Ексгубернатор Чувашії подав до суду на Путіна через своє звільнення

Ексгубернатор Чувашії подав до суду на Путіна

Колишній високопосадовець намагається оскаржити своє звільнення.

Колишній губернатор Чувашії Михайло Ігнатьєв подав до Верховного суду Росії адміністративний позов до президента РФ Володимира Путіна через своє дострокове звільнення.

Ігнатьєв став першим керівником регіону, який намагається оскаржити рішення глави держави, повідомляє BBC.

Як зазначається, про позов стало відомо 20 травня. Сьогодні, 27 травня, у пресслужбі суду заявили, що ексгубернатору повернули позовну заяву в частині вимог прав на додаткові соціальні гарантії.

Водночас частину заяви, в якій Ігнатьєв заперечує саму відставку, було прийнято до розгляду та направлено копію позову Путіну. 

Читайте також:

Упав рейтинг і зникли мільярди. Чому Путін звільнив губернатора анексованого Севастополя

“Залучити до участі в справі як адміністративного відповідача президента Російської Федерації. Направити адміністративному відповідачу копії цієї адміністративної позовної заяви та доданих документів”, – йдеться в ухвалі суду.

Засідання призначено на 30 червня.

Як уточнює “Комерсант”, позов колишнього губернатора прийняв до провадження суддя В'ячеслав Кирилов, який в 2003-2007 роках працював у Верховному суді Чувашії.

Тим часом прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що позов Ігнатьєва зараз “не є головним питанням” для Кремля. Також він не зміг відповісти на запитання щодо того, хто буде представляти Путіна у суді.

BBC також опитало експертів, більшість із яких вважають, що позов був більше емоційним, символічним вчинком, натомість перспектив Ігнатьєв не має.

Читайте також:

В Росії губернатор застряг у ліфті лікарні під час перевірки ремонту за 211,5 млн рублів

До того ж політолог Костянтин Калачев натякнув, що після прийняття позову можуть виникнути проблеми в судді.

“Судитися з президентом можна, але іноді це може відгукнутися. Була історія, коли суддя арбітражного суду в Саратовській області прийняла позов до Путіна і в результаті подала у відставку”, – заявив він.

Ще один політолог Олексій Макаркін вважає, що формулювання про недовіру виводить губернатора з-під дії трудового законодавства.

“Є положення про втрату довіри, яке дає президенту можливість звільнити губернатора з будь-якої причини, нічого не пояснюючи. Президент не довіряє, а чому не довіряє – це його справа. Губернатори намагаються не доводити справу до формулювання про втрату довіри. Якщо стає ясно, що його можуть звільнити, то людина сама подає у відставку, зберігаючи тим самим можливість залишитися в якомусь вигляді в еліті, отримати нову посаду”, – пояснив він.

Нагадаємо, у січні Ігнатьєв потрапив одразу у два гучних скандали в Росії. Спочатку він закликав “мочити” журналістів і блогерів, які критикують російську владу. Потім він, вручаючи пожежним нову техніку, змусив офіцера МНС підстрибнути за ключами від техніки.

Після цього президент РФ Володимир Путін відправив його у відставку “у зв'язку з втратою довіри”.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *