Вбивство Зелімхана Хангошвілі: подробиці історії та наслідки для Росії

Резонансне вбивство чеченського командира у Берліні: подробиці історії та її можливі наслідки для Росії

Вбивця Хангошвілі має стосунок і до іншого резонансного злочину Кремля.

Німеччина звинувачує російську владу в замовному убивстві. Федеральна прокуратура країни вважає, що вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі минулого літа у Берліні, найімовірніше, було скоєне на доручення Москви.

Подробиці цієї історії та її можливі наслідки для Росії – в сюжеті ТСН.19:30.

Німецькі слідчі відтворили подорож російського вбивці – Москва-Париж-Варшава-Берлін. Із фальшивим паспортом на ім'я Вадим Соколов, з перукою, та пістолетом у сумці. Все, аби ліквідувати Хангошвілі.

Кілер під'їхав до жертви на велосипеді. Зробив постріл у спину, потім два у голову і швидко поїхав. Втім, зникнути йому не вдалося. Група підлітків побачила, як він намагався втопити велосипед та сумку зі зброєю. Тож поліція затримала вбивцю.

Його справжнє ім'я Вадим Красіков. Колишній офіцер-спецпризначенець, фігурант кількох резонансних вбивств нині перебуває у берлінській тюрмі і зі слідством не співпрацює. Говорить лише з російськими дипломатами. Розслідування триває майже рік і нині Федеральна прокуратура Німеччини висуває обвинувачення проти російського уряду. Замовлення на вбивство, на думку слідчих, Красіков прийняв або з фінансових міркувань, або поділяючи мотив замовників ліквідувати політичного супротивника.

За замовним убивством стояли ворожі стосунки жертви з російською державою, з урядами автономних республік Чечня та Інгушетія, а також з проросійським урядом Грузії.

Відео

Німецькі слідчі вважають, що вбивство Хангошвілі було скоєне на доручення Москви

Німеччина звинувачує російську владу в замовному убивстві. Федеральна прокуратура країни вважає, що вбивство колишнього чеченського польового командира Хангошвілі минулого літа у Берліні було скоєне на доручення Москви. Подробиці цієї історії та якими наслідками для Росії закінчилися інші схожі злочини – у сюжеті.  

Вбитий Зелімхан Хангошвілі на початку двотисячних, під час другої чеченської війни, командував одним із підрозділів, які боролися проти російської армії. 2008 року від імені грузинського уряду він збирав групу добровольців для захисту анексованої Південної Осетії. Кремль оголосив його терористом. Хангошвілі пережив чотири напади, і на кілька років знайшов притулок у Німеччині. Куди зрештою дістався кілер.

“Він не був причетний до жодних терористичних організацій і не здійснював терактів. Для Путіна головний посил, що Росія встала з колін. І ось цей момент ліквідації неугодних людей, це для внутрішнього споживання. Що він знищує ворогів російської держави. Не залежно, де вони знаходяться”, – каже політичний біженець із Росії Ахмед Закаєв.

Вбивця Хангошвілі має стосунок і до іншого резонансного злочину Кремля. Серія та номер фальшивого закордонного паспорта спецпризначенця такі самі, як у солсберійських отруйників.

Російські розвідники з псевдонімами Петров і Боширов два роки тому приїхали до Британії, аби ліквідувати колишнього офіцера російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Втім, жертвам пощастило вижити, а російська нервово-паралітична отрута “Новачок” прямо вказала на Кремль. Якому пригадали й розправу над колишнім ефесбівцем Олександром Литвиненком, якого занапастили радіоактивним “полонієм”. Та спробу вбити болгарського підприємця Еміліана Гебрєва тим таки “Новачком”. Завершився скандал санкціями проти Москви та висилкою десятків російських дипломатів.

До нинішнього звинувачення власної прокуратури на адресу Москви у німецькому уряді ставляться серйозно. Вже завтра, 19 червня, в МЗС чекають на російського посла. А міністр закордонних справ припускає запровадження проти Росії нових санкцій.

Автор: Катерина Федорченко

Приєднуйтесь також до tsn.ua у Google News.

Стежте за останніми новинами!

Приєднатись

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *