США підписали мирну угоду із “Талібаном” та виводитимуть війська з Афганістану: про що вони домовились – новини світу

Усі сторони планують досягти миру в країні.

Представники США та афганської організації “Талібан” у катарській столиці Досі підписали мирну угоду, яка спрямована на встановлення миру в Афганістані.

Про це пише The Associated Press.

У рамках домовленостей США і НАТО з афганським урядом та “Талібаном”, спочатку американці протягом 135 днів скоротять свою військову присутність у країні до 8600 військових. У разі дотримання усіх пунктів угод протягом 14 місяців війська США та НАТО повністю покинуть країну.

Таліби ж зобов’язуються припинити свої терористичні дії та відмовитися співпрацювати із будь-якими радикальними ісламістськими угрупованнями. У відповідь влада Афганістану звернеться до ООН із проханням скасувати санкції проти “Талібану”. Також афганська влада має відпустити із в’язниць ув’язнених талібів і після цього розпочнуться внутрішні мирні перемовини.

“Завдяки керівництву Трампа ми нарешті домоглися істотного прогресу в припиненні найтривалішої війни для нашої країни. Сьогоднішній випуск Спільної декларації між Афганістаном і США знаменує собою поворотний момент в афганському мирному процесі”, – заявив міністр оборони США Марк Еспер.

Thanks to @POTUS Trump’s leadership, we are finally making substantial progress toward ending our nation’s longest war. Today’s release of the Joint Declaration between Afghanistan and the U.S. marks a pivotal moment in the #AfghanPeaceProcess. #ForAfghanistan #WeAreNATO pic.twitter.com/pWjgiUv6mj

— Department of Defense (@DeptofDefense) February 29, 2020

На підписанні угоди були присутні президент Афганістану Ашраф Гані, державний секретар США Майк Помпео, представники “Талібану” та генсек НАТО Єнс Столтенберг. США ввели війська в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Це найбільш тривала війна для Штатів, у якій вони втратили близько 3,5 тисячі військових.

Нагадаємо, прямі переговори між США і “Талібаном” почалися 2018 року. Поки переговорний процес відбувався фактично безрезультатно, а торік у вересні президент США Дональд Трамп навіть заявляв, що переговори з угрупованням “мертві”.

У січні заколотники заявили, що вони розраховують на швидке підписання мирного договору з США, і повідомили, що проєкт угоди вже готовий. У США вимагають, щоб таліби на ділі продемонстрували, що вони готові знизити інтенсивність бойових дій в Афганістані.

Відео

Трамп без попередження полетів до Афганістану, аби привітати американських військових із Днем подяки

Це його перший візит до країни за весь час президентства. Трамп заявив, що сподівається на припинення вогню з боку талібів найближчим часом. Очільник Білого дому навіть сказав, що таліби самі хочуть укласти угоду, тож незабаром вони можуть відновити офіційні мирні переговори.

Источник: www.tsn.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *