США будуть більш активними в питанні санкцій проти деяких олігархів, – Волкер

Курт Волкер прогнозує, що Сполучені Штати будуть більш активними в питанні санкцій проти деяких олігархів — як візових, так і фінансових обмежень. Американський дипломат говорить, що і у Вашингтоні хочуть бачити зусилля України у цьому напрямку.

Про це говорив спецпредставник Держдепу США в Україні (2017—2019), директор Інституту Маккейна Курт Волкер під час розмови, організованої Європейської бізнес асоціації та Центру національної стійкості та розвитку, пише “День”.

«Має бути щось, над чим ми працюємо разом. Не може бути такого, що США виконує певну роботу, яка не робиться в Україні», — каже він.

Волкер переконаний, що це питання більш складне і комплексне. Необхідно міняти всю систему.

«Українці говорять про корупцію як про проблему. Але, на мою думку, це симптом більшої проблеми: в політиці та економіці дуже вузьке коло людей має надзвичайно багато ресурсів, що дає їм надмірну владу і вплив на правосуддя та державні органи… Тому корупція — це радше наслідок, ніж сама проблема. І так було від початків української незалежності», — вважає він.

Ситуація з олігархами в Україні — не унікальна в світовій історії. За приклад можна взяти ситуацію кінця XIX — початку XX ст. у США, коли нафтові, транспортні, металургійні та інші магнати володіли цілими галузями економіки і завдяки цьому мали надзвичайний політичний вплив. Тоді в Сполучених Штатах ухвалили антимонопольне законодавство і змусили власників бізнес-імперій продати частину своїх активів. Як наслідок, Америка виграла від справедливої конкуренції — такі люди як Моргани, Меллони, Карнегі, Рокфеллери та інші стали видатними філантропами.

«Я думаю, щось схоже має відбутися й в Україні. Вам необхідно зосередитися на антимонопольному законодавстві, встановити прийнятні обмеження і дати людям час продати активи, дозволити зберегти гроші та реінвестувати їх. Дайте їм щось на кшталт — не знаходжу кращого слова — амністії. Не озирайтеся назад, дивіться вперед, якщо вони приймуть правила», — пропонує Волкер.

Політика

Источник: www.day.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *