#UkraineGate: чого Трамп домагався від Зеленського

Світ

Сьогодні 17:57

  • Кількість переглядів
    372

Кореспондентка ТСН Яна Слєсарчук розібралася, які розслідування мали відкрити українському президентові дорогу до Вашингтону.

Виходячи із завдань, які Трамп і його оточення намагалися нав'язувати українській владі, демократи звинуватили сорок п'ятого президента Сполучених Штатів у зловживанні владою і тиску на главу іноземної держави. Іншими словами, імпічмент почався через те, що Трамп намагався отримати козирі для президентських виборів 2020 з українських рук. Платою за хорошу поведінку українців повинно було стати запрошення до Вашингтона. Демократи також стверджують, що американську військову допомогу Україні Трамп заморозив, щоб переконати Зеленського співпрацювати.

Згідно з останнім опитуванням, 52% американців вважають, що розслідування демократів щодо імпічменту йде з порушеннями. При цьому 56% американців вважають, що Трамп у всій цій процедурі має невиграшний вигляд. Нічого особливого для цього не зробивши, Україна увірвалася до порядку денного новин Сполучених Штатів.

Читайте також:

"Ми надали допомогу Україні, а справу Байдена не розслідують": Трамп не бачить підстав для імпічменту

“Зробіть мені послугу…”, – говорить Трамп Зеленському 25 липня. З кінця весни до середини вересня посол США в ЄС Гордон Сондленд і колишній спецпредставник США по Україні Курт Волкер в обхід традиційних дипломатичних каналів зв'язку доносять до української сторони, що саме вона повинна зробити для того, щоб її нарешті запросили до Вашингтона.

Яких же розслідувань вимагали від Зеленського? Відомо про три справи:

1. Розслідування з приводу можливого втручання українців в американські вибори 2016 або #Черная_касса_Партии_регионов

2. Розслідування з приводу можливого втручання українців в американські вибори 2016 або #Crowdstrike

3. Розслідування з приводу можливої корупції колишнього віце-президента часів Обами, а тепер головного суперника Трампа на виборах демократа Джо Байдена або #Burisma

Чорна каса Партії регіонів

Про амбарну книгу або чорну касу Партії регіонів в Україні заговорили наприкінці травня 2016 року. Першим, хто торкнувся цієї теми, став заступник голови СБУ Віктор Трепак. Загальна сума чорного налу, яким розплачувалися з потрібними людьми в часи Януковича, відображена у списках, склала, за словами Трепака, приблизно два мільярди доларів. 31 травня народний депутат, у минулому журналіст-розслідувач Сергій Лещенко презентував деякі сторінки з цих списків, в опублікованих матеріалах про жодних американських громадян не було. Пізніше чорна бухгалтерія регіоналів опинилася в НАБУ.

За два місяці до цього, у березні 2016, у самий розпал президентської виборчої кампанії Дональда Трампа, його штаб очолив добре відомий українцям Пол Манафорт. Він почав допомагати Януковичу після Помаранчевої революції, завдяки його зусиллям Партія регіонів змогла посісти перше місце на наступних парламентських виборах. Після цього Манафорт провів успішну президентську кампанію 2010 року. 2014 року він знову брав участь у парламентській виборчій кампанії, тепер допомагаючи “Опозиційного блоку”. Крім цього (як з'ясувалося згодом) Манафорт лобіював інтереси Партії регіонів у Сполучених Штатах і найтіснішим чином спілкувався з Костянтином Килимником, пов'язаним з російською розвідкою. А, крім того, отримував гроші безпосередньо від російського олігарха Олега Дерипаски, але це вже доведуть пізніше, коли політтехнолог опиниться під слідством.

14 серпня New York Times з посиланням на джерела в НАБУ публікує статтю про незаконне збагачення в Україні глави виборчого штабу Дональда Трампа, через пару днів після цього НАБУ офіційно підтверджує, що українці платили Манафорту дуже багато грошей, однак довести, що їх забирав особисто Манафорт, НАБУ не може: навпроти його прізвища розписувалися інші люди. У списках ім'я Манафорта згадувалося 22 рази, від 2007 до 2012 року на це ім'я видано 12,7 мільйона доларів.

Live

UkraineGate: Повна хроніка імпічменту Трампа і роль у цьому українських топчиновників

17 серпня Дональду Трампу проводять перший розвід-брифінг – це стандартна практика з основними кандидатами в президенти США. Під час брифінгу його знайомлять з уявленнями американської розвідки про стан справ у світі. Ймовірно, і з поглядами на Манафорта, за яким розвідка давно і прицільно спостерігає. Два дні потому політтехнолог йде у відставку з посади голови виборчого штабу Трампа. “Я думаю, мій батько не хотів, знаєте, відволікатися на, знаєте, що б то не було, з чим там мав справу Пол”, – прокоментував це син Трампа в ефірі Fox News.

Навряд чи можна назвати простим збігом той факт, що саме в день інавгурації Дональда Трампа 19 січня 2017 року стало відомо: ЦРУ і ФБР ведуть проти Пола Манафорта слідство. Лещенко у березні 2017 року опублікував докази відмивання Манафортом грошей. Він стверджував, папери були виявлені в київському офісі політтехнолога попереднім орендарем. Всі матеріали, заявив Лещенко, пішли в ФБР.

З НАБУ тим часом активно свариться САП. 26 червня 2017 голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що причетність Манафорта до “чорної каси” Партії регіонів не доведена, а справу “розкручено” у пресі ще до фактичного початку слідства. За кілька днів до арешту Пола Манафорта у США до війни з НАБУ долучається виключений з БПП фігурант “бурштинової справи” Борислав Розенблат, який подає в Київський окружний адмінсуд позов проти Ситника і Лещенка, звинувачуючи їх у діях, які суперечили інтересам України. А саме – втручання у вибори США. І публікує запис розмову, на якій людина з голосом, схожим на голос Ситника, хвалиться, що допомагав Гілларі, публікуючи компромат на Манафорта… але вона все одно програла.

Поки американський суд розглядає справу Манафорта, київський визнає протиправними дії директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, оскільки вбачає в них “втручання у виборчі процеси США 2016 року” та “шкоду інтересам України”.

Навесні цього року, поспілкувавшись з Луценком, особистий адвокат Трампа Руді Джуліані відкрито назвав Лещенко ворогом президента США. Саме Лещенко і Ситник – ключові українці, яких оточення Трампа називає “тими, хто втручається у вибори на боці Гілларі Клінтон”. Найзатятіші конспірологи стверджують, що інструкції Лещенко отримував з американського посольства в Україні, якому з Вашингтона, від демократичного керівництва, надійшло завдання шукати компромат на Трампа. Приплітають до цього і українське посольство в США, особливо після того, як колишній співробітник посольства Андрій Теліженко в інтерв'ю Politico заявив, що отримував інструкції від керівництва шукати зв'язок Трампа і Манафорта з Росією (саме посольство це заперечує) і співпрацював з консультанткою Демократичної партії українського походження Олександрою Халупою.

За рішенням американського суду Манафорт відправився у в'язницю на сім з половиною років. А цього літа крапку в українсько-американській справі Ситника і Лещенка поставив Шостий апеляційний адмінсуд Києва, знявши з них усі звинувачення і скасувавши попередній вердикт суду.

Відео

У США з'явилися нові подробиці телефонної розмови між Трампом і Зеленським

Нові подробиці телефонної розмови між президентами випливають з оприлюднених свідчень Джорджа Кента, заступника помічника держесекретаря США. Ця розмова, приблизну розшифровку якої під час візиту Зеленського до Нью-Йорка на Генасамблею ООН оприлюднив Білий дім, не спитавши дозволу української сторони – одна з причин, чому демократи готують проти Трампа імпічмент.  

ТСН. 12:00

8 листопада 12:55

Втручання в американські вибори

У розмові з Зеленським 25 липня Трамп серед іншого сказав: “Я хотів би зрозуміти, що сталося у всій цій ситуації з Україною, вони кажуть CrowdStrike. Там здається, якийсь ваш багатий чоловік. Сервер, кажуть, він в Україні” і додав, що йому б хотілося, щоб українці з генпрокурором Барром докопалися до суті.

Більше про: "Український" скандал у Вашингтоні

  • Тейлор в Конгресі повідомив нові деталі у справі імпічменту і розповів про "образу" Трампа на Україну
  • "Тиск" на Україну. Трамп закликає не слухати свідків, а читати стенограму розмови із Зеленським
  • Міністр енергетики США посприяв тому, що його друзі уклали в Україні вигідну газову угоду – АР

Каліфорнійська компанія Crowdstrike, заснована 8 років тому, надає послуги в сфері безпеки. Одним з її засновників дійсно є емігрант з пострадянського простору Дмитро Альперович, але народився він не в Україні, а в Москві, потім сім'я емігрувала до Канади. У 2016 році саме ця компанія встановила, що інформаційну систему Національного демократичного комітету під час передвиборної кампанії російські хакери зламали, тісно пов'язані з урядом і неодноразово брали участь в політичному та економічному шантажі. Частина викрадених під час злому матеріалів була опублікована порталом Wikileaks.

У грудні 2016 року, ґрунтуючись на наданих Crowdstrike матеріалах, ФБР і Агентство національної безпеки опублікували спільну доповідь про хакерські атаки з Росії. США офіційно пред'явили звинувачення Росії у втручанні в американські президентські вибори, вислали з країни 35 російських дипломатів і закрили 2 посольських житлових комплекси. Відтоді від нового президента Дональда Трампа марно чекають чіткої заяви, що Росія винна у втручанні у вибори. Найбільш поширена, що можна почути: в американські вибори втручалися різні країни, наприклад Китай, ну і може, Росія. Навіть республіканці неодноразово обурювалися: версії колишнього кдбівця Путіна, що Росія не втручалася у вибори, Дональд Трамп надає перевагу, на відміну від версії власних спецслужб.

Але Трамп обожнює теорії змови, наприклад, deep state, так звану “глибинну державу” – скоординовану групу державних службовців, які визначають державну політику, не звертаючи уваги на те, кого люди обирають президентом. За версією президента США і його конспірологічних прихильників, ця “глибинна держава” люто ненавидить Трампа та всіляко заважає йому бути найкращим президентом в історії. І ось, згідно з однією з теорій змови, розслідування злому серверів демократів – фейк, сфабрикований, щоб звинуватити Росію. Нібито у демократів був ще один таємний сервер, на якому були всі докази того, що за зламом стояла не Росія, але демократи його ФБР не показали. Логіки в цьому немає – теоріям змови вона протипоказана.

Відео

Новий головний радник Трампа висловив сподівання, що Україна помириться з Росією

На питання журналіста, чи продовжуватимуть Штати безперебійно надавати Україні військову допомогу, О'Браєн заявив, що не ручатиметься за те, що його країна щось робитиме вічно. І це при тому, що останніми тижнями високопосадовці з Білого дому і Держдепу, даючи свідчення в Конгресі у справі імпічменту Дональда Трампа, наполягали: Україна є важливим партнером для Штатів і має отримувати допомогу.  

ТСН. Ранок

11 листопада 09:48

Справа Байденів, Бурисми і звільненого Шокіна

Про “Бурисму” в Україні говорили дуже багато – задовго до того, як вона привернула стільки американського уваги. Міністр екології часів Януковича Микола Злочевський ні в чому собі не відмовляв, виділяючи дозволи на розробку газових родовищ своєї ж компанії “Бурисма” або її фіктивним структурам. Після Революції Гідності американці відгукнулися на прохання українців і почали допомагати розшукувати викрадені і виведені з України ресурси. Ось, як описує те, що сталося потім, заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент:

“Я вперше почув про власника “Бурисми” Миколу Злочевського, коли я вперше поїхав в наше посольство в Україні в середині січня 2015. Я приїхав ненадовго, в той час я координував антикорупційний блок, але мене вже призначили наступним заступником глави посольства. У мого попередника була тритижнева відпустка, і мене попросили приїхати підмінити його, бо дуже багато всього відбувалося в той час, росіяни намагалися відвоювати якомога більше території, посольству був потрібен ще один чиновник. До того ж посол Паєтт вирішив, що від мене буде користь на антикорупційному напрямку. Наш колишній прокурор, співробітник мін'юсту, запитав, чи не погоджуся я піти в генпрокуратуру (України) і поговорити про те, що в кінці грудня 2014 хтось у генпрокуратурі України – ще до Луценка, до Шокіна, інший корумпований, неефективний прокурор (раніше відомство очолював Віталій Ярема) – без жодних на це підстав закрив кримінальну справу, яка була підставою для того, щоб британський суд заморозив активи Миколи Злочевського на суму 23 мільйони доларів. Нас цікавило, оскільки ми пообіцяли українському уряду в 2014 році допомогти повернути десятки мільярдів доларів, виведених з країни. Першою такою справою стала спільна робота американських, британських та українських слідчих над справою Злочевського, тому що британське Управління серйозних злочинів вже вело слідство проти Злочевського.

ТСН.ua

Ми витратили приблизно півмільйона з бюджету Держдепартаменту на підтримку розслідування ФБР і пошук вкрадених активів. Отже, я був практично відповідальним, оскільки раніше очолював саме те управління, яке видавало ці гроші, і мені слід було дізнатися, що сталося і чому наші гроші були витрачені даремно. Озброєні фактами, наданими співробітником мін'юсту, ми попросили генпрокуратуру (України) про зустріч. З нами погодився поговорити заступник генерального прокурора по імені (Анатолій) Даниленко.

Я прийшов до нього в кабінет 3 лютого 2015 і запитав: якого розміру був хабар і кому його дали? Він засміявся і сказав: “Ха-ха-ха, так Порошенко у нас про це минулого тижня питав”. Я запитав: “І що ви йому сказали?” Він відповів: “7 мільйонів”. І це було в травні, але до того, як наша команда прийшла до генпрокуратури у травні 2014.

Я сказав: “Це не так. Якийсь прокурор з вашої команди підписав лист, датований 25-м грудня – в Україні це не Різдво, вони святкують пізніше”, – і віддав його адвокату, який надав його британському судді до того, як ФБР і британське Управління серйозних злочинів встигли відреагувати. Таким чином це сталося через 6 місяців після того, як ваша команда прийшла до влади.

Він так і не назвав мені ім'я людини, яку він підозрював би в отриманні хабара. Однак він сказав: “Ми два роки дружили зі Злочевським, зараз Злочевський в Дубаях. Ось його телефон. Хочете?” І я сказав: “Ні, я думаю, що вам слід заарештувати його наступного разу, коли він повернеться до України. Але я хочу гранично ясно донести до вас, що Сполучені Штати ставляться до цього серйозно, тому що ми витратили місяці і сотні тисяч доларів, намагаючись допомогти вашій країні повернути вкрадені гроші, а хтось в вашому офісі взяв хабар і закрив справу, і нас це дуже злить. Так я познайомився з генпрокуратурою.”

Від 2014 року “Бурісма” почала активну роботу над поліпшенням свого іміджу під чуйним керівництвом лондонського піар-агентства Bell Pottinger, яке раніше консультувало дружину Асада і уряд Білорусі. В її раду директорів набрали більше солідних людей, наприклад, Олександра Кваснєвського, експрезидента Польщі, і Гантера Байдена, сина віце-президента Сполучених Штатів. Це тхнуло конфліктом інтересів: Джо Байден часто їздив в Україну, беручи найактивнішу участь у просуванні антикорупційних реформ.

Коли Джордж Кент дізнався про наявність Гантера Байдена в раді директорів “Бурісми”, яку дипломат продовжував вважати не самим вдалим роботодавцем для сина віцепрезидента, він спробував поговорити з людьми з оточення Джо Байдена. Відповідь звідти прийшла лаконічна: син віце-президента Бо вмирає від раку і зараз немає можливості розбиратися з пов'язаними з родиною питаннями.

Згідно з деякими повідомленнями, Гантеру Байдену в “Бурисмі” платили п'ятдесят тисяч доларів в місяць, а всього за п'ять років на належний йому рахунок в одному з банків США “Бурисма” перерахувала понад три мільйони доларів. Існують серйозні сумніви в його компетенції в енергетичних питаннях. Однак родичі американських президентів і віце-президентів часто заробляють на сімейному імені, при цьому немає жодного доказу злочину, вчиненого Джо Байденом у зв'язку з роботою його сина в компанії “Бурисма”. Звучали лише непідтверджені звинувачення в тому, що Джо Байден у 2015 році різко наполіг на звільненні генпрокурора Шокіна саме тому, що той знову відкрив справу “Бурисми” і відмовлявся її закривати. Це неправда. По-перше, Шокін не вів слідства проти “Бурисмы”. По-друге, Джордж Кент у своїх свідченнях докладно описує, чому американці були дуже незадоволені Шокіним, зокрема згадує про справу діамантових прокурорів.

Навіть колишній генпрокурор Юрій Луценко, слідами заяв якого особистий юрист Трампа Руді Джуліані почав агресивну кампанію проти американського посольства в Києві та особисто посла Йованович, нібито покривала НАБУ і “Бурісму”, влітку 2019 в інтерв'ю виданню Bloomberg визнав: “Гантер Байден не порушив жодних українських законів (…). Компанія може платити стільки, скільки вона хоче, членам ради директорів.”

Кореспондентка ТСН Яна Слєсарчук

Відео

Конгрес США оприлюднив стенограми у справі про імпічмент Трампа

Конгрес США оприлюднив розшифровку доповідей колишніх посла Сполучених Штатів в Україні Марі Йованович і радника держсекретаря США – Майкла Мак-Кінлі. Під час свідчення Йованович розказала, що міністр МВС Аваков переконував її, що колишній Генпрокурор України Юрій Луценко разом з юристом Трампа Рудольфом Джуліані намагалися зіпсувати її репутацію.  

ТСН. Ранок

5 листопада 07:26

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *