НБУ вводить новий норматив ліквідності банків

З 2021 року Нацбанк вводить обов’язковий коефіцієнт чистого стабільного фінансування – NSFR.

 

Національний банк України вводить для українських банків новий норматив довгострокової ліквідності NSFR (Net Stable Funding Ratio), що визначає мінімальний рівень ліквідності банку на один рік. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

 

Норматив стане обов’язковим з початку 2021 року.

 

“Для підтримки фінансової стабільності та підвищення стійкості банківської системи правління НБУ прийняло новий пруденційний норматив для українських банків – коефіцієнт чистого стабільного фінансування або NSFR”, – йдеться в повідомленні.

 

 

У Нацбанку відзначають, що NSFR сприятиме зниженню одного з системних ризиків для фінансової стабільності, пов’язаного з короткою терміновістю фондування банків; збалансованості активів і пасивів банків за строками погашення; а також створить стимули для залучення депозитів на більш тривалі терміни і зменшить залежність від короткострокового фінансування.

 

В НБУ уточнюють, що початкове значення і перехідний період для впровадження NSFR в Україні будуть визначатися за результатами тестових розрахунків, які будуть здійснюватися щомісяця з серпня і до кінця 2020 року.

 

“З початку 2021 року NSFR стане обов’язковим до виконання. Деякий час діючий норматив короткострокової ліквідності (Н6) буде застосовуватися одночасно з NSFR, після чого він буде скасований”, – додають в НБУ.

 

Раніше НБУ спростив підписання банківських документів в електронному вигляді. Впровадження нової моделі поліпшить умови обслуговування банками фізосіб і оптимізує документообіг, вважають у Нацбанку.

 

Також НБУ послабив валютні обмеження – Е-ліміт для інвестицій фізичних осіб за кордон був збільшений відразу в два рази і склав 100 тисяч євро на рік.

 

 

 

Источник: www.ua.korrespondent.net

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *