Битва за Україну. День двісті дев’яносто п’ятий

Битва за Україну. День двісті дев’яносто п’ятий 15.12.2022 20:06 Укрінформ ЗСУ готують наступальну операцію, вона на підході. Сили оборони просунулися на 1,5 км під Дібровою на Донеччині вперед

Ми зібрали для вас інформацію про двісті дев’яносто п’ятий день війни: чим жили Україна та українці 15 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Міністерство фінансів США й Державний департамент оголосили про введення санкцій проти десятків фінансових установ росії, олігарха володимира потаніна, мережі його організацій, а також інших осіб, пов’язаних з урядом рф.

  • Європейський парламент ухвалив більшістю голосів резолюцію з приводу дев'яностих роковин Голодомору в Україні, яка визнає ті жахливі події геноцидом українського народу. Президент України відреагував на прийняття резолюції: «Вітаю визнання Європейським парламентом Голодомору геноцидом українського народу. Вдячний президентці ЄП Роберті Мецолі, євродепутатам і всій об’єднаній Європі за це важливе та справедливе рішення. Сподіваюся на подальше визнання Голодомору геноцидом усіма цивілізованими країнами світу».

  • В головному управлінні поліції Польщі у середу вранці стався вибух, внаслідок якого постраждали дві особи, зокрема головний комендант польської поліції Ярослав Шимчик – міністерство внутрішніх справ Польщі. За офіційною інформацією МВС Польщі, вибухнув “подарунок з України”, за неофіційною інформацією польських ЗМІ – ручний протитанковий гранатомет. Вибух стався напередодні, проте міністерство виступило з офіційною заявою щодо цього лише сьогодні.

  • Лідери Євросоюзу на саміті в четвер таки подолали всі перешкоди та погодили виплату Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році, попри вето Польщі – ЗМІ. Варшава висловила застереження щодо пункту про податкову політику і відмовилася підтримати пакетну угоду про виділення 18 млрд євро допомоги для України, а також два рішення щодо Угорщини через побоювання з приводу окремого плану мінімальної ставки корпоративного податку. У який спосіб вдалося переконати Польщу відмовитись від свого опору, наразі не відомо.

  • До Конгресу США внесли проєкт резолюції, яким пропонують вигнати росію з Ради безпеки ООН у зв’язку з тим, що вона порушує засадничі принципи організації – Стів Коен, співавтор резолюції, республіканець. Резолюція закликає президента Джо Байдена віддати розпорядження Держдепу та іншим федеральним відомствам обговорити із союзниками можливості «обмежити, призупинити чи скасувати права і привілеї, які росія має у Раді безпеки ООН».

  • Нижня палата польського парламенту у середу ввечері прийняла резолюцію, якою назвала росію країною, яка підтримує тероризм. Резолюцію прийнято голосами правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS). Усі опозиційні фракції не голосували, хоча це не означає, що вони проти визнання росії терористичною країною. Більшість з них вирішили не голосувати через поправку PiS у цій резолюції, щодо покладення на росію відповідальності за збиття літака президента Лєха Качинського у квітні 2010 року поблизу Смоленська.

  • Комітет міністрів Ради Європи ухвалив План дій для України з рекордним бюджетом у €50 мільйонів на період 2023-2026 років – сайт Ради Європи. План дій “Стійкість, відновлення та реконструкція” (2023-2026) був розроблений у тісній консультації з українською владою і спрямований на підтримку програми реформ в Україні з точки зору європейської перспективи, після рішення Європейської Ради від 23 червня 2022 року про надання Україні статусу кандидата в ЄС. Загальний бюджет чотирирічної програми співпраці оцінюється у €50 мільйонів. Це найбільший бюджет, який будь-коли виділявся на план дій Ради Європи для країни.

ЦИТАТИ ДНЯ

  • Володимир Зеленський, президент України: «Я проти заморозки війни, бо ми вже це бачили на Донбасі… Заморозка війни не означає її закінчення… Врегулювання конфлікту по кордонах, що були 23 лютого – це не було б закінченням війни. Бо ніхто не розуміє що таке гарантії безпеки… Пам’ятайте: ми не воюємо з росією. Вона воює з нами на нашій території. І ми вдячні всім нашим прибічникам, але високу ціну за агресію росії платить тільки Україна».

  • Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але мені потрібні ресурси. Мені потрібно 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого. Але двома бригадами я не зможу. Я отримую те, що отримую, але це менше, ніж те, що мені потрібно…».

  • ВТРАТИ ВОРОГА

    ВІЙНА

    • За даними Генштабу 13 грудня в районах населених пунктів Токмак, Пологи та Бердянськ Запорізької області Сили оборони знищили два склади боєприпасів ворога, дві артилерійські системи з боєкомплектом, а також шість одиниць військової техніки різного типу. Понад 200 військовослужбовців противника отримали поранення.

    • росія має близько 1,2-1,5 млн осіб резерву, готує близько 200 тисяч нових військових та з великою ймовірністю може здійснити спробу наступу на Київ – Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ. Генерал Залужний стверджує, що ЗСУ зараз готують наступальну операцію на одному напрямку, вона на підході.

    • Трьома основними стратегічними цілями ЗСУ на нинішньому етапі є утримання рубежів і позицій, накопичення ресурсів та підготовка резервів, зокрема для бойових дій на нових напрямках, а також посилення протиракетної і протиповітряної оборони – Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ

    • Упродовж поточного тижня на сході України відбулося 388 бойових зіткнень між українськими військовими та російськими терористами, в ході ведення наступальних дій Сили оборони України просунулись до півтора кілометра у районі населеного пункту Діброва на Донеччині – Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ

    • Окупанти у Криму бояться українського десанту, мінують Сакський район, риють окопи й траншеї, встановлюють так звані зуби дракона – ГУР

    • У тимчасово захопленій росіянами Кадіївці на Луганщині стався вибух на місці розташування російських загарбників, де здетонували боєприпаси – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

    • Генштаб ЗСУ не виключає, що білорусь готується до участі у війні – Олексій Громов заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ. Наразі ймовірність проведення ворожої наступальної операції з території республіки білорусь залишається низькою.

    ***

    • Ворог знову завдав удару по центру Херсона, 2 людини загинуло, 3 отримали поранення. Також через обстріли з боку військ рф Херсон наразі повністю знеструмлено – ОВА

    • За даними ОВА упродовж минулої доби внаслідок російської збройної агресії загинуло 7 цивільних осіб, ще 19 зазнали поранень.

    • Внаслідок агресії російської федерації в Україні загинуло 447 дітей, 856 отримали поранення – Офіс генерального прокурора

    НОВИНИ: УКРАЇНА

    • З початку війни з лав Збройних сил України було звільнено 10 генералів, ще один застрелився – Валерій Залужний, Головнокомандувач Збройних Сил України

    • Україна отримала 840 тонн обладнання і матеріалів для ремонтів і відновлення енергетичного сектору за сприяння Енергетичного співтовариства (Energy Community) – Герман Галущенко, міністр палива та енергетики

    • Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль та представники судової гілки влади взяли участь в урочистому засіданні Пленуму Верховного Суду України з нагоди п’ятиріччя його роботи у новому складі.

    • Україна виступає за розширення ініціативи з експорту зерна, зокрема з портів Миколаїв та Ольвія в Миколаївській області – Денис Шмигаль.

    ***

    • У грудні 2022 року Україна експортувала до африканських країн понад 1 млн т пшениці, що становить 25,08% від загального обсягу відвантажень – Мінінфраструктури.

    • Цього року ООН спрямувала понад 4,5 млрд доларів для надання гуманітарної допомоги населенню України – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

    • У 2022 році українських аграрний сектор через проблеми з логістикою може зазнати 9,3-9,8 млрд дол. США збитків, що становить майже сумарний прибуток аграрних підприємств за 2020 та 2021 роки – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

    СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

    • У Великобританії не виключають можливості передачі Україні авіаційних крилатих ракет Storm Shadow – Бен Воллес, глава Міноборони Британії. Storm Shadow (SCALP EG) – франко-британська авіаційна крилата ракета класу "повітря – земля". Призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, які добре захищені засобами ППО.

    • Німеччина передала чергову партію військової техніки та боєприпасів для ЗСУ. Серед нових поставок – ракети для системи ППО IRIS-T, дві одиниці БРЕМ Bergepanzer 2 (на додаток до 10, які були передані раніше), 30 тисяч снарядів до 40-мм гранатометів (раніше була поставлена така ж кількість); п'ять тисяч артилерійських боєприпасів 155-мм (загалом їх поставлено уже 18,5 тис.); чотири машини швидкої допомоги; 18 вантажівок 8Х8 зі змінною системою завантаження.

    • США удвічі розширюють програму підготовки українських військових у Німеччині – ЗМІ. Президент Джо Байден вже схвалив відповідне рішення цього тижня і з початку 2023 року навчання в американських інструкторів щомісяця зможуть проходити близько батальйона українських військових, 600-800 осіб.

    • Президент Зеленський під час онлайн-виступу на засіданні Європейської Ради закликав країни Європейського Союзу збільшити обсяги постачання систем протиповітряної і протиракетної оборони та надати танки й більш далекобійну артилерію. Також президент додав, що Україна потребує підтримки Європейського Союзу для закупівлі 2 млрд кубометрів газу та електроенергії на 800 тис. євро, щоб компенсувати завдану російськими ударами по українській енергетичній інфраструктурі шкоду.

    • Адміністрація президента США Джо Байдена планує направити Україні передове електронне обладнання, яке перетворює некеровані авіаційні боєприпаси в "розумні бомби", здатні з високим ступенем точності вражати російські військові позиції – The Wall Street Journal. Комплекти включають глобальні пристрої позиціонування для забезпечення точності й можуть бути приєднані до різних видів зброї, створюючи те, що Пентагон називає об'єднаними боєприпасами прямого ураження (Joint Direct Attack Munition, або JDAM). Американські військові застосовують цю технологію на бомбах вагою до 2000 фунтів (907 кг), зазвичай використовуючи її з бомбардувальниками і винищувачами.

    • Гуманітарні організації ООН готують нову програму допомоги Україні на випадок зимової хвилі переміщення людей всередині країни і за кордон – Мартін Гріффітс, заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань

    • У четвер, 15 грудня, Генасамблея ООН розгляне резолюцію «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна».

    • Уряд Канади скасував введений кілька місяців тому виняток із санкцій проти росії, коли був наданий дозвіл на повернення з ремонту турбін компанії Siemens для забезпечення роботи російського газопроводу Nord Stream.

    • Сейм Польщі проголосував за зміни до спецзакону про допомогу українцям, які рятуються від війни в Україні на території РП. За ухвалення змін проголосували 429 депутатів Сейму, дев’ятеро було проти, 13 утрималися. Про зміни читай за посиланням.

    ВОРОГ

    • У білорусі 38 десантно-штурмова бригада збройних сил країни, яку в рамках раптової перевірки бойової готовності перекидали на кордон з Україною, повертається у місце дислокації до Бресту – міноборони країни.

    • Командувач військами рф в Україні сергій суровікін є типовим полководцем часів Петра І, гоголівським "держимордою", але бути командиром і лідером – це не одне й те саме – Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ.

    • Брестський обласний суд Білорусі позбавив волі за нібито "агентурну діяльність" українців Михайла Столярчука та Дмитра Гудика – правозахисний центр "Вясна". 24 листопада українців Михайла Столярчука та Дмитра Гудика засудили до 6 і 5 років позбавлення волі, відповідно. Білоруське обвинувачення стверджує, що українці збирали дані про військову техніку та об’єкти в Білорусі за завданням Служби безпеки України.

    • З 1 січня по 15 грудня 2022 року російський "Газпром" видобув 394,1 млрд кубометрів газу – це на 19,6% (на 96,3 млрд кубометрів) менше, ніж за аналогічний період 2021 року. При цьому експорт "Газпрому" за вказаний період також впав – до 97,8 млрд кубометрів – це на 45,1% (на 80,2 млрд куб. м) менше, ніж за той самий період 2021 року.

    • росія нарощує показники виробництва військової техніки, але при цьому – за рахунок зниження її якості – Генштаб

    • Уночі в російському місті Ангарськ Іркутської області прогримів вибух і спалахнула масштабна пожежа на нафтопереробному заводі, унаслідок чого 2 людини загинули і 5 постраждали – ЗМІ. Це вже друга велика пожежа на цьому заводі за неповні 3 тижні.

    Підготувала Марина Дмитрів, Київ

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю знахідкою

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *