В США вимагають прибрати пам’ятники Гемільтону та Колумбу

Пам'ятники та расизм: у США активісти вимагають знести постаменти Гамільтона та Колумба

Протестувальники вимагають також скасувати День Колумба, який відзначають у жовтні. І замінити його Днем корінних народів

Борці з расизмом – проти пам'ятників. Влада новозеландського міста Гамільтон прибрала монумент, який обіцяли демонтувати представники корінних народів.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30

Статую британського офіцера Джона Гамільтона, на честь якого названо місто, встановили 2013-го. Плем'я маорі попросило її знести, бо вважає цього чоловіка вбивцею, і пригрозило в разі відмови демонтувати її самотужки. Влада не стала зволікати і направила спеціалістів, щоб активісти під час демонтажу не пошкодили підземний паркінг. Тоді як у Сполучених Штатах особливо дістається статуям мореплавця Христофора Колумба. Його називають відповідальним за винищення корінних жителів континенту та за прокладання шляху для работоргівлі в Америці.  

Біля пам’ятника Христофору Колумбу в Маямі хлопець із балончиком обмальовує червоним обличчя та руки статуї. Інші протестувальники зайняті постаментом. Вони написали ім’я Джорджа Флойда, намалювали серп і молот, а також червоні зірки. Тим часом на місце прибуває поліція. А хтось із натовпу жбурляє в патрульну автівку скейт. І починаються сутички.

Загалом затримали вісьмох людей. Одного – за скейт, решту – за пошкодження пам’ятника.

Відео

Влада новозеландського міста Гамільтон прибрала статую британського офіцера Джона Гамільтона

Борці з расизмом проти пам'ятників. Влада новозеландського міста Гамільтон прибрала монумент, який обіцяли демонтувати представники корінних народів. Статую британського офіцера Джона Гамільтона встановили у 2013 році. Плем'я маорі попросило її знести, бо вважає цього чоловіка – вбивцею, і пригрозило в разі відмови демонтувати її самотужки. Влада не стала зволікати і направила на місце спеціалістів.

Обмалювали в червоне й пам’ятник Колумбу в Г’юстоні. А на шию повішали табличку з написом “Відітни голову гнобителю”.

Читайте також:

Тернопільський депутат вимагає депортувати з України учасників акції проти расизму

Саме це й трапилося зі статуєю Колумба в Камдені, штат Нью-Джерсі. Пам’ятник намагалися врятувати комунальники. Завбачливо зняли з постаменту – але вивезти не встигли. Борці з расизмом вчинили зі статуєю на свій розсуд.

“Для афроамериканців Колумб – це колонізатор, загарбник, ґвалтівник та багато-багато іншого. Тут має бути пам’ятник тому, хто – навпаки – працював нам на благо”, – пояснюють вони.

Тим часом у Бостоні – прибрали з постаменту статую Колумба, якій голову знесли напередодні. Її обгорнули в тканину й відправили на реставрацію. Втім, чи повернеться пам’ятник назад – невідомо.

Протестувальники вимагають також скасувати День Колумба, який відзначають у жовтні. І замінити його Днем корінних народів.

Приєднуйтесь також до tsn.ua у Google News.

Стежте за останніми новинами!

Приєднатись

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *