Засоби захисту для медиків: з допомогою волонтерів – Україна справляється

Халати, маски, окуляри, бахіли – все це в українських медиків вже є. І їх вистачить, якщо ми уникнемо негативного сценарію

Соціологія – наука інерційна. Останнє (кінець першої декади квітня) опитування, проведене КМІС, показало, що 70% його учасників вважають, що влада не впоралася із забезпеченням медиків засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) і лише 12% респондентів дотримуються протилежної думки. А як насправді? Особливо гострою відсутність забезпеченнями ЗІЗами медиків була на початку епідемії, а відтак, як і в перші дні війни на Сході, на допомогу прийшли волонтери.

Зараз, схоже, ситуація дещо покращилася: з Китаю в Україну регулярно прибувають літаки з товарами медичного призначення, а 10 квітня засоби захисту для 10 тисяч українських медпрацівників направили Об'єднані Арабські Емірати. Але судячи з великої кількості повідомлень про волонтерську допомогу лікарням, захистити медиків лише силами держави поки не виходить. Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що станом на ранок 15 квітня на COVID-19 захворіли 684 медичних працівників.

У Великій Британії кожен третій медик захворів – через нестачу захисту

Утім, ЦЕ, ЯК І БАГАТО ЩО ІНШЕ ПІД ЧАС ЦІЄЇ ПАНДЕМІЇ, ПРОБЛЕМА НЕ ЛИШЕ УКРАЇНСЬКА. Ще в березні китайські медики, які брали участь у боротьбі з епідемією, в інтерв’ю Bloomberg застерігали, що  найсерйознішою помилкою є недостатня захищеність медичних працівників, які працюють з інфікованими. Саме через це зростав і зростає рівень захворюваності медиків у Європі.

…китайські медики застерігають…

"Наші європейські колеги заражаються цією хворобою під час повсякденної роботи, ситуація досить схожа з тією, що була в Ухані", – пояснив професор Об’єднаного медичного коледжу Пекіна Ву Донг.

Це підтверджує ситуація у Великій Британії, де кожен третій з медиків, які здали тест на коронавірус SARS-CoV-2, виявився інфікованим. Про що пише й газета The Telegraph. За даними видання, 5733 з 16888 тестів, зроблених на медичних працівниках, показали позитивний результат. Підвищений відсоток інфікованих серед медиків видання пов’язує з недоліком засобів особистого захисту: медичних масок, рукавичок і фартухів, дефіцит яких спостерігається з самого початку спалаху захворювання, а зараз запаси деяких засобів “критично низькі”. Та що там – багато хто у нас бачив телесюжет, де БРИТАНСЬКІ МЕДСЕСТРИ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ЯК ЗАХИСНИЙ ОДЯГ – СМІТТЄВІ МІШКИ…

В Італії, схоже, роботу над помилками виконали швидше, хоч при цьому все одно серед інфікованих кожен 11-й – медпрацівник. Гліб Бітюков, один із лікарів у складі української бригади в Італії, написав у Фейсбук, що попри збільшення навантаження на систему охорони здоров’я, нестачі засобів захисту для медпрацівників не спостерігається:

“Тут є все і в достатній кількості. При кожному вході у відділення я вдягаю дві пари рукавичок та новий костюм. Перед кожним пацієнтом я вдягаю ще одну пару рукавичок, а після того як знімаю дезінфікую нижній шар рукавичок розчинами які знаходяться всюди у відділенні і все це є. Ба більше – я можу вибрати який розмір рукавичок мені підходить. Тут ніхто не рахує скільки пар рукавичок або катетерів він витратив за день, скільки метрів бинту відмотано, скільки флаконів фізрозчину введено, записуючи це в нескінченні журнали. Ти просто береш все, що тобі необхідно від серветок до кисневих балонів, які стоять в коридорі під стінкою”.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *