Затриманого СБУ генерал-майора Шайтанова взяли під варту

Шевченківський райсуд Києва взяв під варту на два місяці (до 14 червня) затриманого Службою безпеки України Валерія Шайтанова — завербованого Росією генерал-майора Служби безпеки України, який, за даними слідства, планував вбивство добровольця Адама Осмаєва.

Про це повідомила пресслужба суду, передає hromadske.

Суд задовольнив клопотання старшого слідчого головного слідчого управління СБУ.

Також суд зобов’язав слідчого та прокурора у кримінальному провадженні забезпечити Шайтанову невідкладне медичне обстеження, аби встановити у нього можливі хронічні захворювання та у разі їхнього виявлення, вжити заходів з метою забезпечення відповідного лікування.

Нагадаємо, напередодні у Службі безпеки України заявили, що контррозвідка затримала завербованого Федеральною службою безпеки Росії генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова за підозрою у державній зраді та вчиненні терактів. Зокрема у спецслужбі вважають, що він планував вбивство добровольця Адама Осмаєва.

За даними СБУ, Шайтанов перебував на агентурному зв’язку у полковника ФСБ Ігоря Єгорова, який є співробітником підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій. Повідомляється, що виконавців злочинів Шайтанов спеціально підібрав серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Валерій Шайтанов — генерал-майор СБУ. У березні 2008 був нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 18 лютого 2014 року керував штурмовою групою, яка захопила Будинок профспілок у Києві під час Революції Гідності. У квітні 2014-го у складі підрозділу «Альфа» вів перемовини з керівником терористичного формування «Восток» Олександром Ходаковським. У серпні 2015 року нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, восени — керував групою, яка затримувала у Дніпрі заступника голови Дніпропетровської ОДА, голову партії «УКРОП» Геннадія Корбана.

За інформацією СБУ, полковник ФСБ Ігор Єгоров до 2014 року регулярно відвідував Україну для участі у заходах міжвідомчої взаємодії ФСБ та СБУ та налагоджував контакти зі старшими офіцерами української спецслужби. Саме там він і завербував Шайтанова.

Сам доброволець Адам Осмаєв прокоментував затримання Валерія Шайтанова. Він висловив подяку співробітникам СБУ, які «брали участь у затриманні зрадника, який планував теракти в Україні».

 

Источник: www.day.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *