Суд MH17: як минув перший день “процесу століття” і чому його боїться Росія

Лише один із чотирьох підозрюваних офіційно представлений на суді.

Суд над чотирма обвинуваченими у авіакатастрофі рейсу МН17 сьогодні почався в Нідерландах. Літак “Малайзійських авіаліній” було збито у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. У причетності  до трагедії, яка забрала життя 289 осіб цього рейсу, –  обвинувачують трьох громадян Росії та одного українця. А стріляли з “Бука” поблизу містечка Сніжне, тоді і нині підконтрольне так званій “ДНР”. Росія, до слова, відмовилася від спільного розслідування. Для висвітлення суду акредитовані понад 400 представників ЗМІ зі всього світу.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Відео

Суд у справі МН17: жоден обвинувачений у збитті "Боїнга" не з'явився на засіданні

Суд над чотирма обвинуваченими у авіакатастрофі рейсу МН17 почався в Нідерландах. Літак малайзійських авіаліній було збито у небі над Донбасом  17 липня 2014 року. У причетності  до трагедії, яка забрала життя 289 осіб цього рейсу, обвинувачують трьох громадян Росії та одного українця.  

Хоча цю справу розглядає суд Гааги, засідання організували на виїзді – у судовому комплексі Схіпхол – це поруч із аеропортом Схіпхол, звідки 17 липня 2014 року вилетів рейс МН17, що був збитий у небі над Донбасом. Звідси добре видно і чути, як злітають і сідають літаки.

Таке символічне місце судових засідань обумовлене тим, що це – найбільший судовий комплекс Нідерландів, який може вмістити усіх зацікавлених. А йдеться, якщо говорити лише про родини 298 загиблих, про сотні осіб. Не всі вони змогли сьогодні потрапити засідання, але така можливість є. Для родичів жертв обладнали спеціальну залу, звідки вони можуть спостерігати за процесом.

Сьогодні на самому початку зачитали імена усіх жертв тієї авіакатастрофи. Часто прізвища повторювалися, адже загинули цілі родини. І це непоправна втрата не лише для їхніх близьких, але й для всієї країни. Адже це найбільша втрата цивільного населення Нідерландів від Другої світової війни. Родичі загиблих утворили спеціальну асоціацію, щоб відстоювати свої права. Головне з яких – право на справедливість. Для багатьох із них вона тепер  стала справою усього життя. Окрім того, 48 осіб, як повідомив суддя, подали заяви на фінансову компенсацію.

“Зачитування імен сьогодні – це був дуже емоційний момент для всіх родичів. Початок цього процесу дуже-дуже важливий для нас. Ми хочемо справедливості. Ми хочемо знати усі деталі, як було збито рейс МН17”, – зазначає представник родичів загиблих Пітер Плюг.

Обвинувачені, які сьогодні мали постати перед судом – троє росіян і один українець. Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов та Леонід Харченко. Троє перших – кадрові російські військові. Харченко – українець за паспортом, цивільний, який зробив військову кар’єру, коли Донбас захопили бойовики. У 2014 році усі вони обіймали високі військові посади у фейковій республіці “ДНР”. І, переконане слідство, були причетні до транспортування зенітно-ракетної установки “Бук” з Росії на підконтрольний їм Донбас, охороняли “Бук”, а коли збили борт МН17 – переховували “Бук” і відганяли його назад у Росію.

ТСН.ua

Жоден із них не з’явився на суд. Сьогодні суддя детально розповів, як нідерландська прокуратура намагалася передати їм повістки. І через офіційні і через неофіційні канали – тобто через соцмережі, месенджери. І всі, на думку суду, були проінформовані про час і місце суду. Принаймні переглянули повідомлення і не відповіли. Лише одному із них – росіянину Пулатову вдалося вручити повістку особисто. Він представлений у суді двома нідерландськими адвокатами і однією російською захисницею, яка зможе лише виступати як консультант, а не адвокат.

“Сьогодні суд перевірив, чи правильні кроки було ужито, щоб повідомити обвинувачених про місце і час слухань. Відповідь – так, було зроблено усе необхідне. Один із обвинувачених представлений у суді двома адвокатами. Інші – знехтували своїм правом взяти участь у процесі.  Але суд триватиме за їхньої відсутності”, – пояснив суддя Йоланде Вейннобел.

Особа російської адвокатки обвинуваченого Пулатова викликає особливий інтерес. Олена Кутьїна. Вона справді адвокат, але окрім того грає в російському телешоу суддю. Це така телепередача, де в ролях розігрується судовий процес. Тобто російська адвокатка має непересічні акторські здібності.

Читайте також:

Катастрофа MH17. Зеленський прокоментував розгляд справи у суді

До початку засідання ми поспілкувалися із колишнім міністром закордонних справ Павлом Клімкіним – саме за його каденції відбувалася значна частина міжнародних переговорів у цій справі. І він вважає – те, що Росія найняла своєму обвинуваченому адвокатів у Нідерландах – а це достатньо дорого, навряд чи Пулатов міг зробити це сам, а ще й прислало російську адвокатку-телеведучу – це стратегія Росії, як вона намагатиметься розвалити цю справу.

“Розумієте – це трюк. Один рівень зрозумілий – це отримати доступ до всіх документів. Оскільки адвокат, за правилами і законодавством, в тому числі і нідерландським, має отримати. Але друге, я думаю, вони будуть свідомо перетворювати процес на фарс. Ця адвокат, вона, наскільки я знаю, вже брала участь у різних телешоу в Росії, і я не виключаю, що такі плани є”, – підкреслює він.

Чого боїться Росія? Насамперед того, що ниточки від цих підозрюваних потягнуться далі – до тих, хто безпосередньо на “Буку” натискав на кнопку “пуск”, а далі – до тих, хто давав команду з бригади у російському Курську вирушити на окупований Донбас. Ці факти слідством вже доведені.

Напередодні ми поспілкувалися із колишнім головою Верховної Ради та секретарем РНБО, який обізнаний у деталях процесу, Олександром Турчиновим. Він каже – щоб розуміти, що не можна так просто взяти з військової частини зенітно-ракетну установку і проїхатися сотню-іншу кілометрів на територію іншої держави – не треба бути військовим аналітиком.

“Ми знаємо, як працює система. І всі знають, як працює система, тим паче в Росії.  Жодний навіть автомат Калашникова не може бути переданий на окуповану територію, жоден російський солдат не може бути там задіяний. Я вже не кажу про такі потужні системи як ПЗРК “Бук”, без дозволу на самому верхньому рівні. Навіть не на рівні Шойгу. На рівні Путіна”, – запевняє він.

До речі, у цьому процесі є чимало свідків, і серед них – один безпосередній свідок запуску ракети. Задля їхньої безпеки імена не називаються. Деякі можуть робити це по відеозв’язку, деякі – навіть можуть свідчити непублічно, спираючись на програму захисту свідків.

І міжнародна слідча група провадить розслідування далі. Ми поспілкувалися сьогодні із заступником генерального прокурора Гюндузом Мамедовим, який представляє Україну. Він певен – справа матиме продовження.

“У мене оптимістичний прогноз. У нас ось вчора була перша зустріч з оновленою Міжнародною слідчою групою і ми там обговорили те, що ми не зупиняємося, продовжуємо проводити слідство і будемо обмінюватися (інформацією). Я не виключаю, і навіть в цьому впевнений, що там з'являться нові фігуранти, після чого, після узгодженнями з нашими колегами з Міжнародної слідчої групи ці матеріали будуть їм передані”, – каже він.

Засідання у цій справі розписані наперед майже на два роки. Чи саме стільки триватиме суд, чи може завершитися раніше або пізніше, нині спрогнозувати важко. Але він цілком має шанси стати процесом століття, якщо вина найвищого військово-політичного керівництва Росії буде доведена.

Ольга Кошеленко

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *