Метеорологи кажуть, що 2020 рік може побити усі температурні рекорди і стати найспекотнішим

Теплові рекорди були порушені від Антарктики до Гренландії.

За даними метеорологів, 2020 рік стане найспекотнішим у світі і поб'є рекорд, встановлений чотири роки тому.

Читайте також:

Буде ще спекотніше: експерти обіцяють нове світове потепління

Про це повідомляє The Guardian.

Вчені зазначають, що пандемія коронавірусу лише тимчасово вплинула на поліпшення повітря, але, насправді, для охолодження клімату цього недостатньо і потрібні більш довгострокові заходи.

У Національному управлінні океанічних та атмосферних досліджень США вважають, що ймовірність того, що поточний рік стане найспекотнішим наразі становить вже 75%, а прогнозують 99,9%. Також цьому сприяє і те, що від січня 2020 року від Антарктики до Гренландії вже були побиті теплові рекорди, що здивувало багатьох вчених, оскільки це не рік Ель-Ніньйо, явище, як правило, пов'язане з високими температурами.

Також зазначається, що січень 2020 року вже став найгарячішим, залишивши багато арктичних країн без снігу у своїх столицях. У лютому науково-дослідна база в Антарктиці вперше зареєструвала на південному континенті температуру понад 20°С. На іншому кінці світу – Каанаак в Гренландії встановив у неділю, 26 квітня, квітневий рекорд у 6°С. Рекордну спеку також у цьому році пережила і Австралія.

Як людство може врятувати Землю від кліматичних змін

У Оксфордському університеті кліматолог Карстен Хаустейн заявив, що наразі глобальне потепління наближається до рівня 1,2°C  – вище доіндустріального рівня. Однак, за його словами, рівень потепління може піднятися і до 1,17°С або вище. Він також додав, що хоча пандемія коронавірусу тимчасово і зменшила кількість шкідливих викидів, накопичення парникових газів в атмосфері, все одно, залишається дуже великим і це є проблемою.

“Кліматична криза невпинно триває. Викиди цього року знизяться, але концентрація продовжує зростати. Ми навряд чи зможемо помітити будь-яке уповільнення накопичення атмосферних рівнів парникових газів. Але зараз у нас є унікальний шанс переглянути свій вибір і використати коронавірусну кризу як каталізатор більш екологічних транспортних засобів та виробництва енергії (за допомогою стимулів, податків, цін на вуглець тощо)”, – сказав Хаустейн.

Своє чергою, директор Інституту космічних досліджень NASA Годдарда в Нью-Йорку Гевін Шмідт вважає, що ймовірність того, що 2020 рік стане найспекотнішим становить лише 60%. У Великій Британії метеорологічна служба ще більш обережна з прогнозами і дає лише 50% ймовірності того, що 2020 рік встановить новий рекорд. Разом з тим британська служба каже, що поточний рік точно увійде до списку спекотних і може навіть буде поряд з 2016 роком, який наразі є найгарячішим.

Стейк та сирна тарілка: як їжа призводить до кліматичних змін

Нагадаємо, 2019 рік став також одним з найспекотніших – середні глобальні температури стали другими найбільшими за всю історію спостережень. Рекордсменом все ще залишається 2016. Втім тоді на клімат впливав потужний Ель-Ніньйо, який створює передумови для високих глобальних температур. Хоча це не завадило липню 2019-го побити рекорд цього року. Тоді у багатьох куточках світу було зафіксовано різноманітні погодні аномалії та природні катаклізми. 

Плейлист
12 відео

Зміни клімату

Весь світ визнав кліматичні зміни та небезпеку, яку вони несуть планеті. Австралію на тривалий час охопили пожежі. У Південній Америці, на Близькому Сході часті повені через сильні зливи. В Антарктиді стрімко тануть льодовики

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *