Зеленський: З поваги до Конституції починається громадянське суспільство

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні з нагоди державного свята привітав українців з Днем Конституції.   

“Я щиро вітаю всіх з Днем Конституції України. Думаю, саме сьогодні кожен з нас повинен чесно відповісти собі на просте, але важливе запитання: а що для тебе Конституція? Проста книга, яку читав так давно, що вже й не пам’ятаю? Права, якими хочу користуватися, та обов’язки, які б волів би не виконувати? Те, що постійно хочуть змінити політики? Чи міцний правовий фундамент, на якому тримається держава? А можливо, все простіше? Можливо, наша Конституція – це джерело відповідей? Відповідей, яких іноді потребує кожен із нас. Чи правильно ми живемо як країна і як суспільство? Чи достатньо робимо для того, щоб носити звання відповідального громадянина?”, – зазначив Президент у відеозверненні, повний текст якого оприлюднено на сайті Офісу Президента.

Зеленський сказав, що зараз перебуває на Херсонщині. “Це чудовий та мальовничий край. І нам дуже пощастило, бо в нашій країні таких – двадцять п’ять”, – додав він.

“Все це наводить мене на наступні думки. Відповідно до першої статті нашої Конституції, Україна є суверенна, незалежна, демократична та соціальна, правова держава. Я думаю, тут не вистачає ще одного твердження. Україна – неймовірна, красива і чарівна. І зовсім не обов’язково, щоб це було записано в Конституції. Достатньо, щоб це було викарбувано в нашому серці. І коли кожен з нас нарешті зрозуміє, що найкраща країна саме та, де ми народилися, тоді кожен із нас, усіма своїми справами та словами буде її берегти”, – сказав Президент.

“Що для мене берегти Україну? Відповідь проста – це берегти кожного українця. І саме конституційні права громадянина є підказкою, як це робити. Ми маємо навчитись поважати права одне одного. Розуміти, що коло твоїх прав не може посягати на права іншої людини. Поважати закон, а не змагатися у кмітливості, як можна його обійти. Давайте пам’ятати про це кожного разу, коли заходимо в метро без маски, вмикаємо вночі музику, підпалюємо траву, рубаємо власний ліс, чи їдемо перевантаженою фурою”, – наголосив він.

Зеленський підкреслив, що з поваги до Конституції починається громадянське суспільство, а з поваги до прав кожного починається країна, яку поважає кожен.

“І особливо сьогодні, не лише в День Конституції, а й у День молоді, ми повинні пообіцяти собі, що передамо наступному поколінню нову країну. Країну не агресії та ненависті, а взаємної поваги, свободи та рівності. Давайте бути громадянами кожного дня, а не лише 28 червня”, – закликав глава держави.

З нагоди Дня Конституції України Президент Володимир Зеленський також ушанував творця першої української Конституції Пилипа Орлика.

Нагадаємо, 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла першу Конституцію незалежної української держави. Відповідно до Конституції, день прийняття Основного Закону є державним святом – Днем Конституції України.

Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту – про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні.Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність та було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Читайте також підбірку ексклюзивних матеріалів «Дня»:

«День Конституції: «хвороблива спадковість»?»

«Про «суспільну ікону»

«До Дня Конституції. Головний висновок» 

«Як приймали Конституцію 1996 року»

«Шість основ «конституційного прагматизму»  

«Несвяткові висновки» 

«У нас завжди домінував політичний інтерес…»

«Українська Конституція – повнолітня»

«Конституція: несвяткові роздуми»

 

Источник: www.day.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *