Авіакатастрофа літака МАУ: В українській прокуратурі розповіли про перешкоди в розслідуванні

Експертиза щодо збитого у січні українського літака рейсу PS752 “Міжнародних авіаліній України” може дати відповіді щодо причин трагедії, з’ясувати обставини влучення ракети ТОР-М1.

Про це в Гаазі сказав заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов, передає Укрінформ.

“Це непростий і довготривалий процес, адже експертиза надзвичайно складна й водночас цікава. Вона полягає в тому, щоб деталізувати причини авіакатастрофи, з’ясувати обставини влучення ракети ТОР-М1 і, власне, її вплив на падіння літака. Крім того, аналізується інформація про попередні рейси, які передували вильоту Боїнгу-737 з аеропорту Тегерана, а також останні вильоти літаків МАУ. Вивчаються дані з космічних апаратів, які могли зафіксувати обставини катастрофи”, – сказав Мамедов.

За його словами, дані, що є у вільному доступі, говорять про те, що ЗРК “ТОР” Іран отримав з РФ.

“Справді, дані, що містяться у вільному доступі, свідчать, що світовим виробником “Тор” є РФ. На теперішній час ми все ж таки очікуємо відповідей від Ірану на наші чотири запити про міжнародну правову допомогу, які, нагадаю, були надіслані в перші ж місяці після трагедії. А нині ми фактично ведемо розслідування за браку доступу до місця вчинення злочину та його наслідків, без доступу до свідків трагедії та навіть за мовчазної тиші щодо утворення міжнародної слідчої групи з боку Ірану. Тобто в таких самих умовах, як щодо окупованих територій Криму й Донбасу, за обмеженого доступу”, – підкреслив заступник генпрокурора.

Як повідомлялося, 8 січня після вильоту з тегеранського летовища ім. Імама Хомейні зазнав аварії літак “Міжнародних авіаліній України”. На його борту перебувало 176 осіб, всі вони загинули. Серед них 11 громадян України – двоє пасажирів та дев’ятеро членів екіпажу. Пасажирами авіалайнера також були громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, ФРН та Британії.=

Спочатку іранська сторона стверджувала, що катастрофа сталася через технічну проблему літака, проте 11 січня Іран визнав, що авіалайнер був помилково збитий бійцями Корпусу вартових Ісламської революції.

Міжнародна група з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ наполягала на передачі бортових самописців до Франції, яка має необхідні технічні можливості для розшифрування.

Источник: www.day.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *