У НБУ розповіли, чому банки не активізують роботу з іпотекою

Деякі забудовники використовують схеми, які можуть призводити до того, що мешканці в кінцевому результаті не отримують своє житло, пояснив Кирило Шевченко.

 

Українські банки не поспішають активніше видавати іпотечні кредити через низку причин, однією з ключових є непрозорі схеми фінансування серед забудовників. Про це сказав глава Нацбанку Кирило Шевченко в інтерв’ю РБК-Україна, оприлюдненому в понеділок, 17 серпня.

 

 

“Ринок первинного житла недостатньо прозорий. Деякі забудовники використовують схеми, які можуть призводити до того, що мешканці, в кінцевому результаті, не отримують своє житло. Схеми фінансування непрозорі”, – пояснив Шевченко.

 

Крім того, за його словами, є ще низка моментів, які стримують банки. Один з них – мораторій на стягнення валютних кредитів.

 

“Президент наклав вето, направивши закон зі своїми зауваженнями до Верховної Ради. І банківська система йому за це, я думаю, дуже вдячна”, – зазначив глава центробанку.

 

Що ж стосується такої проблеми, як прописка неповнолітніх дітей з метою ухилення від стягнення житла, то, як уточнив Шевченко, Мін’юстом були внесені обмеження щодо ряду інструкцій. І після цього така проблема залишилася тільки для тих кредитів, які були видані банками до цих змін.

 

“Проблема, як прописка неповнолітніх дітей з метою ухилення від стягнення, була, вона гаряче обговорювалася, але на рівні підзаконного акту ця проблема вирішена”, – пояснив глава НБУ.

 

Нагадаємо, 27 квітня президент Володимир Зеленський пообіцяв українцям іпотеку під 10%, а також дешеві кредити малому бізнесу. За його словами, це стало можливо завдяки зниженню облікової ставки.

 

Але пізніше в Мінфіні пояснили, чому іпотеки під 10% поки не буде, назвавши це досяжною метою в майбутньому.

 

 

 

Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Источник: www.ua.korrespondent.net

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *