Президент Чехії прокоментував скандал про причетність спецслужб РФ до вибухів 2014 року

Президент Чехії Мілош Земан негативно ставиться до висилки з РФ чеських дипломатів, які не вчинили жодних протиправних діянь, і наполягає на ретельному розслідуванні вибухів на військових складах у Врбетіце.

Про це він заявив 25 квітня в ефірі телеканалу Prima під час спеціального звернення до громадян та інтерв’ю після нього, передає Укрінформ з посиланням на радіо “Прага”.

Як зазначається, президент Чехії, відомий своєю проросійською позицією, негативно оцінив висилку чеських дипломатів з Росії, так як «вони ні в чому не винні». Він також виступив за те, щоб у Посольстві РФ в Празі «працювали фахівці з розвитку співробітництва у сфері економіки і культури, а не 18 шпигунів».

Земан також заявив про необхідність ретельного розслідування вибуху військових складів у Врбетіце в 2014 р. За його словами, слідство розглядає дві основні версії: необережне поводження з боєприпасами і причетність іноземних спецслужб.

«Необхідно дочекатися підсумків розслідування щодо вибухів у Врбетіце, перш ніж робити висновки, так як доказів присутності російських агентів на складі боєприпасів не було у звітах контррозвідки. Однак з цього не випливає, що відсутні підозри, що вони там дійсно були », – сказав президент Чехії.

Він додав, що повністю довіряє поліції та Верховній прокуратурі. «Я виступаю за те, щоб при розслідуванні даної справи було задіяно всі сили. Як головнокомандувач збройними силами я хочу, щоб під час розслідування було задіяно максимальний потенціал і щоб громадяни Чеської Республіки були повністю ознайомлені з висновками слідства», – заявив Земан.

Президент підкреслив, що жодна суверенна країна не може допустити здійснення на своїй території теракту, в результаті якого загинули два її громадянина і завдано мільярдних збитків. «Хоча я виступаю за коректні відносини з усіма світовими державами, Російська Федерація повинна заплатити за цей акт, наприклад, тим, що Росатом не братиме участі в тендері на розширення АЕС «Дуковани», – сказав він.

Це перший коментар президента Земана після того, як влада Чехії заявила про причетність російських спецслужб до вибухів на складі боєприпасів в селі Врбетіце у 2014 році.

 

ПолітикаСвіт

Источник: www.day.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *