Джонсон запропонував Макрону поновити співпрацю після скандалу з субмаринами

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном запропонував поновити співпрацю між країнами на тлі загострення відносин через створення оборонного альянсу AUKUS.

Про це повідомили в офісі Макрона, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

За інформацією Єлисейського палацу, Макрон сказав Джонсону, що чекає від нього пропозицій.

Інших деталей розмови не наводиться.

Телефонна розмова між двома лідерами відбулася через кілька днів після того, як Джонсон сказав, щоб Франція «опанувала себе і дала спокій союзникам – США та Австралії» через тристоронню оборонну угоду AUKUS.

Як повідомлялось, США, Британія й Австралія оголосили про створення альянсу AUKUS, який має на меті протистояти експансії Китаю в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. У цьому зв’язку Австралія розірвала понад 30-мільярдний контракт із Францією на будування дизельних підводних човнів, натомість уклавши контракт із Вашингтоном про постачання атомних субмарин. Це викликало різку реакцію з боку офіційного Парижа на адресу Австралії й США.

Саміт міністрів оборони Франції та Великої Британії, який мав відбутися цього тижня, скасований на тлі конфлікту.

Пізніше стало відомо, що багатостороння зустріч на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку за участю глав МЗС, зокрема Франції, Британії, Німеччини та держсекретаря США, була скасована через проблеми з графіком.

22 вересня президенти США і Франції Джо Байден та Еммануель Макрон домовилися про започаткування поглиблених консультацій з метою зближення та запланували провести особисту зустріч у жовтні цього року в Європі.

ЄвропаЄСПолітикаСвіт

Источник: www.day.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *