Протести в Білорусі: у різних містах затримали понад 300 учасників та 15 журналістів

Протести в Білорусі: у різних містах затримали понад 300 учасників та 15 журналістів

Вже наступного місяця на країну очікують вибори – до яких знову не допускають опозиційних кандидатів.

Били та ставили в автозаках на коліна – правозахисники повідомляють про побиття і жорстоке поводження з затриманими під час протестів у Білорусі. До відділків у різних містах потрапили понад три сотні учасників анти-владних протестів, півтора десятка журналістів та блогери. Через акцію у Мінську вже порушено першу кримінальну справу. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Просто посеред вулиці люди починають плескати у долоні – на знак протесту. Сотні білорусів у різних містах виходять на вулиці на анти-владні мітинги. Вже наступного місяця на країну очікують вибори – до яких знову не допускають опозиційних кандидатів. Напередодні центрвиборчком країни – відмовив у реєстрації ключовим суперникам Лукашенко.

Кандидат, в якого за прогнозами найбільше шансів – банкір Віктор Бабарико – перед перегонами потрапляє до слідчого ізолятора КДБ. І у реєстрації на виборах йому відмовляють – нібито через неточності у податковій декларації. Ще один опозиціонер – Валер Цапкала лишається без реєстрації, бо ЦВК визнає поданими за нього лише 75 тисяч голосів – менше половини від зібраного – і цього недостатньо для участі. А от замість третього кандидата, блогера Сергія Тихановського, якого також тримають у СІЗО, заявку подає його дружина – і її таки визнають кандидаткою.

Відео

Правозахисники повідомляють про жорстоке поводження з затриманими протестувальниками у Білорусі

Били та ставили в автозаках на коліна. Правозахисники повідомляють про побиття і жорстоке поводження з затриманими під час протестів у Білорусі. До відділків у різних містах потрапили понад три сотні учасників анти-владних протестів, півтора десятка журналістів та блогери. Через акцію у Мінську вже порушено першу кримінальну справу. Більше про ситуацію – у сюжеті.

Своє невдоволенням недопуском на президентські вибори опозиціонерів білоруси висловлюють гучно, та не довго. На місце мітингу швидко приїздять автозаки. Силовики та люди в цивільному висмикують з натовпу протестувальників, тих, хто пручається – б'ють.

Читайте також:

Утримували в підвалі у кайданках: поліція знайшла бізнесмена, якого викрали кілька тижнів тому

Затримують без розбору – до відділків просто під час прямих ефірів потрапляє і півтора десятка журналістів – працівники “Єврорадіо”, Радіо Свобода, ВВС та Белсату.

Частину затриманих із відділків відпускають. А от 115 людей лише у Мінську починають судити, дають до 13-ти діб арешту. Слідчі також відкривають кримінальне провадження через організацію та участь у протестах – і долучають до справи розміщене в Інтернеті відео з акцій. За цією статтею обвинувачуваним загрожує до 3 років тюрми.

Тим часом, під білоруським ЦВК збираються зо дві тисячі громадян – із заявами, аби оскаржити недопуск опозиційних кандидатів. Роботу комісії подовжили, але всі подати скарги не встигнуть. На сусідні вулиці стягують автозаки. Поліція пропонує розійтися.

Приєднуйтесь також до tsn.ua у Google News.

Стежте за останніми новинами!

Приєднатись

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *