Вибори в Італії, чи зміниться позиція нового уряду щодо війни в Україні та політики ЄС, – політолог

Перемога на виборах в Італії правоцентристських партій суттєво не вплине на позицію держави щодо війни в Україні. Проте, є ризики того, що посиляться євроскептичні настрої, які зможуть вплинути на єдність в самому Європейському Союзі. Про це в коментарі УНН розповіла політолог Олеся Яхно.

«Ці вибори зараз привертають увагу тому, що військова агресія росії проти України – це виклик для усіх держав та інституцій. Адже війна триває в різних форматах і проти Європи, це і енергетична війна, і економічна, адже Європа змушена позбавлятися від співпраці з росією. А Італія – третя економіка ЄС і країна, яка традиційно багато років мала тісні зв’язки з росією не лише в сфері економіки, а й у сфері співпраці політичних сил, інформаційної активності і представленості російських політиків та пропагандистів в італійських ЗМІ.

Там є три партії. Одна партія – це “Брати Італії”. Джорджія Мелоні після повномасштабного вторгнення перебудувала свою позицію, хоча раніше вона була досить скептичною, а інколи – контраверсійною у своїх заявах. Зараз вона заявила, що буде продовжувати курс Маріо Драгі і підтримуватиме все, що стосується оборонної сфери, санкцій та політики НАТО. Проте, виникає запитання, чи буде цей курс дійсно продовжений. Є дві інші партії, які на словах теж засуджують російське вторгнення, але їхня позиція подекуди неоднозначна. Наприклад, напередодні виборів Сільвіо Берлусконі, чия партія “Вперед, Італіє” теж пройшла, хоч і в найменшому складі, заявив, що путін не хотів війни, його підштовхнули і головна мета вторгнення – просто скинути владу в Україні. Берлусконі не розуміє, чому армія “розповзлася” по всій Україні, а не сконцентрувалась біля Києва. Друга партія – це “Ліга” Маттео Сальвіні, який теж відомий пропутнінськими настроями і свого часу носив футболку із зображенням володимира путіна. У цьому сенсі є побоювання, куди ж буде рухатися коаліція», – розповіла Яхно.

Проте політолог вважає, що не буде кардинального перегляду позиції щодо України. Адже енергетична війна та ядерний шантаж стосуються й Італії у тому числі. Навіть праворадикальна партія наразі не може вийти та заявити, що підтримує росію. Але, як зазначає Яхно, може вплинути на євроскептичні настрої та єдність в самому Європейському Союзі.

Джорджія Мелоні може стати першою жінкою-прем’єр-міністром Італії, очолюючи партію “Брати Італії”, що набрала найбільше голосів у складі правоцентристської коаліції на недільних виборах.

ЄвропаПолітика

Источник: www.day.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *