Битва за Україну. День двісті дев’яносто четвертий

Битва за Україну. День двісті дев’яносто четвертий 14.12.2022 19:59 Укрінформ Сили ППО вранці над Київщиною і столицею збили всі 13 ворожих «Шахедів». Слава ЗСУ!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті дев’яносто четвертий день війни: чим жили Україна та українці 14 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Атака «Шахедів» на Київ і область

– Над Київщиною і столицею силами ППО збито всі 13 запущених ворогом  «Шахедів».

– Уламки від збитих БПЛА влучили в адмінбудівлю та ще 4 житлові будівлі зазнали незначних ушкоджень (Шевченківській район столиці). Люди не постраждали.

– У Київській області пошкоджений приватний будинок.

***

– Президент США Джо Байден погодить передачу Україні систем ППО Patriot лише після того, як Пентагон відповість на низку питань – The Washington Post. Байден підпише план з постачання Patriot в Україну тільки після звіту американського оборонного відомства про підготовку та обслуговування, юридичні аспекти передачі та її вплив на готовність американських Збройних сил. Зараз Пентагон працює над параметрами програми навчання українських військових, яка, найімовірніше, проходитиме у Німеччині.

– Європейський парламент сьогодні без додаткового голосування або обговорення ухвалив у другому читанні рішення щодо виділення Україні надзвичайної макрофінансової допомоги у 2023 році (МФД+) в обсязі 18 мільярдів євро.

– Сполучені Штати не отримали жодних підтверджень, що західна зброя, надана Україні як оборонна допомога, могла бути перенаправлена в треті країни – Пентагон. Минулого тижня рф ініціювала засідання Ради Безпеки ООН, де активно поширювала інформацію, що частина зброї, надана Україні західними партнерами, начебто «витікає» цілими партіями в інші країни. Однак більшість членів Радбезу при цьому заявили, що рф у такий спосіб хоче відволікти увагу міжнародної спільноти від порушень нею резолюції РБ ООН, коли вона закуповувала безпілотні бойові системи в Ірану, щоби застосувати їх по мирних містах України.

– В Європарламенті відбулася церемонія вручення премії Сахарова “За свободу думки” за 2022 рік, яку було присуджено мужньому народу України в особі Президента, обраних лідерів та громадянського суспільства.

– Голова Міжнародного Комітету Червоного Хреста Мір'яна Сполярич Еггер заявила журналістам, що вважає можливою "велику домовленість" між Україною та росією щодо обміну військовополоненими за формулою "всіх на всіх", проте відмовилася повідомляти будь-яку конкретику – The Guardian

– Верховна Рада виконала свої зобов'язання та ухвалила законопроєкти, які були необхідні для виконання семи рекомендацій Єврокомісії – Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради. Які закони ухвалено дивись за посиланням.

ЦИТАТИ ДНЯ

  • Володимир Зеленський, президент України: «…Ми переможемо, переможемо так, щоб ніколи знову не було спроб позбавити Європу України й свободи. Ми виграємо цю війну так, щоб політику геноциду проти нашого народу більше не можливо було застосувати ні в Україні, ні будь-де в Європі».
  • Бріджіт Брінк, посол США в Україні: «Безпілотники в Києві сьогодні вранці, але я знаю, що прокидатися від російських бомб вже стало надто частим явищем, яке українці з хоробрістю та гідністю переживають по всій Україні. Ми з вами – ще більше допомоги вже в дорозі».
  • Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Ситуація в українській економіці нині краща, ніж була у лютому, після початку повномасштабного вторгнення рф, і цього вдалося досягти завдяки потужній підтримці партнерів та вмінню українців швидко адаптуватися до нових реалій. Впевнений, разом переможемо та реалізуємо найбільший в історії план відновлення на Європейському континенті»
  • ВТРАТИ ВОРОГА

    ВІЙНА

    – Українська авіація протягом поточної доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в той же час, уразили 2 пункти управління та  8 районів зосередження особового складу ворога – Генштаб.

    – ЗСУ уразили район зосередження загарбників біля Вербового Запорізької області: знищено до 10 одиниць озброєння і військової техніки різного типу, втрати серед військовослужбовців противника уточнюються – Генштаб.

    – Бійці 71-ї окремої єгерської бригади Десантно-штурмових військ Збройних сил України розгромили ворожі позиції під Бахмутом Донецької області – пресслужба ДШВ ЗСУ.

    – Завдяки партизанам, які дали координати ЗСУ, 12 грудня у тимчасово окупованій Горлівці було знищено понад 100 особового складу ворога та техніку – Центр національного спротиву.

    ***

    – Загарбники з РСЗВ обстріляли будівлю Херсонської обласної військової адміністрації, пошкоджені два поверхи. Поранення отримали 6 осіб, загинув 8-річний хлопчик – ОВА

    – У рамках чергового обміну 14 грудня Україна повернула додому з російського полону 64 воїнів – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента. Вдалося звільнити громадянина США, який допомагав нашим людям – Мурекезі Суеді, загарбники захопили його у червні у Херсоні нібито «за участь у проукраїнських мітингах. Також повернули тіла чотирьох загиблих. Загалом визволено 59 представників ЗСУ, серед яких четверо офіцерів, а також п’ятьох бійців територіальної оборони (щонайменше 23 з них мають поранення, дехто перебуває у тяжкому стані).

    – Наступна хвиля мобілізації в Україні залежатиме від ситуації на фронті, після нового року про це будуть говорити публічно – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. Вона пояснила, що окрім компенсації втрат, у Збройних силах України є потреба у відновленні тих військових, які отримали поранення, а також у заміні тих, хто воює від початку агресії.

    – Втрати ЗСУ засекречені з міркувань військової науки, проте їх буде розкрито після закінчення війни проти росії – Міноборони. У військовій науці тактика поведінки військ зокрема залежить і від співвідношення втрат у противника – є певний відсоток втрат, після якого кожна армія починає змінювати свою тактику. Щоб ворог не володів цією інформацією, її приховують.

    НОВИНИ: УКРАЇНА

    – Президент Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Окрема увага була приділена безпеці на державному кордоні України. Продовжилася робота над питаннями посилення ППО та ПРО нашої держави й захисту енергетичної інфраструктури.

    – Президент Володимир Зеленський обговорив з генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй українську формулу миру, розвиток зернової ініціативи та закликав якнайшвидше відправити експертів ООН на об’єкти української енергетики.

    – Над Херсонською морською академією підняли український прапор, який працівник закладу сховав від російських загарбників – Херсонська державна морська академія (ХДМА).

    – Президент Зеленський отримав від українських пластунів Віфлеємський вогонь миру. Президент зазначив, що Віфлеємський вогонь миру цьогоріч особливий. Це символ того, що ми нікого не боїмося й стоятимемо до перемоги, кожний на своєму місці. Після мене – сказав Президент – вогонь буде на фронті – даватиме енергію нашим воїнам, які захищають Україну. Там він потрібен найбільше.

    – Майже 5 мільйонів українців стали переселенцями в межах своєї країни, понад сім мільйонів, 20% від фактичного населення всієї нашої держави, виїхали за кордон – Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

    – Україна не може офіційно підтвердити, що росія допустила представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до українських військовополонених, проте така інформація є – Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини. Тиждень тому російська федерація почала допускати представників комітету до невеликої кількості установ, де перебувають наші військовополонені та цивільні.

    – На тимчасово окупованій росією Запорізькій АЕС почали вводити в експлуатацію мобільні дизельні котельні, які призначені для запобігання замерзанню критично важливих систем ЗАЕС в зимовий період – МАГАТЕ

    – Верховна Рада ухвалила закон про сертифікацію АТ «Укртрансгаз» як європейського оператора газосховищ.

    – На Закарпатті СБУ проводить обшуки в Кафедральному Свято-Воздвиженському соборі Мукачівської єпархії УПЦ МП в Ужгороді, де настоятелем є Димитрій Сидор. Також Служба безпеки України проводить обшуки у Свято-Георгіївському кафедральному соборі Української православної церкви (московського патріархату) у Львові. Димитрій Сидор є фігурантом кримінальних проваджень. Відомо, що у 2012 році він був засуджений за заклики до створення на території Закарпаття т.зв. «Підкарпатської Русі» під патронатом рф. У 2020 році він розміщував на території храму намет «ОПЗЖ», де роздавав передвиборчі агітки.

    ***

    – 4 грудня, з морських портів Одеської області вийшло чотири судна з 69,5 тис. т агропродукції – Мінінфраструктури. Серед цих суден є танкери SELINA II та MED PACIFIC, які доставлять 54 тис. т соняшникової олії для Індії.

    – Україна отримала 200 млн євро грантових коштів від Німеччини для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) – Мінфін

    – Уряд очікує падіння економіки України на 3-9% у 2023 році після скорочення ВВП більш ніж на 30% цього року за найгіршим сценарієм, який передбачає продовження авіаударів росії по енергетичних об'єктах країни – прем’єр-міністр

    СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

    – Франція та Італія нададуть Україні системи ППО Mamba (SAMP/T) – Challenges. Передбачається, що Італія передасть радари, а Франція – пускові установки. Система призначена для захисту від балістичних ракет (це найважливіше), літаків і безпілотників.

    – З початку широкомасштабного вторгнення російської федерації Європейський Союз виділив Україні €7,2 млрд макрофінансової допомоги – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

    – НЕК "Укренерго" та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали угоди про надання українському системному оператору 300 мільйонів євро кредиту на відбудову високовольтної інфраструктури та забезпечення фінансової стійкості компанії.

    – ЄС готовий посилювати санкції проти Ірану за поставки зброї в росію – Пітер Стано, речник ЄС. Варто нагадати, що країни ЄС вже запровадив два раунди санкцій проти Ірану за таку «діяльність».

    – Міжнародний спеціальний трибунал має розглянути скоєні росією проти України воєнні злочини навіть заочно. Він має відбутися – Егілс Левітс, президент Латвії

    – Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся із президентом Франції Еммануелем Макроном, обговорив додаткове постачання Україні систем ППО, фінансову допомогу, відновлення енергетичної інфраструктури та ситуацію на Запорізькій АЕС.

    – У планах організаторів зірваного заколоту в Німеччині було взяття штурмом парламенту – Бундестагу – й убивство канцлера Олафа Шольца, повідомили слідчі у справі німецьким депутатам під час закритого слухання – The New York Times. Минулого тижня в Німеччині спеціальні поліцейські сили провели операцію одночасно в 11 федеральних землях проти правоекстремістської організації, що планувала викрадати політиків та штурмувати Бундестаг. Повідомили про затримання 25 осіб. Серед затриманих – росіянка і чоловік, який контактував з представниками рф. Серед причетних до групи є й колишня депутатка від AfD.

    ВОРОГ

    –  путін скасував традиційні передноворічні плани і не буде цього року грати в хокей на Красній площі, а також скасував пресконференцію, послання Федеральним зборам і "Пряму лінію", під час якої з 2001 року відповідав на запитання ЗМІ. У кремлі вирішили відмовитися від проведення вже традиційної великої пресконференції, аби на тлі цієї події не проявилося невдоволення "спеціальною воєнною операцією"?

    – Доходи росії від продажу нафти впали у листопаді до другого найнижчого рівня у цьому . Експорт не зміг компенсувати зростаючі знижки на барелі – Bloomberg

    – Під час раптової "перевірки боєготовності" армії Білорусі щонайменше 20 танків перекидають на полігон поблизу кордону з Польщею та Литвою – ЗМІ. Експерти та розвідники в один голос переконують, що про наступ на Україну з півночі наразі не йдеться.

    – Авіакомпанія «Россия» збирається відправити в простій третину пілотів, що літають на літаках Airbus, пояснюючи це рішення необхідністю уникнути масових скорочень. Профспілки ж вважають, що справа в економії запчастин для літаків європейського виробництва – ЗМІ

    Підготувала Марина Дмитрів, Київ

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю знахідкою

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *