники для окупованих територій. Поряд із масовими похованнями і катівнями, зокрема для дітей, були знайдені сплюндровані, пограбовані музеї.

    Росіяни спустошили фонди Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка, Херсонського обласного краєзнавчого музею та Художньої галереї імені Альберта Гавдзинського у Новій Каховці.

    До окупованого Криму вивезли колекції іконопису 17 – 20 століть, українського живопису 19 – 20 століть, зокрема, 297 творів живопису та графіки Гавдзинського, роботи сучасних митців. Частина викрадених картин опинилася в експозиції Центрального музею Тавриди в Сімферополі. 

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю знахідкою

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *