Собор Святої Софії в Стамбулі: на що чекати зі статусом мечеть

Офіційно мечеть: що чекає на собор Святої Софії в Стамбулі

Попри заклики релігійних, політичних діячів та мистецтвознавців з усього світу не змінювати статус Айя-Софії, щоби пам'ятка належала всьому людству безвідносно до релігійних поглядів.

Славетний собор Святої Софії в Стамбулі таки стане мечеттю. Вищий адміністративний суд Туреччини анулював у нього статус музею, попри заклики багатьох мистецтвознавців та світових політичних і релігійних діячів не робити цього. Наказ про перетворення пам'ятки на мечеть підписав президент Туреччини Таїп Ердоган.

Що чекає на Айя-Софію – в сюжеті ТСН.19:30.

Її звели в місті, коли те ще не називалося Стамбулом. Собор Святої Софії з'явився в Константинополі – столиці християнської Візантії. Його використовували зокрема для коронації імператорів.

Майже за тисячу років, після приходу сюди Османської імперії, Свята Софія стала мечеттю. Нею й лишалася до 1934 року, коли засновник світської турецької республіки Мустафа Кемаль Ататюрк перетворив її на музей та вона потрапила до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Рішенням залишилися задоволені не всі і майже вісім десятиліть статус Айя-Софії викликав суперечки.

Чи змінювати його, однозначної відповіді на це запитання нинішній президент Ердоган уникав роками. Доки торік перед муніципальними виборами не вирішив розіграти цю карту.

Вибори його партія програла, тож до питання Ердоган повернувся лише цьогоріч. Попри заклики релігійних, політичних діячів та мистецтвознавців з усього світу не змінювати статус Айя-Софії, щоби пам'ятка належала всьому людству безвідносно до релігійних поглядів.

“Перетворення собору святої Софії на мечеть розчарує мільйони християн по всьому світі. І Айя-Софія, яка завдяки своїй святості є життєво важливим центром, де Схід сходиться із Заходом, розділить ці два світи. Особливо в часи, коли людство, яке потерпає від смертельної пандемії, потребує єдності”, – каже Вселенський патріарх Варфоломій.

Але Ердоган на це не зважив і його гаряче підтримало мало не 70% турків.

“Ми маємо самі ухвалити рішення, бо вона розташована на наших землях. Чому ми повинні отримати дозвіл від європейських країн, чому ми маємо їх боятися? Що належить нам, то належить нам!”, – вважає чоловік.

Позов щодо статусу Ай-Софії кочував турецькими судами кілька десятиліть. І ось Адміністративний суд країни ухвалює остаточне рішення – мечеті бути. Після цього Ердоган одразу підписує відповідний указ.

Відео

Собор Святої Софії в Стамбулі стане мечеттю

Славетний собор Святої Софії в Стамбулі таки стане мечеттю. Вищий адмінсуд Туреччини анулював у нього статус музею – попри заклики не робити цього від багатьох мистецтвознавців та світових політичних і релігійних діячів. А кілька годин тому наказ про перетворення пам'ятки на мечеть підписав президент країни. Що чекає на собор – дивіться у сюжеті.

Що зміниться для туристів, яких до Айя-Софії щороку приїздить чи не 3 мільйони, це питання нині лишається відкритим. Досвід церкви Хора, яка має схожу історію і стала мечеттю торік, засвідчив, що відвідувачів усередину таки пускатимуть.

Тим часом, першу молитву вже в мечеті Айя-Софія мусульмани можуть провести 15 липня. Цю дату раніше анонсував президент Ердоган. І це саме той день, коли чотири роки тому військові спробували скинути його владу. Переворот завершився невдачею і обернувся для країни тисячами арештів і масовими репресіями.

Приєднуйтесь також до tsn.ua у Google News.

Стежте за останніми новинами!

Приєднатись

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *