У ЄС стурбовані безвізом із країнами «Східного партнерства» та не можуть домовитися про прагнення щодо членства – ЗМІ

Наразі країни-члени ЄС обговорюють фінальний вигляд спільної заяви.

У Європейському Союзі висловлюють стурбованість щодо дії лібералізованого візового режиму із країнами “Східного партнерства”, а також не можуть домовитися про оцінку їхніх прагнень щодо членства.

Про це йдеться у документі, який мають схвалити країни-члени ЄС з приводу “Східного партнерства”, повідомляє “Радіо Свобода”.

Читайте також:

Україна оновлюватиме угоду про асоціацію з ЄС заради "промислового безвізу" – Гончарук

Наразі цей документ лише обговорюється і в ньому є низка заяв, які взяті у квадратні дужки – тобто перебувають на етапі узгодження. Документ має бути відповіддю Європейської Ради на заяву Єврокомісії з приводу “Східного партнерства”. Його планують ухвалити найближчими днями.

За словами деяких європейських чиновників, Франція, яку підтримують ще кілька південних країн-членів ЄС, планує викреслити із документу фразу про те, що “Рада визнає європейські прагнення та європейський вибір відповідних східних партнерів, як зазначено в Угоді про асоціацію”.

Водночас вони вважають, що Франція зрештою поступиться, адже ця фраза є шаблонною у багатьох документах стосовно співпраці ЄС із Україною, Грузією та Молдовою.

Ще одне важливе питання цього документу – це безвізовий режим із деякими країнами “Східного партнерства”. Незважаючи на те, що призупинення безвізу наразі не є неминучим, однак майже всі країни-члени висловлюють стурбованість через велику кількість необґрунтованих заяв про надання притулку громадянам країн “Східного партнерства”. Зокрема Німеччина та Швеція скаржилися на діяльність грузинських злочинних угруповань, які використовували безвіз для власних протиправних дій на території ЄС.

Нагадаємо, під час візиту комісара ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів про розширення Олівера Варгеї до України у середині лютого сторони обговорювали “промисловий безвіз”, угоду про спільний авіапростір, права нацменшин, декарбонізацію української енергетики, перегляд угоди про зону вільної торгівлі, боротьбу з корупцією і європейську допомогу в переході Києва до цифрової економіки.

Відео

Вільний роумінг та промисловий безвіз: Пристайко назвав пріоритети в співпраці з ЄС

В ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua міністр закордонних справ України Вадим Пристайко розповів, що найближчим часом українцям планують додати до безвізу вільний роумінг в країнах-членах ЄС, а також спростити обіг товарів  

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *